Serwis, obsługa i problemy z układem klimatyzacji
Kurcze no... nie posiadam juz GY, sprawdź najpierw czy tam pojawia się napięcie w momencie włączenia Klimy.... ale chyba nie. Sprawdz dokładnie dokąd on idzie upewnij się czy oby na 100%do sprężarki, innego raczej nie będzie mieć oprócz zasilania sprzęgła.
Janusz626 napisał(a):Kurcze no... nie posiadam juz GY
OK i tak dużo pomogłeś
Najnowsze informacje są takie że :
– sprężarka spięta na krótko działa , chłodzi super
– czujnik od ciśnienia czynnika ( ten obok zbiornika z płynem hamulcowym ) wygląda OK styki nówki
– zworka na krótko na czujniku ciśnienia nic nie zmienia ( wywnioskowałem że daje abo zwarcie albo przerwę i zrobiłem zwarcie )
– na przekażniku od klimy jest napięcie na 2 pinach przy ząłaczonej klimie
Jakieś inne pomysły

-
MACIEK
- Od: 26 paź 2013, 11:27
- Auto: Mazda 6 GY RF-7J '07 GEJSZA by em_dzej
Na przekazniku jest napięcie tzn jest zasilanie cewki przekaźnika a ona ta cewka dopiero zwiera styki właśnie dla uruchomienia sprężarki....
Sprawdź na krótko przekaźnik konkretnie jego styki, lub w pustym miejscu przekaźnika zewrzyj te mniejsze wsuwki bo większe są od zasilenia samej cewki.... rozumiemy się
cewki maja to do siebie ze jej styki sniedzieja okapcaja się i styk jest lichy.
Sprawdź na krótko przekaźnik konkretnie jego styki, lub w pustym miejscu przekaźnika zewrzyj te mniejsze wsuwki bo większe są od zasilenia samej cewki.... rozumiemy się
Popsuty przekaznik, w innym temacie piszą żeby podmienić przekaznik R 10 z R 9 i wtedy bedzie 100 % pewność ze to on przekaznik, tu to znalazłem
viewtopic.php?f=412&t=68907
viewtopic.php?f=412&t=68907
Proste są dla szybkich samochodów,zakręty dla szybkich kierowców. CMc.
No to jedno już wiesz przekaznik masz dobry ,pewnie .musisz rozbebeszac ,dobrze by było jak byś miał jakiś schemat zawsze prościej szukać
brodaM6 napisał(a):pewnie .musisz rozbebeszac
No nie inaczej
brodaM6 napisał(a):dobrze by było jak byś miał jakiś schemat
Szukam ale nigdzie nie ma
jakieś czujniki muszą dać "pozwolenie" na podanie napięcia na sprężarkę pytanie tylko jakie

-
MACIEK
średnio to słychać jak to brzmi, ale po włączeniu AC wydaje ona dziwne dźwięki, jakby jakieś łożysko czy cós. Spotkał się ktoś z czymś takim, co to może być? W sensie jaka część do wymiany? Nagrałem też silnik z pod maski, ale tam to już za głośno było.
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Słychać jak coś rzęzi, ewidentnie. Osobiście nie mam pojęcia, czy taki odgłos może wydawać łożysko 
wcześniej tak nie rzęziło, dlatego przykuło to moją uwagę. Poprzednio jak klima się załączała, to odczuwałem poprzez temperaturę, a teraz wiem bo jest głosniej...
Jetem ustawiony wstępnie do mechanika na przyszły tydzień, będzie sprawdzał co tam jest, ale myślałem, że może za wczasu coś ułatwię. Dodam tylko, że na zimnym silniku to nie działa, dopiero jak osiągnie żądaną połowę skali.
Jetem ustawiony wstępnie do mechanika na przyszły tydzień, będzie sprawdzał co tam jest, ale myślałem, że może za wczasu coś ułatwię. Dodam tylko, że na zimnym silniku to nie działa, dopiero jak osiągnie żądaną połowę skali.
-
Moderator GJ
AloHa
Mam nową teorię co do mojej nie załączającej się klimy.
Może "fachowcy" nabili mi źle czynnik ( za mało ) i czujnik ciśnienia nie podaje sygnału.
Coś tam po swojemu sprawdzałem ten czujnik ,ale to takie wróżenie z fusów .
Pytanie czy ktos wie jak powinien sie zachowywac ów czujnik jaki podawac sygnał
Jestem umówiony do serwisu Boscha na wizytę , ale już czuję jak mnie skasują
Mam nową teorię co do mojej nie załączającej się klimy.
Może "fachowcy" nabili mi źle czynnik ( za mało ) i czujnik ciśnienia nie podaje sygnału.
Coś tam po swojemu sprawdzałem ten czujnik ,ale to takie wróżenie z fusów .
Pytanie czy ktos wie jak powinien sie zachowywac ów czujnik jaki podawac sygnał
Jestem umówiony do serwisu Boscha na wizytę , ale już czuję jak mnie skasują

-
MACIEK
No oni tez sie już cieszą ze przyjedziesz
, a ten sygnał to nie powinien wychodzić z panelu sterującego klimą i tam powinieneś szukać przyczyny ,raczej mała ilośc czynnika nie ma tu nic do żeczy tak mi sie zdaje .
Może sprężarke wymienia
Może sprężarke wymienia

brodaM6 napisał(a):No oni tez sie już cieszą ze przyjedziesz
No na pewno już zacierają ręce jak tu mnie oskubać dokładnie .
Dziś pojawiła się jeszcze inna opcja więc na razie do nich nie jadę.
Zresztą w górach spadł śnieg i webasto potrzebuję a nie klimę

-
MACIEK
matthies napisał(a):dobrzyn22 napisał(a):sprzęgiełko od klimy
pamiętasz koszt?
niestety nie – wymieniałem razem z całym rozrządem, także ciężko mi określić
dobrzyn wymieniał sprzęgło i ten koszt mnie interesował.
Wszystko jednak okaże się po weekendzie, wtedy wstawiam auto, ale tak jak mówisz, nawet jak trafi mi się konieczność regeneracji, to co kraj to obyczaj, ceny moga być diametralnie inne.
Wszystko jednak okaże się po weekendzie, wtedy wstawiam auto, ale tak jak mówisz, nawet jak trafi mi się konieczność regeneracji, to co kraj to obyczaj, ceny moga być diametralnie inne.
-
Moderator GJ