matthies napisał(a):ku sprostowaniu, temperaturę w °C ustawiasz tylko dla trybu AUTO, dla pozostałych ustawień jest tak jak pole od czerwonego do niebieskiego w autach bez klimy, czyli dmucha zimnym lub ciepłym powietrzem. To jest niejako wytłumaczenie do E. Masz 17°C, ale dmuchasz tylko lekko chłodnym wiaterkiem, którego "chłód" wynika bardziej z ruchu powietrza aniżeli rzeczywistej temperatury.
Tutaj raczej poszedł bym w polemikę.
AUTO to tryb w którym ustawiamy żądaną temperaturę w samochodzie i na podstawie odczytu temperatury z czujnika (koło prawego kolana kierowcy, poniżej kierownicy, taka kratka) dmucha zazwyczaj maksymalnie zimnym powietrzem, w kierunkach przez siebie ustalonych w celu jak najszybszego schłodzenia kabiny. Czyli jeśli ustawimy bardzo niskie temperatury w gorące dni to jest to dla nas bardzo niezdrowe.
Ale już wyłączenie funkcji AUTO – tapnięcie w skrajny prawy przycisk, powoduje włączenie manualnego sterowania temperaturą nawiewu. Czyli ile ustawimy na stopniach tyle leci. Tego jestem pewien, bo tak właśnie jeżdżę. Zawsze na A/C ECO. I jak chcę mróz to mam mróz, ale jak chcę chłodno, to leci chłodne powietrze.
Jedyną zagadką jak do tej pory jest dla mnie tryb A/C. Z tego co słyszałem to nawet w zimie zalecane jest co jakiś czas korzystanie z funkcji A/C ECO w niższej temperaturze w celu odwilgocenia parownika. Ale co z tym A/C?
I jeszcze jedna ciekawostka, o której nie każdy wie – ja nie wiedziałem. Ogrzewanie szyby / odparowanie szyby – po co jest tam tryb szyba/nogi. Kiedyś stwierdziłem, że ten typ tak ma i tyle. Ale ostatnio tutaj na forum jakiś gość pisał, że da się to przełączyć sekwencją kilku wciśnięć i wtedy wieje tylko na szybę. Teraz jednak nie mogę tego znaleźć – ktoś pamięta?
EDIT:
Ten post kojarzyłem, ale coś błędnie:
mcgreat napisał(a):12. Jeśli chce zrobić nawiew bez klimatyzacji tylko na szyby, to trzeba wcisnąć auto i dopiero wyłączyć klimatyzacje. Zostanie nam nawiew tylko an szyby. Inaczej zawsze mamy połączone szyby+ na nogi.