Dodatkowe/niestandardowe wyposażenie naszych M6 – pytania
Wiem widziałem już nieraz takie nawigacje. Ale moja nawigacja wygląda tak jak na załączonym wcześniej zdjęciu. Z tego co widzę to takie nawigacje były często montowane w autach na rynek holenderski. Ale mniejsza o to. Wracając do tematu ta moja nawigacja ma kartę SD. Czy do takiej nawigacji da się wgrać na kartę np AutoMapę i odpalić ją na tej nawigacji Mazda? Czy wie ktoś jak to zrobić?
- Od: 26 lip 2011, 10:06
- Auto: Mazda 6 Executive '07 GG 2.0 147KM LPG Stag 300 Premium
co do navi... hm... prawdopodobnie bedziesz musial:
1. sprawdzic co tak na prawde masz
2. poszukac o niej i ja odblokowac
3. zainstalowac AutoMape
4. cieszyc sie nowa navi
ps. powiadom nas co tam siedzi u ciebie
a i masz wiadomosc
ps2
koledzy, ten watek jest o nietypowych urzadzeniach w naszych Mazdach,
a nie o tym jak wgrac "inny" program...
1. sprawdzic co tak na prawde masz
2. poszukac o niej i ja odblokowac
3. zainstalowac AutoMape
4. cieszyc sie nowa navi
ps. powiadom nas co tam siedzi u ciebie
a i masz wiadomosc
ps2
koledzy, ten watek jest o nietypowych urzadzeniach w naszych Mazdach,
a nie o tym jak wgrac "inny" program...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Ostatnio montowałem wirtualną zmieniarkę w dwóch różnych mazdach 6, dlatego chciałbym się podzielić kilkoma spostrzeżeniami (nie znalazłem na forum żadnych tematów dotyczących wirtualnej zmieniarki?!).
Starsze mazdy (w moim pierwszym wypadku – 2002 rocznik) trzeba odrobinę dostosować – osobiście wydaje mi się, że modyfikacji potrzebują wszystkie radia, które nie posiadają desygnowanego zmieniarce przycisku "load" – po lewej stronie otworu na płyty (co nie znaczy, że mam rację, dlatego proponuje zawsze sprawdzić wcześniej, czy nie działa bez modyfikacji). Modyfikacja jest prosta, wystarczy wymontować radio, rozkręcić je tak aby mieć dostęp do jej płyty układu scalonego, a następnie zlokalizować dwa piny oznaczone symbolem "L716" po czym połączyć je nakładając odrobinę cyny (delikatnie za pomocą lutownicy)... Poniższe zdjęcie powinno ułatwić lokalizację:
Następnie podłączamy wirtualną zmieniarkę, pod gniazdo zmieniarki płyt CD i cieszymy się z bogactwa oraz możliwości swej biblioteki muzycznej. 
Natomiast montowanie wirtualnej zmieniarki w Mazdzie 6 z 2006 (która miała już ów przycisk "load") to sprawa niezmiernie banalna... Wystarczy jedynie wymontować schowek przed pasażerem a następnie poprzez uzyskany otwór wymacać ręką na tylnej ściance radia (zaraz z naszego brzegu poniżej jakiegoś podłączonego do radia kabla) gniazdo pod zmieniarkę płyt CD i zamontować w nim wtyczkę wirtualnej zmieniarki. Następnie samą zmieniarkę możemy wrzucić do schowka.
W pierwszym przypadku zamontowałem zmieniarkę w miejscu zaślepki radia – wybijając w niej otwór:

...natomiast w drugim przypadku wirtualna zmieniarka wylądowała w schowku
Moja wirtualna zmieniarka ma trzy wejścia:
– na kartę SD
– na urządzenie USB
– wejście bluetouch
Maksymalny rozmiar nośnika to 2gb, na którym zapisane powinny być katalogi w schemacie: "CD01", "CD02", "CD03" ...etc.
Każdy katalog zawierać może do 99 piosenek w formacie mp3 (każdy kolejny przygotowany nośnik (karta SD lub pendrive), jest jak kolejny zestaw płyt w zmieniarce
)
Naturalnie po podłączeniu wszystko działa jak w oryginalnej zmieniarce – nawiguje się standardowymi przyciskami na panelu radia oraz kierownicy...
Starsze mazdy (w moim pierwszym wypadku – 2002 rocznik) trzeba odrobinę dostosować – osobiście wydaje mi się, że modyfikacji potrzebują wszystkie radia, które nie posiadają desygnowanego zmieniarce przycisku "load" – po lewej stronie otworu na płyty (co nie znaczy, że mam rację, dlatego proponuje zawsze sprawdzić wcześniej, czy nie działa bez modyfikacji). Modyfikacja jest prosta, wystarczy wymontować radio, rozkręcić je tak aby mieć dostęp do jej płyty układu scalonego, a następnie zlokalizować dwa piny oznaczone symbolem "L716" po czym połączyć je nakładając odrobinę cyny (delikatnie za pomocą lutownicy)... Poniższe zdjęcie powinno ułatwić lokalizację:
Natomiast montowanie wirtualnej zmieniarki w Mazdzie 6 z 2006 (która miała już ów przycisk "load") to sprawa niezmiernie banalna... Wystarczy jedynie wymontować schowek przed pasażerem a następnie poprzez uzyskany otwór wymacać ręką na tylnej ściance radia (zaraz z naszego brzegu poniżej jakiegoś podłączonego do radia kabla) gniazdo pod zmieniarkę płyt CD i zamontować w nim wtyczkę wirtualnej zmieniarki. Następnie samą zmieniarkę możemy wrzucić do schowka.
W pierwszym przypadku zamontowałem zmieniarkę w miejscu zaślepki radia – wybijając w niej otwór:

...natomiast w drugim przypadku wirtualna zmieniarka wylądowała w schowku
Moja wirtualna zmieniarka ma trzy wejścia:
– na kartę SD
– na urządzenie USB
– wejście bluetouch
Maksymalny rozmiar nośnika to 2gb, na którym zapisane powinny być katalogi w schemacie: "CD01", "CD02", "CD03" ...etc.
Każdy katalog zawierać może do 99 piosenek w formacie mp3 (każdy kolejny przygotowany nośnik (karta SD lub pendrive), jest jak kolejny zestaw płyt w zmieniarce
Naturalnie po podłączeniu wszystko działa jak w oryginalnej zmieniarce – nawiguje się standardowymi przyciskami na panelu radia oraz kierownicy...
- Od: 1 lut 2012, 21:50
- Auto: MAZDA 6 TS D 143KM (2006) Estate
Pomysł może i niegłupi. Ale ...
O matko ...
Wykonanie gorsze od tragicznego
Anarchangel napisał(a):zamontowałem zmieniarkę w miejscu zaślepki radia – wybijając w niej otwór
O matko ...

Grzyby napisał(a):Pomysł może i niegłupi. Ale ...Anarchangel napisał(a):zamontowałem zmieniarkę w miejscu zaślepki radia – wybijając w niej otwór
O matko ...
Dlatego drugim razem wrzuciłem ją do schowka...

Ostatnio edytowano 12 lut 2012, 18:47 przez Anarchangel, łącznie edytowano 1 raz
Anarchangel napisał(a):Ostatnio montowałem wirtualną zmieniarkę w dwóch różnych mazdach 6, dlatego chciałbym się podzielić kilkoma spostrzeżeniami (nie znalazłem na forum żadnych tematów dotyczących wirtualnej zmieniarki?!).
gratuluje cierpliwosci
w postaci roznych watkow np. xcarlink, mp3 w M6 itd... a rozwiazan jest wiele...
od zwyklago kabelka na jack 3,5mm po przez rozne systemy adaptacyjne
a wszystko to jest podlaczane pod gniazdo dodatkowej zmieniarki...
... wyposazenie audio zostawny w Car Audio
Arkana , Renault , Mii
Wojtek napisał(a):Anarchangel napisał(a):Ostatnio montowałem wirtualną zmieniarkę w dwóch różnych mazdach 6, dlatego chciałbym się podzielić kilkoma spostrzeżeniami (nie znalazłem na forum żadnych tematów dotyczących wirtualnej zmieniarki?!).
gratuluje cierpliwosci, ale te informacje sa u nas na forum w dziale Car Audio...
w postaci roznych watkow np. xcarlink, mp3 w M6 itd... a rozwiazan jest wiele...
od zwyklago kabelka na jack 3,5mm po przez rozne systemy adaptacyjne
a wszystko to jest podlaczane pod gniazdo dodatkowej zmieniarki...
... wyposazenie audio zostawny w Car Audio
heh... tam jeszcze nie zawędrowałem, jako, że eksploruje podstrony do swego modelu...
mój błąd, thx
edit by Wojtek:
"dodatkowe gniazdo w bagażniku"
Witam,
od niespełna 2 tyg. jestem użytkownikiem Mazdy 6 GY 2.0 136 KM
W bagażniku w lewym schowku znalazłem dziwny twór, który zdaje się być gniazdem zapalniczki, ale o zdecydowanie mniejszej średnicy niż "nasz standard":

odwróciłem zdjęcie ze względu na widniejący napis: "TUV geprüft und überwacht"
znalazłem nawet podobne w necie – http://www.preisroboter.de/n/16+aufbau+ ... 3Aall.html
i teraz nie wiem czy to jakiś inny standard i wystarczy zmienić na inne gniazdo?
czy ktoś może się kiedyś spotkał z czymś podobnym u siebie w aucie (dodam, że fura sprowadzona z Belgii, ale to pewnie bez znaczenia)?
"dodatkowe gniazdo w bagażniku"
Witam,
od niespełna 2 tyg. jestem użytkownikiem Mazdy 6 GY 2.0 136 KM
W bagażniku w lewym schowku znalazłem dziwny twór, który zdaje się być gniazdem zapalniczki, ale o zdecydowanie mniejszej średnicy niż "nasz standard":
odwróciłem zdjęcie ze względu na widniejący napis: "TUV geprüft und überwacht"
znalazłem nawet podobne w necie – http://www.preisroboter.de/n/16+aufbau+ ... 3Aall.html
i teraz nie wiem czy to jakiś inny standard i wystarczy zmienić na inne gniazdo?
czy ktoś może się kiedyś spotkał z czymś podobnym u siebie w aucie (dodam, że fura sprowadzona z Belgii, ale to pewnie bez znaczenia)?
- Od: 30 maja 2012, 23:10
- Auto: Mazda 6 (GY) 2.0 136 KM kombi
dalszy ciąg zdjęć gniazda:

wujek google podpowiada że pasuje do tego chyba wtyczka DIN ISO 4165 (u nas raczej rzadko stosowana?)
w wolnej chwili sprawdzę czy dochodzi na tych kabelkach jakiś prąd, jesli tak to podłączę po prostu "normalne" gniazdo zapalniczki.
Czy powinienem coś jeszcze sprawdzić?
wujek google podpowiada że pasuje do tego chyba wtyczka DIN ISO 4165 (u nas raczej rzadko stosowana?)
w wolnej chwili sprawdzę czy dochodzi na tych kabelkach jakiś prąd, jesli tak to podłączę po prostu "normalne" gniazdo zapalniczki.
Czy powinienem coś jeszcze sprawdzić?
Uuuuu, nie chcę nic mówić ale takie gniazdo było często montowane do TAXI (szylgu tego na dachu). Ile samochodów widziałem z tym gniazdem tyle robiło na taxi, obym się mylił ...
- Od: 1 mar 2011, 17:51
- Auto: Mazda CX-5 2.0 SKY-G 160 KM AWD MT SkyPASSION 2015r.
wg. mnie, to dodatkowe gniazdo np. na lodowke
E.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Pytanie czy gniazdo było intensywnie używane. Zobacz czy gniazdo jest w środku bardzo porysowane od częstego rozłączania wtyczki bo ze zdjęć ciężko określić.
gniazdko jest jak nowe – brak rys w środku czy w ogóle śladów użytkowania
wygląda tak jakby ktoś je założył i o nim zapomniał
autko jest z Belgii od pierwszej właścicielki, która taksiarzem nie była
myślicie że wystarczy sprawdzić czy coś do niego dopływa i wpiąć się ze standardowym gniazdem zapalniczki?
wygląda tak jakby ktoś je założył i o nim zapomniał
autko jest z Belgii od pierwszej właścicielki, która taksiarzem nie była
myślicie że wystarczy sprawdzić czy coś do niego dopływa i wpiąć się ze standardowym gniazdem zapalniczki?
arkades napisał(a):... sprawdzić czy coś do niego dopływa...
koniecznie ..
bo moze spirytsu tam leci i to dobrej jakosci..

pozdr.
E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
no to dobrze że nie taxi, a jak tam masz napięcie to zmienić gniazdo na standardowe i zasilanie lodówki jak znalazł, sam bym sobie takie zamontował 
edit by Wojtek:
dziwny dodatkowy kabelek pod deska rozdzielczą...
Witam wszystkich
Ostatnio wymieniłem filtr kabinowy i moją uwagę zwrócił pewien kabelek (ten wskazany czerwoną strzałką), który nie wiem od czego jest. Może ktoś z forumowiczów będzie wiedział do czego może on być.
Poniżej zdjęcia:
Widok ogólny

Zbliżenie

Zbliżenie cd
Tutaj kabelek wrzuciłem z obudowę filtra kabinowego żeby nie przeszkadzał, ale tak naprawdę to leci on dalej do środka słupka od strony pasażera.

Pozdrawiam
dziwny dodatkowy kabelek pod deska rozdzielczą...
Witam wszystkich
Ostatnio wymieniłem filtr kabinowy i moją uwagę zwrócił pewien kabelek (ten wskazany czerwoną strzałką), który nie wiem od czego jest. Może ktoś z forumowiczów będzie wiedział do czego może on być.
Poniżej zdjęcia:
Widok ogólny

Zbliżenie

Zbliżenie cd
Tutaj kabelek wrzuciłem z obudowę filtra kabinowego żeby nie przeszkadzał, ale tak naprawdę to leci on dalej do środka słupka od strony pasażera.

Pozdrawiam
- Od: 26 lip 2011, 10:06
- Auto: Mazda 6 Executive '07 GG 2.0 147KM LPG Stag 300 Premium
Nie wygląda na oryginalny.
Masz czujniku ruchu do alarmu na końcu słupków?
ralfvip napisał(a):leci on dalej do środka słupka od strony pasażera.
Masz czujniku ruchu do alarmu na końcu słupków?