Webasto-problemy i pytania związane z ogrzewaniem postojowym
zdemontuj zaślepkę z napisem webasto, odkreć śrubkę i wyjmij jajko. Z tyłu masz wtyczkę z czterema pinami, sprawdź czy masz tam zasilanie 12V. W ten sposób dowiemy się czy w ogóle zegar ma zasilanie czy po prostu gdzieś zginął prąd 
Witam!
Czy ktoś z was miał podobny problem z webasto? Webasto-dogrzewacz bo takie coś mam słychać jak się załącza ale słychać je bardzo głośno, słychać jakby miał sie zaraz rozleciec wirnik czy coś podobnego.
Może ktoś z was miał podobny odgłos spod maski?
Za odpowiedzi dziękuje
Czy ktoś z was miał podobny problem z webasto? Webasto-dogrzewacz bo takie coś mam słychać jak się załącza ale słychać je bardzo głośno, słychać jakby miał sie zaraz rozleciec wirnik czy coś podobnego.
Może ktoś z was miał podobny odgłos spod maski?
Za odpowiedzi dziękuje
- Od: 19 mar 2012, 22:51
- Auto: MAZDA 6 GG 2.0 CiTD 2003
Gdzieś czytałem na forum ze to może być jakiś wentylator, dostał syfu i kreci tak jakby tarł po metalu.
Wrzucam filmiki z youtube, gdyż jest to najbardziej podobny szum (huczenie) jaki u mnie występuje.
http://www.youtube.com/watch?v=rM9XccsDVPI
http://www.youtube.com/watch?v=CTcJxW3sqEM
Czy u Was występuje również takie samo głośne hucznie? Dodam ze wcześniej webasto załączało się normalnie ale nie było aż tak głośne...
Wrzucam filmiki z youtube, gdyż jest to najbardziej podobny szum (huczenie) jaki u mnie występuje.
http://www.youtube.com/watch?v=rM9XccsDVPI
http://www.youtube.com/watch?v=CTcJxW3sqEM
Czy u Was występuje również takie samo głośne hucznie? Dodam ze wcześniej webasto załączało się normalnie ale nie było aż tak głośne...
No właśnie oto huczenie chodzi, troche mi auto przestygło po pracy i poszedłem sprawdzić na spokojnie skąd słychać ten"odrzutowiec". Z rury wychodzącej od webasto tak huczy ze z daleka słychać jakby madzia mi odlatywała
Wcześniej jakoś nie słyszałem tego huczenia teraz mi się jakoś to pojawiło 
szeregus napisał(a):Wcześniej jakoś nie słyszałem tego huczenia teraz mi się jakoś to pojawiło
bo temperatury spadły... Webasto(dogrzewacz) załącza się ponizej ok. 6-7 st
Witam,
Rozbierał ktoś może pompke cyrkulacji wody od webasto?
Niestety moja nie działa i chciałbym ją wymontować/wyczyścić może pomoże – pytanie jak z płynem chłodniczym ile i czy poleci przy demontażu tej pompki?
Pozdrawiam
Rozbierał ktoś może pompke cyrkulacji wody od webasto?
Niestety moja nie działa i chciałbym ją wymontować/wyczyścić może pomoże – pytanie jak z płynem chłodniczym ile i czy poleci przy demontażu tej pompki?
Pozdrawiam
- Od: 8 lut 2013, 15:28
- Auto: Mazda 6 GY 2004; RF5C
Mazda 6 GH 2012, R2AA
Poleci na pewno . a ile , czy to ważne ? po prostu po zrobieniu pompy uzupełnisz nowym płynem do pełna i tyle , jak chcesz mniej płynu stracić możesz założyć jakiś zaciskacz na węże lub zrobić korki żeby zatkać wąż po odkręceniu pompy .
maver88 napisał(a):pytanie jak z płynem chłodniczym ile i czy poleci przy demontażu tej pompki?
ze dwa litry poleci, bierzesz michę pod chłodnicę, odkręcasz korek i spuszczasz płyn. Wtedy nie masz problemu z płynem i nie leje Ci się po rękach przy demontażu
Dzięki chłopaki, a rozbierał ktoś z was może tą pompkę?
Bo moja jest jakaś dziwna, jak wymieniałem rozrząd to też ją próbowałem na krótko i o dziwo kręciła się (być może z tego, że na sucho bez płynu), po zalaniu już się nie kręci – nawet na krótko...
Pozdrawiam

Bo moja jest jakaś dziwna, jak wymieniałem rozrząd to też ją próbowałem na krótko i o dziwo kręciła się (być może z tego, że na sucho bez płynu), po zalaniu już się nie kręci – nawet na krótko...
Pozdrawiam
- Od: 8 lut 2013, 15:28
- Auto: Mazda 6 GY 2004; RF5C
Mazda 6 GH 2012, R2AA
Dzisiaj auto było podłączone pod komputer. Wyświetlił się: kod B2449-Zwarcie z masą w obwodzie świecy żarowej dodatkowej nagrzewnicy. Moduł podgrzewacza cieczy chłodzącej zasilanego paliwem.
Piecyk kończy żywot, czy mogły "styknąć" się dwa kabelki?
Piecyk kończy żywot, czy mogły "styknąć" się dwa kabelki?
witam mam problem z webasto w moje mazdzie 6 z 2003 rok 2.0 diesel 121 km . Otóż mam webasto ze sterownikiem owalnym i wszystko działa dobrze w trakcie dnia czyli piec chodzi i z włączenia programu i z ręcznego ale jak chcę zaprogramować aby się włączyło rano około 6.00 to rano przychodzę do auta i na sterowniku pojawia się napis F-- i się nie włącza . Po uruchomieniu silnika i zaprogramowaniu za parę minut włącza się bez problemu , co to może być . Znalazłem na forum , że może to wina akumulatora. proszę o jakieś rady. Z góry dziękuję za porady
-
wittom
Witam.
Pojawił mi się chyba problem z webasto – u mnie jest automatyczne z zapłonem <7st. bez żadnego ręcznego sterownika. Mam samochód od 2010 roku i webasto działało zawsze tak jak powinno bez najmniejszych problemów.
Dwa tygodnie temu zmieniłem olej w silniku i przy okazji zobaczyłem, że poziom płynu chłodniczego znajduje się kilka cm poniżej minimum. Ponieważ nigdy nie ruszałem płynu oddałem auto do mechanika aby mi wymienił całą tą ciecz gdyż nie miałem już czasu szperać na forum jak się do tego zabrać.
Zawsze przed wyjazdem do roboty odpalałem autko na kilka minut i czekałem aż webasto się rozkręci co by wskazówka od temp. silnika chociaż drgnęła aby mu ułatwić życie.
Wczoraj i dzisiaj rano przy takiej właśnie pracy na postoju webasto zaczęło ruszać, ale zanim osiągnęło swoją pełną "moc" spod silnika w pewnym momencie poszła spora chmura białego dymu i webasto ucichło, a ponowne uruchomienie silnika nie pomagało. Coś takiego stało się tylko wczoraj rano i dzisiaj rano. Gdy już wracałem z pracy po południu, urządzenie działało jak należy.
Pytanie:
czy coś się zaczyna dziać z webasto czy może na powyższy stan rzeczy miała wpływ wymiana płynu chłodniczego i coś nie zostało przy tym zrobione lub zostało zrobione nieprawidłowo?
Zauważyłem też, że po wymianie tego płynu silnik nawet jak osiągnie pożądaną temperaturę to przy maks grzaniu na 29 st. z nawiewów leci powietrze "ciepłe" podczas gdy wcześniej leciało dość gorące.
Poradźcie coś.
Pozdrawiam.
Pojawił mi się chyba problem z webasto – u mnie jest automatyczne z zapłonem <7st. bez żadnego ręcznego sterownika. Mam samochód od 2010 roku i webasto działało zawsze tak jak powinno bez najmniejszych problemów.
Dwa tygodnie temu zmieniłem olej w silniku i przy okazji zobaczyłem, że poziom płynu chłodniczego znajduje się kilka cm poniżej minimum. Ponieważ nigdy nie ruszałem płynu oddałem auto do mechanika aby mi wymienił całą tą ciecz gdyż nie miałem już czasu szperać na forum jak się do tego zabrać.
Zawsze przed wyjazdem do roboty odpalałem autko na kilka minut i czekałem aż webasto się rozkręci co by wskazówka od temp. silnika chociaż drgnęła aby mu ułatwić życie.
Wczoraj i dzisiaj rano przy takiej właśnie pracy na postoju webasto zaczęło ruszać, ale zanim osiągnęło swoją pełną "moc" spod silnika w pewnym momencie poszła spora chmura białego dymu i webasto ucichło, a ponowne uruchomienie silnika nie pomagało. Coś takiego stało się tylko wczoraj rano i dzisiaj rano. Gdy już wracałem z pracy po południu, urządzenie działało jak należy.
Pytanie:
czy coś się zaczyna dziać z webasto czy może na powyższy stan rzeczy miała wpływ wymiana płynu chłodniczego i coś nie zostało przy tym zrobione lub zostało zrobione nieprawidłowo?
Zauważyłem też, że po wymianie tego płynu silnik nawet jak osiągnie pożądaną temperaturę to przy maks grzaniu na 29 st. z nawiewów leci powietrze "ciepłe" podczas gdy wcześniej leciało dość gorące.
Poradźcie coś.
Pozdrawiam.
- Od: 14 sie 2010, 15:24
- Auto: Mazda 6 2.0d 136 KM XII.2003r.
jeżeli websto wykryje że napięcie jest za niskie podczas odpalania to sie nie włączy jest pytanie co sie pokazuje po F listę błędów webasta można znaleźć w necie następnym razem dla pewności nie odpalaj silnika i włącz webasto rano i zobaczysz czy sie włączy czy nie ewentualnie można podpiąć interfejs i sprawdzić listę błędów