Webasto – jak rozbudować dogrzewacz do ogrzewania
Witam mam takie pytanie czy do mojego webasta sterowanego cyfrowo w madzi będzie pasowała centralka telestart t91r z znaczkami vw audi seat skoda bo nie wiem jaką kupić prosiłbym o pomoc
-
gargamelgaju
gargamelgaju napisał(a):telestart t91r z znaczkami vw audi seat skoda
a szukales?
to pytanie juz padlo...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
qzym napisał(a):Elektrycznie – pompe podłacza sie bezposrednio do sterownika zamontowanego na dogrzewaczu w gniazdo X15 o le dobrze pamietam ( 2 pinowe). Nie mając oryginalnej wtyczki mozna zastosować w końcówki żeńskie wąskie i po wciśnięciu na piny gniazda zalać klejem z pistoletu na ciepło albo np. bezoctowym silikonem.
Oryginalna pompka (przedstawiana na zdjęciach) ma oznaczenie konektorków "1", "2". I tu się pojawia problem. Nigdzie nie udało mi się znaleźć informacji który to jest +12V a który masą. Tyczy się podłączenia przez przekaźnik. Pewnie 1, 2 odpowiadają tym samym pinom na piecu, ale to nie ten przypadek.
- Od: 29 mar 2011, 22:51
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 143KM DPF 2007 hatchback
Witam,
dorobiłem się piecyka Webasto Z/CD (czyli dogrzewacza), który prawdopodobnie pochodzi z Mazdy 6. Wszystkie daty produkcji wybite na elementach są z 2002r co sugeruje przedlift.
Chciał bym ten piecyk zainstalować w innym aucie.
Po przeczytaniu tego i innych tematów na forum praktycznie wszystko jest jasne, ale chciał bym jeszcze usystematyzować pinologię złącza X1 aka X14(różne dokumentacje, różne oznaczenia), generalnie chodzi o 6 pinowe.
Pin 1 – wbus do sterowania zegarem, pilotem, telefonem.
Pin 2 – wbus do diagnostyki.
Pin 3 – no właśnie co tam siedzi w standardzie? Logika nakazuje sądzić, że tam się pojawia +12V w momencie kiedy ECU lub inne ustrojstwo stwierdzi, że silnik jest zimny.
Pin 4 –
Pin 5 –
Pin 6 – pompka paliwa
Dodam, że w oryginalnej wiązce wykorzystane są piny 2, 3, 6.
Teraz pytanie czy dobrze rozumuję.
Uprzedzając odpowiedzi: tak wiem, że trzeba dołożyć pompkę i że najłatwiej jest sterować oryginalnymi gadgetami Webasto.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
dorobiłem się piecyka Webasto Z/CD (czyli dogrzewacza), który prawdopodobnie pochodzi z Mazdy 6. Wszystkie daty produkcji wybite na elementach są z 2002r co sugeruje przedlift.
Chciał bym ten piecyk zainstalować w innym aucie.
Po przeczytaniu tego i innych tematów na forum praktycznie wszystko jest jasne, ale chciał bym jeszcze usystematyzować pinologię złącza X1 aka X14(różne dokumentacje, różne oznaczenia), generalnie chodzi o 6 pinowe.
Pin 1 – wbus do sterowania zegarem, pilotem, telefonem.
Pin 2 – wbus do diagnostyki.
Pin 3 – no właśnie co tam siedzi w standardzie? Logika nakazuje sądzić, że tam się pojawia +12V w momencie kiedy ECU lub inne ustrojstwo stwierdzi, że silnik jest zimny.
Pin 4 –
Pin 5 –
Pin 6 – pompka paliwa
Dodam, że w oryginalnej wiązce wykorzystane są piny 2, 3, 6.
Teraz pytanie czy dobrze rozumuję.
Uprzedzając odpowiedzi: tak wiem, że trzeba dołożyć pompkę i że najłatwiej jest sterować oryginalnymi gadgetami Webasto.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
studzin
Nigdzie nie udało mi się znaleźć informacji który to jest +12V a który masą.
Wiesz w którą stronę powinien być przepływ w pompce,więc podłączasz pod aku,pompka do wiaderka z wodą i już wiesz gdzie +,a gdzie –
chciał bym jeszcze usystematyzować pinologię złącza X1 aka X14(różne dokumentacje, różne oznaczenia), generalnie chodzi o 6 pinowe.
chodzi Ci o złącze 6-pinowe na piecyku??Jeżeli tak to :
Gniazdo X1:
1. Timer
2.Diagnostyka
3.Czujnik temperatury zewnętrznej (termo-włącznik)
4.Wentylator w kabinie
5.Przełącznik Lato/zima
6.Pompka paliwa
A możesz coś więcej napisać na temat pinu 3?
Chodzi mi dokładnie o to czy można piecem sterować "analogowo", czyli podaje mu w to miejsce +12V i piec w tym momencie wykonuje normalny rozruch(nadmuch w piecu, pompka paliwa etc.). Wówczas wystarczy tylko podać zasilanie na pompkę obiegu wody i climatronic.
Dobrze kombinuje?
Chodzi mi dokładnie o to czy można piecem sterować "analogowo", czyli podaje mu w to miejsce +12V i piec w tym momencie wykonuje normalny rozruch(nadmuch w piecu, pompka paliwa etc.). Wówczas wystarczy tylko podać zasilanie na pompkę obiegu wody i climatronic.
Dobrze kombinuje?
-
studzin
dobrzyn22 napisał(a):Wiesz w którą stronę powinien być przepływ w pompce,więc podłączasz pod aku,pompka do wiaderka z wodą i już wiesz gdzie +,a gdzie –
Nawet chciałem tak zrobić ale pomyślałem, że uda się znaleźć taką informacje w Internecie.
Teraz już za późno bo pompka jest pod maską.
Być może woltomierz coś pokaże przy włączonym silniku – na zasadzie prądnicy.
- Od: 29 mar 2011, 22:51
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 143KM DPF 2007 hatchback
Witam. Chciałbym rozszerzyć WEBASTO w swojej szóstce do ogrzewania postojowego, przeczytałem ten wątek i wyszło mi że sam sobie z tym nie poradzę. Do Mariomixa z Trójmiasta za daleko , ale może ktoś zna jakiś warsztat bliżej (do 200 km od Trójmiasta) gdzie można to wykonać za normalne pieniądze? Z góry dzięki za odpowiedzi.
PS. Do MODERATORA- zadałem już takie pytanie (ostatni post na tej stronie) w dziale regionalnym Pomorskim kilka dni temu, ale do tej pory nikt nie odpowiedział, więc pozwoliłem sobie zapytać się tutaj.
PS. Do MODERATORA- zadałem już takie pytanie (ostatni post na tej stronie) w dziale regionalnym Pomorskim kilka dni temu, ale do tej pory nikt nie odpowiedział, więc pozwoliłem sobie zapytać się tutaj.
Tachion81 napisał(a):Do Mariomixa z Trójmiasta za daleko
Tachion81 napisał(a):Tachion81
Od: 11 sie 2011 22:03
Skoro Ci bracie z Trójmiasta do Trójmiasta za daleko to masz wymagania...
Nie wiem czy znajdziesz speca na swojej ulicy....
POGROMCA ZENONÓW!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Tachion81 napisał(a):Do Mariomixa z Trójmiasta za daleko
kolega trochę niejasno się wyraził- on sam jest z trójmiasta,natomiast mariomix już nie...
tylko teraz ja czegoś nie zrozumiałem-skoro piszesz,że
to po co też chcesz szukać warsztatu,który to wykonawyszło mi że sam sobie z tym nie poradzę

Lorento napisał(a):Tachion81 napisał(a):Do Mariomixa z Trójmiasta za dalekoTachion81 napisał(a):Tachion81
Mariomix jest z Chełma. Chodziło mu, że z Trójmiasta do Chełma jest za daleko
Dobrzyn przeczytaj jeszcze raz ostatni cytat
wyszło mi że sam sobie z tym nie poradzę
Lorento napisał(a):Tachion81 napisał(a):Do Mariomixa z Trójmiasta za dalekoTachion81 napisał(a):Tachion81
Mariomix jest z Chełma (kawałek za lublinem w kierunku wschodniej granicy). Gdybyś przeczytał cytowane zdanie do końca, a wcześniej cały wątek gdzie wielokrotnie podawana jest informacja skąd jest Mariomix, to byś miał inne zdanie na temat moich wymagań.
PS Naprawdę nikt nie zna na Pomorzu warsztatu gdzie to zrobią ?
Tachion81 napisał(a):PS Naprawdę nikt nie zna na Pomorzu warsztatu gdzie to zrobią ?
jakby znali, to by byl juz pewnie dodany w polecanych i niepolecanych warsztatach...
Arkana , Renault , Mii
Dobrzyn przeczytaj jeszcze raz ostatni cytat
wyszło mi że sam sobie z tym nie poradzę
sorki,przy czytaniu nie zauważyłem słowa "nie"
A kolega widział fotorelację z rozbudowy webasto w ogóle

PS.Zapytaj w Japan cars na końcu Hutniczej w Chyloni.
dobrzyn22 napisał(a):
A kolega widział fotorelację z rozbudowy webasto w ogólejesteś pewien,że sobie nie poradzisz??
PS.Zapytaj w Japan cars na końcu Hutniczej w Chyloni.
Widziałem. Co nie zmienia faktu, że: a) nie mam dostępu do garażu, a rzeźbienie pod blokiem przy tych temperaturach mi się nie uśmiecha (wcześniej był brak finansów); b) wymaga to wolnego czasu, którego zdecydowanie nie mam; c) kilka innych, które przy dwóch wcześniejszych są mniej istotne.
Po świętach skontaktuję się z Japan Cars.
Witam.
W moim aucie nie kupowałem telestartu tylko za pomocą wolnego kanału w alarmie dwóch przekaźników i starego radia zrobiłem zdalne sterowanie. Na dole linki do filmiku i schematu:
Filmik – http://majsterek-debesciak.pl/filmy.php ... film&id=54
Schemat – http://majsterek-debesciak.pl/showthread.php?tid=794
Pozdro.
W moim aucie nie kupowałem telestartu tylko za pomocą wolnego kanału w alarmie dwóch przekaźników i starego radia zrobiłem zdalne sterowanie. Na dole linki do filmiku i schematu:
Filmik – http://majsterek-debesciak.pl/filmy.php ... film&id=54
Schemat – http://majsterek-debesciak.pl/showthread.php?tid=794
Pozdro.
-
MustangGT