Webasto – jak rozbudować dogrzewacz do ogrzewania
wykorzystam ten topic na pytanie o webasto, chodzi o to jak ma to nasze mazdowskie dzialac, tzn. rozumiem ze w wersji podstawowej dogrzewa silnik ponizej temp. 7-8 powyzej zera. Pytanie w jaki sposob to sie dzieje, czy tylko przy wylaczonym silniku i czy np. po wylaczeniu zapłonu od razu odpala nawet jak silnik jest rozgrzany czy czeka az bedzie zimny. Jak wyglada sytuacja z rana, czy wskaznik temp. powinien sie wahnac po wlaczeniu zaplonu czy to dogrzanie jest na tyle male ze nie zauwazam tego na wskazniku.
- Od: 30 mar 2008, 02:05
- Auto: M6 GY 121KM
zielak napisał(a):Witam, a nie można tego tutoriala umieścić na forum w formie pdf ? Więcej osób miałoby do tego dostęp.
Nie, regulamin forum nie dopuszcza takich praktyk, ze względu na prawa autorskie.
Pozdor Myjk
Myjk napisał(a):zielak napisał(a):Witam, a nie można tego tutoriala umieścić na forum w formie pdf ? Więcej osób miałoby do tego dostęp.
Nie, regulamin forum nie dopuszcza takich praktyk, ze względu na prawa autorskie.
No ale autor tego tu jest i sam to zrobił i sam udostępnia...
- Od: 1 kwi 2008, 22:12
- Auto: Mazda 3, 2.0 diesel
cammus napisał(a):Pytanie w jaki sposob to sie dzieje, czy tylko przy wylaczonym silniku i czy np. po wylaczeniu zapłonu od razu odpala nawet jak silnik jest rozgrzany czy czeka az bedzie zimny
No coż , sporo jest o tym na forum ale wyjaśnimy: Funkcja Webasto jako dogrzewacza działa tylko przy uruchomionym silniku, warunkiem jest obieg cieczy chłodzącej. Załaczenie następuje poniżej 7 stopni Celsjusza. Dogrzewacz wtedy pracuje i zwiększa temperatuę płynu aż do chwili, gdy ten osiągnie ok.75 st.
Po tym wyłącza się. Jesli nie przerwiemy pracy silnika a temperatura płynu obniży się do ok. 65 st. Webasto znów się załączy i cykl ten sie powtarza.
Natomiast Webasto jako ogrzewanie postojowe może pracować na nieuruchomionym silniku jednak potrzebna jest dodatkowa pompa wymuszajaca obieg cieczy chłodzącej.
Mam nadzieję że już kumasz

Po kilku telefonach z kolegą z forum qzym webasto śmiga a ja śniadanko w tym czasie jem, dołożyłem jeszcze zegar U1533 i pilocik Telestart T91 i z 1 km mogę włączyć ciepełko w mojej M6 w wolnej chwili napiszę dokładnie krok po kroku jak to zrobiłem (pozwoliłem sobie zmodyfikować schemat i dodałem drugi przekaźnik żeby odłączyć pompkę wody podczas jazdy bo wtedy ciecz pompuje pompa z silnika)
Ostatnio edytowano 21 paź 2009, 17:52 przez mariomix, łącznie edytowano 3 razy
- Od: 26 wrz 2008, 20:23
- Auto: M6 i nie tylko
mariomix napisał(a):Po kilku telefonach z kolegą z forum qzym webasto śmiga a ja śniadanko w tym czasie jem, dołożyłem jeszcze zegar U1533 i pilocik Telestart T91 i z 1 km mogę włączyć ciepełko w mojej M6 – jeszcze raz dziękuję za pomoc qzym, w serwisie za tą przyjemność krzyknęli 2500 netto, w wolnej chwili napiszę dokładnie krok po kroku jak to zrobiłem
eh zeby mi wystarczylo pare telefonow, moze za bardzo sie boje ale nie dotkne sie do tej przerobki, szkoda koledzy ze mieszkacie tak daleko to moze bym sie usmiechnal, co do opisu to jak najbardziej opisz – moze sie skusze kiedys
- Od: 30 mar 2008, 02:05
- Auto: M6 GY 121KM
fajnie by było jakbyś wrzucił opis jak to przerobić dokładnie. Zależy mi na nastawianiu czasowemu, ze względu, że o 5 rano wyjeżdżam do pracy i wtedy jest masakra
(
Tak bym sobie nastawił np. na 4.30 i bym już wchodził do ciepłego auta
Tak bym sobie nastawił np. na 4.30 i bym już wchodził do ciepłego auta
-
mesiash
Hej,
właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Mazdzi no i spieszyło mi się z zakupem – więc nie 'celnąłem' z WEBASTO (sterownikiem) – podeslij proszę Manuala...
Czy możesz napisać listę rzeczy do kupienia aby zamontować?
Widziałem też WEBASTO sterowane z pilota – chyba jak sie taki sterownik znajdzie (o ile jest) to tez podpasuje?
Maila sle na PRV.
Z góry dzięki!
właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Mazdzi no i spieszyło mi się z zakupem – więc nie 'celnąłem' z WEBASTO (sterownikiem) – podeslij proszę Manuala...
Czy możesz napisać listę rzeczy do kupienia aby zamontować?
Widziałem też WEBASTO sterowane z pilota – chyba jak sie taki sterownik znajdzie (o ile jest) to tez podpasuje?
Maila sle na PRV.
Z góry dzięki!
----
*******Sprzedam szybko i tanio:******
1. Manetka świateł i kierunkowskazu (bez przednich halogenów) Mazda 6
2. Zawór EGR (mechaniczny bez elektroniki) Mazda6
>>>choruję na Mazdę6 w nowej budzie
To był dobry wybór ! ...aha odpaliłem http://www.slubowisko.pl – zapraszam!
*******Sprzedam szybko i tanio:******
1. Manetka świateł i kierunkowskazu (bez przednich halogenów) Mazda 6
2. Zawór EGR (mechaniczny bez elektroniki) Mazda6
>>>choruję na Mazdę6 w nowej budzie
- Od: 7 lis 2008, 14:58
- Auto: Ford Mondeo była Mazda6 2.0
dzisiaj rozbudowałem kolejne webasto do opcji ogrzewania postojowego w mazdzie 6 ale tym razem bez użycia zegara wewnątrz tylko załączane samym pilotem telestartT91, śmiga idealnie a czas pracy można ustawić odpowiednią kombinacją klawiczy on i off w samym pilocie w zakresie od 10 do 120 minut, więc zegar jest zbędny i koszt mniejszy. Przytrzymanie jednoczesne klawiszy on i off w pilocie przez 10 sekund przywraca ustawienie fabryczne na 30 minut i ten czas wydaje mi się najlepszy aby nie wykończyć akumulatora jeśli nie jest w najlepszej kondycji.
- Od: 26 wrz 2008, 20:23
- Auto: M6 i nie tylko