Czy kratka pod zderzakiem również pełni funkcję wlotu powietrza?
Zauważyłem, że niektóre z tych sześciokątnych "otworków" są zamknięte, a niektóre otwarte, jednak tam gdzie wypełnienia brak nie wygląda to raczej na wyłamane.
Ponadto układ zamkniętcyh/otwartych nie jest symetryczny po obu stronach auta. O co tu chodzi?
grill / wlot powietrza
1, 2
słabo to widać, ale nie jest to jakaś dziwna drobniejsza siatka?
Zawsze lepiej żeby byl pełny przelot, by więcej chlodnego powietrza trafiało na chłodnicę i wiatraki.
U mnie wszystkie są przelotowe.
Zawsze lepiej żeby byl pełny przelot, by więcej chlodnego powietrza trafiało na chłodnicę i wiatraki.
U mnie wszystkie są przelotowe.
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
rozumiem, że również niesymetrycznie i bez zrozumiałej zależności?
czy mógłbyś kiedyś w wolnej chwili zerknąć czy mniej-więcej te same otwory w takim samym porządku masz zaślepione?
Może tutaj projektant miał jakiś zamierzony cel
czy mógłbyś kiedyś w wolnej chwili zerknąć czy mniej-więcej te same otwory w takim samym porządku masz zaślepione?
Może tutaj projektant miał jakiś zamierzony cel

- Od: 31 maja 2012, 00:29
- Auto: Mazda 6: 2.0 Pb 2005 FL
:D
tak szczerze powiedziawszy zastanawiacie się nad efektem długotrwałych wyliczeń i testów z zakresu dynamiki a uściślając chodzi tu o maksymalne z optymalizowanie drogi wlotu powietrza odpowiednie jego ukierunkowanie oraz wytworzenie odpowiedniego ciśnienia powietrza na chłodnicy Jednocześnie nie tworząc bąbla ciśnieniowego zaraz pod zderzakiem lub przed który znacząco wpłyną by na właściwości jezdne samochodu. popatrzcie sobie na youtube na dowolny filmik z testów aerodynamicznych z wykorzystaniem wiązki dymu zaczaicie o co chodzi. a właśnie te klapeczki niedocięcia mają za zadanie kierować i kształtować strumień powietrza w przedniej części komory silnika
Trochę się rozpisałem ale myślę ze wszystko wyjaśnione
Trochę się rozpisałem ale myślę ze wszystko wyjaśnione
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
Albert Einstein
Albert Einstein
- Od: 17 sty 2013, 19:09
- Auto: Mazda 6 GY 1.8 l 120 KM L8-DE Czarny metalik
STAG 300-premium
Wiejski tuning :)
1, 2