@Wojtek... ja takie mam ale to jest GE (chodzi o mozliwosc wylaczenia gdy silnik pracuje)

Niemniej, spokojnie troche, bo jakby na to nie patrzec to @marex zadal ciekawe pytanie.
Zasada dzialania swiatel dziennych zostala jasno opisana w ustawie dotyczacej tychze swiatel.
W odniesieniu do ustawy dotyczacej swiatel dziennych:
I teraz tak, cytujac:
1) powinny sie automatycznie wlaczac kiedy urzadzenie wlaczajace lub wylaczajace silnik znajduje sie w polozeniu umozliwiajacym prace silnika
2) powinny wylaczac sie automatycznie po wlaczeniu przednich swiatel mijania, drogowych, lub przeciwmglowych, z wyjatkiem sytuacji gdy swiatla te wykorzystywane sa do wysylania przerywanych sygnalow swietlnych w krotkich odstepach czasu.
3) przednie, boczne (jezeli wystepuja) i tylne swiatla pozycyjne, swiatla obrysowe (jezeli wystepuja) oraz oswietlenie tylnej tablicy rejestracyjnej nie wlaczaja sie, jezeli wlaczone sa swiatla do jazdy dziennej*
Mozna by uznac ze modyfikacja ktora zostala tutaj zaprezentowana jest ok, tym ze normalnie w przypadku halogenow przeciwmglowych, mozna je wlaczyc wlacznie z postojowkami – niekoniecznie z mijania.
To mysle ze jest akurat bez znaczenia. Natomiast kwestia samych pozycyjnych. Hmm jak dla mnie (jest to tylko i wylacznie moja teoria), jezeli w polozeniu 0 lub 1 stacyjki, bez problemu mozna wlaczyc pozycyjne, diagnosta ani policjant, nie powinni sie czepiac, gdyz w trakcie jazdy i tak i tak musisz uzywac swiatel dziennych/mijania

co by nie bylo ze z palca wyssane, [url=file:///home/atka/Pobrane/DzUNr752009639.pdf]tutaj link[/url]
@speed, co do homologacji. Alez oczywiscie ze ma HCR (lub DCR jezeli to sa xenony) mowi jasno ze to sa swiatla mijania/drogowe, a ustawodawca pozwala jezdzic na swiatlach mijania jezeli pojazd nie jest wyposazony w swiatla DRL.
p.s.
co do gwiazdki przy pkt 3, chodzi o to ze dopiero po ktoryms roku (nie pamietam dokladnie), pozowolno na to by nie musialy sie swiecic pozycyjne z tylu gdy sa swiatla DRL.