Aktywacja świateł "skandynawskich" (DRL w światłach mijania)

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Wojtek » 3 cze 2012, 13:53

pokaz mi auto, w ktorym sa dzienne DRL i (na dzialajacym silniku) mozna je wylaczyc...

prosze, nie szukaj dziury... po to sa dwa warianty... i to przemyslane... tak, aby byly zgodne z prawem ;)

ps. jak chcesz, to mozesz sobie dorobic i 20 kolejnych modyfikacji, ktore beda modyfikowac poprzednie ;)
a sposob podany w tym watku ma byc:

Wojtek napisał(a):ze calosc ukladu ma byc prosta i skuteczna... co uzgodnilismy z Bartkiem na wstepie ;)
i tak... jezeli na wylaczonej stacyjce wlaczy sie pozycje, to beda sie swiecic tylko pozycje...
caly uklad pracuje "przy wlaczonym silniku" ... czyli nie ma mozliwosci jazdy bez swiatel...
– o co w tym przeciez chodzilo :)
Arkana Obrazek Renault Obrazek Mii Obrazek
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Speed » 3 cze 2012, 14:13

Niby fajnie ale po pierwsze nie masz homologowanej lampy do takiej zabawy a po drugie przepisy jasno określają czym są światła mijania a po trzecie samochód dostał w innej specyfikacji homologacje. I w dodatku rzeźba w instalacji :| Przekaźnik to się kupuje z wtyczką i nie tnie się na boga kabli jeśli nie zamierzasz zamykać obwodu ! Po coś wymyślili szybkozlaczki samochodowe.
Radek
Klubowicz
CUP 2014 miejsce 1
CUP 2013 miejsce 1

Od: 16 kwi 2008, 23:05
Auto: Renault, VW , Citroen, Mazda .

Postprzez Wojtek » 3 cze 2012, 14:30

Speed napisał(a):po pierwsze nie masz homologowanej lampy do takiej zabawy a po drugie przepisy jasno określają czym są światła mijania a po trzecie samochód dostał w innej specyfikacji homologacje.

Speed... przepraszam, ale chyba nie bardzo w temacie jestes...

1. lampa w M6 jest taka sama z running lights jak i bez nich :P

2. zawsze mozesz sobie kupic zestawik polecany w ASO do zmiany ze zwyklych funkcji swiatel na running lights... i kosztuje on w ASO UK 28GBP
(zapewniam cie, ze w zestawie nie ma reflektorow przednich z homologacja na running lights :P )
takie cos ma:
lukias81 napisał(a):Ja miałem w ASO zakładane – jest przycisk pod kierownicą do dezaktywacji. Nie wiem ile kosztowało, ale działa podobnie.

niestety, do przed lifta nie widzialem takowego... i stad ta fotorelacja
3.
Speed napisał(a):nie tnie się na boga kabli jeśli nie zamierzasz zamykać obwodu!

tutaj sie zgodze... ja proponowalem szybkozlaczki, ale decyzja i wykonanie nalezy do autora fotorelacji ;)
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez mad_man » 3 cze 2012, 14:39

@Wojtek... ja takie mam ale to jest GE (chodzi o mozliwosc wylaczenia gdy silnik pracuje) :)
Niemniej, spokojnie troche, bo jakby na to nie patrzec to @marex zadal ciekawe pytanie.
Zasada dzialania swiatel dziennych zostala jasno opisana w ustawie dotyczacej tychze swiatel.
W odniesieniu do ustawy dotyczacej swiatel dziennych:
I teraz tak, cytujac:
1) powinny sie automatycznie wlaczac kiedy urzadzenie wlaczajace lub wylaczajace silnik znajduje sie w polozeniu umozliwiajacym prace silnika
2) powinny wylaczac sie automatycznie po wlaczeniu przednich swiatel mijania, drogowych, lub przeciwmglowych, z wyjatkiem sytuacji gdy swiatla te wykorzystywane sa do wysylania przerywanych sygnalow swietlnych w krotkich odstepach czasu.
3) przednie, boczne (jezeli wystepuja) i tylne swiatla pozycyjne, swiatla obrysowe (jezeli wystepuja) oraz oswietlenie tylnej tablicy rejestracyjnej nie wlaczaja sie, jezeli wlaczone sa swiatla do jazdy dziennej*
Mozna by uznac ze modyfikacja ktora zostala tutaj zaprezentowana jest ok, tym ze normalnie w przypadku halogenow przeciwmglowych, mozna je wlaczyc wlacznie z postojowkami – niekoniecznie z mijania.
To mysle ze jest akurat bez znaczenia. Natomiast kwestia samych pozycyjnych. Hmm jak dla mnie (jest to tylko i wylacznie moja teoria), jezeli w polozeniu 0 lub 1 stacyjki, bez problemu mozna wlaczyc pozycyjne, diagnosta ani policjant, nie powinni sie czepiac, gdyz w trakcie jazdy i tak i tak musisz uzywac swiatel dziennych/mijania :)

co by nie bylo ze z palca wyssane, [url=file:///home/atka/Pobrane/DzUNr752009639.pdf]tutaj link[/url]

@speed, co do homologacji. Alez oczywiscie ze ma HCR (lub DCR jezeli to sa xenony) mowi jasno ze to sa swiatla mijania/drogowe, a ustawodawca pozwala jezdzic na swiatlach mijania jezeli pojazd nie jest wyposazony w swiatla DRL.

p.s.
co do gwiazdki przy pkt 3, chodzi o to ze dopiero po ktoryms roku (nie pamietam dokladnie), pozowolno na to by nie musialy sie swiecic pozycyjne z tylu gdy sa swiatla DRL.
http://planme.pl – jezeli szukasz harmonogramu...:)
Forumowicz

Od: 15 maja 2005, 15:48
Auto: '91 323F BG 16V 1.6 (gaz)
'95 626 GE 1.8 (rip)
'96 323F BA 1.5Z (sold)
'09 Laguna 2.0T F4R

Postprzez Wojtek » 3 cze 2012, 14:55

mad_man napisał(a):ja takie mam ale to jest GE (chodzi o mozliwosc wylaczenia gdy silnik pracuje)

ale nie w GG/GY... kiedys DRL to byla opcja... teraz staje sie obowiezkiem ;)
a w nowych autach, to wlasciwie juz jest)

mad_man napisał(a):normalnie w przypadku halogenow przeciwmglowych, mozna je wlaczyc wlacznie z postojowkami – niekoniecznie z mijania.

nikt tutaj nie dotykal przeciwmgielnych ;)
one dzialaja jak fabryka je wypuscila ;)

mad_man napisał(a):Natomiast kwestia samych pozycyjnych. Hmm jak dla mnie (jest to tylko i wylacznie moja teoria), jezeli w polozeniu 0 lub 1 stacyjki, bez problemu mozna wlaczyc pozycyjne, diagnosta ani policjant, nie powinni sie czepiac, gdyz w trakcie jazdy i tak i tak musisz uzywac swiatel dziennych/mijania :)

no i o to wlasnie caly czas chodzilo <faja> ...
ps. opcje / warianty sa po to:
1. wedlug przepisow do xx roku produkcji DRL moze dzialac wraz z oswietleniem tablicy rejestracyjnej i postojowkami (wariant I )
2. wedlug przepisow od xx (jezeli dobrze pamietam to 2011) roku produkcji auta DRL ma zalaczac sie tylko i wylacznie sam... (wariant II )

czyli kazdy kto chce sobie takie cos wykonac ma wybor... w jaki sposob beda sie zalaczac ;)
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez mad_man » 3 cze 2012, 15:05

Wojtek napisał(a):2. wedlug przepisow od xx (jezeli dobrze pamietam to 2011) roku produkcji auta DRL ma zalaczac sie tylko i wylacznie sam... (wariant II )

dokladnie to: 31 grudzien 2009 ;)
a skoro juz jestesmy w temacie DRL, to ja tylko przypomne wszystkim, jako ze nie jestem zwoleninkiem uzywania swiatel w ciagu dnia: dadrl.pl
Forumowicz

'95 626 GE 1.8 (rip)
'96 323F BA 1.5Z (sold)
'09 Laguna 2.0T F4R

Postprzez Wojtek » 3 cze 2012, 15:07

mad_man napisał(a):dokladnie to: 31 grudzien 2009 ;)

dzieki
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Speed » 3 cze 2012, 15:12

Homologacja chodzi mi o to ze w naszym pięknym kraju masz definicje świateł mijania i co na nie się składa (przod , tyl , opcjonalnie boki itd ) Podobny problem jak kiedys byl z 3 stopem :D . W pierwszym temacie powinienem byc wzmianka o przeróbkach na wlasna odpowiedzialność
Radek
Klubowicz
CUP 2014 miejsce 1
CUP 2013 miejsce 1

PostTen post został usunięty przez marex 3 cze 2012, 15:21.

Postprzez marex » 3 cze 2012, 15:25

Pierwsza opcja jest jak najbardziej ok i do niej się nie czepiam
Natomiast druga opcja Nie daje możliwości załączenia świateł pozycyjnych na włączonym silniku i proszę Wojtek nie pisz mi że się czepiam, bo ludzie powinni być tego świadomi dlaczego tak się stało jak wykonają taką modyfikację bo wcześniej czy później zostaniesz zasypany pytaniami (A dlaczego....)
Po swojemu odkrywam to co już odkryte.
Forumowicz

Od: 23 lip 2011, 18:49
Auto: M6 GY1 '06 MZR-CD 2.0 105KW

Postprzez Wojtek » 3 cze 2012, 15:28

Speed
mad_man napisał(a):w trakcie jazdy i tak i tak musisz uzywac swiatel dziennych/mijania

przeciez cala fotorelacja jest o uzywaniu swiatel mijania... :|
tylko zmianie ulegl sposob ich zalaczenia... zalaczaja sie automatycznie po wlaczeniu stacyjki na pozycje II , czyli umozliwiajaca jazde samochodem... (tak jak w przepisach)

przypomne temat watku:
"... (DRL w światłach mijania)"

marex, przeczytaj jeszcze raz przepisy te zacytowane ;)
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Speed » 3 cze 2012, 15:35

Wojtek napisał(a):tylko zmianie ulegl sposob ich zalaczenia

Ja zrozumiałem ze tylko przednie mają się palić ? Zasugerowałem się ze dzienne chcecie.

A tak w ogole wole wersje kanadyjską światła długie na 40% po opuszczeniu recznego ;)
Radek
Klubowicz
CUP 2014 miejsce 1
CUP 2013 miejsce 1

Postprzez Wojtek » 3 cze 2012, 15:41

marex napisał(a):Nie daje możliwości załączenia świateł pozycyjnych na włączonym silniku i
proszę Wojtek nie pisz mi że się czepiam, bo ludzie powinni być tego świadomi dlaczego tak się stało jak wykonają taką modyfikację bo wcześniej czy później zostaniesz zasypany pytaniami (A dlaczego....)

prosze :)

mad_man napisał(a):1) powinny sie automatycznie wlaczac kiedy urzadzenie wlaczajace lub wylaczajace silnik znajduje sie w polozeniu umozliwiajacym prace silnika

3) przednie, boczne (jezeli wystepuja) i tylne swiatla pozycyjne, swiatla obrysowe (jezeli wystepuja) oraz oswietlenie tylnej tablicy rejestracyjnej nie wlaczaja sie, jezeli wlaczone sa swiatla do jazdy dziennej*

i wszystko w temacie ;) ... reszte pytan prosze skierowac do tych co ustalili ta ustawe ;)

Speed napisał(a):wole wersje kanadyjską światła długie na 40% po opuszczeniu recznego

Speed, oczywiscie do zrobienia, ale za duzo kombinacji... ;)
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez mad_man » 3 cze 2012, 15:42

ta, kanadyjska jest fajna, tylko jest maly problem. Jak zaciagniesz reczny to gasna, i ok, ale jak to zrobisz na krzyzowce lub przejezdzie kolejnowym i jestes pierwszy, to mozesz dostac mandacik.. niestety takie mamy przepisy ;/
Forumowicz

'95 626 GE 1.8 (rip)
'96 323F BA 1.5Z (sold)
'09 Laguna 2.0T F4R

Postprzez Wojtek » 3 cze 2012, 16:13

mad_man napisał(a):Jak zaciagniesz reczny to gasna, i ok, ale jak to zrobisz na krzyzowce lub przejezdzie kolejnowym i jestes pierwszy, to mozesz dostac mandacik..

wylaczyc z obwodu reczny ;)

ale nie jest to juz tematem tego watku ;)
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Lulka » 3 cze 2012, 16:59

Wojtek napisał(a):oczywiscie do zrobienia, ale za duzo kombinacji...

Ktoś robił na forum gotowy moduł. A wracając do tematu automatyczny włącznik świateł po polskiemu mówiąc ;) To miałem kiedyś zamontowany to wywaliłem po miesiącu niestety nawyk sprawdzana czy mam włączone światła przez macanie manetki zwyciężył <rotfl>

PS. tradycyjnie się nie przelogowalem <glupek2> Speed
Forumowicz

Od: 26 lut 2008, 01:19
Auto: Mazda 323 BJ B3 '98
Mazda mx5 NB FL '02

Postprzez martyrdom » 6 cze 2012, 23:00

Uważam, że najfajniej mają to zrobione Fiaty. Tam światła gasną po wyłączeniu silnika. Czyli można wyłącznik zostawić w pozycji "zawsze włączone" i nie myśleć ani o załączaniu ani o wyłączaniu. Jeśli się chce to zawsze można je zgasić.
Da się tak przerobić?
BTW w Irlandii nie ma obowiązku jazdy na światłach przez całą dobę. Do tego połowa ludzi w nocy jeździ na zestawie postojówki + przeciwmgielne a jak robi się szaro to jeżdżą na samych postojówkach z czego bardzo często jedna im nie świeci <lol> Jak jest im za ciemno to sobie przyświecają długimi również w centrum miasta. Nie słyszałem, żeby ktoś komuś za to mandat wlepił.
Ja bym za to chętnie dawał po pysku <lol>
Forumowicz

Od: 2 paź 2010, 23:20
Auto: Mazda 6, 1.8, sedan, 2004

Postprzez Wojtek » 7 cze 2012, 06:32

martyrdom napisał(a):Tam światła gasną po wyłączeniu silnika. Czyli można wyłącznik zostawić w pozycji "zawsze włączone" i nie myśleć ani o załączaniu ani o wyłączaniu. Jeśli się chce to zawsze można je zgasić.
Da się tak przerobić?

tak jest jak masz manetke swiatel z pozycja auto...

i oczywiscie po modyfikacji w tym watku... jak nie zalaczyles swiatel manetka... ;)
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Elmerwawa » 13 cze 2012, 22:24

Wojtek napisał(a):
martyrdom napisał(a):tak jest jak masz manetke swiatel z pozycja auto...

I tu moje pytanie, czy sama wymiana manetki na manetkę z funkcją "Auto" uaktywnia nam tą opcje ?
Forumowicz

Od: 25 mar 2011, 13:35
Auto: M6 2.0CITD 136km

Postprzez bieski » 13 cze 2012, 22:27

Manetka z auto nie będzie działać w aucie przedliftowym.
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ