Montaż świateł przeciwmgielnych (przód)

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez rafusmaximus » 22 lut 2010, 00:27

DZIENO, z tego co zrozumiałem, napisał o przeciwmgielnych w reflektorach / lampach przednich (soczewki), a Ty DZIUBEK mówisz o kratkach w zderzakach – to dwa różne miejsca :)

Ja mam przeciwmgielne (wolne miejsce na nie) w lampach przednich, ale żeby założyć je trzeba dokupić mocowania do żarówek i wymienić manetkę przy kierownicy... Z tego co wyczytałem na forum można kupić to wszystko w komplecie, ale jakie koszty – nie wiem. Możliwe, że są takie jak wspomina DZIENO (1500 zł), chociaż wierzyć mi się nie chce, bo sam planuje taki zakup <glupek2>
Forumowicz

Od: 8 lis 2009, 09:19

Postprzez dziubek » 22 lut 2010, 07:19

Domyslilem sie ze jemu chodzi o swiatla zespolone(czyli te u gory) ich kosz tez napisalem ze wklad 90zl za jeden a potrzebne sa dwa a manetka z aledrogo od 70 do 150zl dolne swiatla tez napisalem wczesniej. A te 1500 to pewnie w ASO spiewaja wiec po co przeplacac ;–) pozdrowka dziubek
Mazda + saperka – prawie jak Jeep ;)
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
Forumowicz

Od: 29 sty 2006, 02:48
Auto: Sandero Stepway MY'19
Mazda 6 GL Kombi

Postprzez rafusmaximus » 22 lut 2010, 19:19

dziubek napisał(a):Domyslilem sie ze jemu chodzi o swiatla zespolone(czyli te u gory) ich kosz tez napisalem ze wklad 90zl za jeden a potrzebne sa dwa a manetka z aledrogo od 70 do 150zl dolne swiatla tez napisalem wczesniej. A te 1500 to pewnie w ASO spiewaja wiec po co przeplacac ;–) pozdrowka dziubek

to napisz proszę jeszcze gdzie widziałeś wkłady do zespolonych, czy były nowe czy używane – podaj ewentualne namiary.
Forumowicz

Postprzez dziubek » 22 lut 2010, 21:26

Widziałem na allegro ( chyba używki ale wyglądały ładnie) poszukaj pod halogenami nie pod światłami ;)
to halogen do zderzaka http://moto.allegro.pl/item900940020_no ... 02_06.html

a to do reflektora

http://moto.allegro.pl/item915056740_ma ... ednia.html

pozdrowka

dziubek
Mazda + saperka – prawie jak Jeep ;)
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
Forumowicz

Od: 29 sty 2006, 02:48
Auto: Sandero Stepway MY'19
Mazda 6 GL Kombi

Postprzez rafusmaximus » 23 lut 2010, 00:50

ok dzięki za info.
Jeżeli chodzi o lampy w zderzaku, to nawet przyjemnie wygladają tylko wiedz, że z jednej strony, właśnie za kratką jest intercooler i dlatego ta kratka jest "dziurawa", bo jakby nie było potrzebuje troche chłodu. Możliwe, że zamontowanie tam halogenów nie ma na chłodzenie większego wpływu, ale kto wie... zasłonięcie plus wytwarzanie ciepła przez żarówke może zrobić swoje!
Forumowicz

Postprzez faraon » 23 lut 2010, 10:58

Witam.Ja sprowadziłem sobie auto od naszych sasiadow.I jakis szkop rozwiazał to tak
Obrazek
Forumowicz

Od: 24 mar 2007, 18:45
Auto: Mazdolot Gh RF
Mitowisi Carisma

Postprzez Condos » 25 lut 2010, 12:18

witam
niecały miesiąc temu zamówiłem w serwisie komplet do zespolonych świateł (2 soczewki+manetka). razem z założeniem wyszło +/– 770PLN
jedyna wada, że czekałem na części 2-3 tyg.
pozdrawiam
Condos

Postprzez wafel117 » 9 mar 2010, 00:00

Witam szanownych kolegów :)

Mam takie małe pytanko bo tez planuje dorwać wkłady do lamp, tylko nie wiem czy muszę zmieniać manetkę skoro jest w niej ring który włącza tylne przeciwmgielne?
Bo próbowałem do tej instalacji podłączyć żarówkę, lecz okazało się że jak nie ma wkładu to żarówka nie ma masy więc jakimś kabelkiem wziąłem masę z auta, ale żarówka
nie zaświeciła i teraz czy to manetka czy może jakiś bezpiecznik, bo instalacja jest oryginalna więc powinno wszystko działać.
A nie chciałbym żeby się okazało po zakupie ze to trochę więcej roboty...

Pozdrawiam Wafel117
Początkujący

Od: 22 lip 2009, 16:08
Auto: Mazda 6 GY
2.0 Diesel 2003
121 KM

Postprzez Pawko_6 » 9 mar 2010, 09:11

Instalacja jest kompletna. W lampach powinny być przewody (dodatni i masa) i przekaźnik w skrzynce bezpieczników. Manetkę trzeba zmienić, chyba że zamienisz przewody i włącznikiem tylnych przeciwmgłowych będziesz włączał przednie. W oryginalnym zestawie wkładów musi być manetka.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 gru 2003, 15:25
Auto: Mazda6 GJ SkyActiv-G 2.5 '15 SkyPassion
CX-7 Sport EU powered by DISI-tune

Poprzednie auto:
Mazda6 GG L3 '02

Postprzez alf28 » 9 mar 2010, 11:26

wafel117 napisał(a): i teraz czy to manetka czy może jakiś bezpiecznik, bo instalacja jest oryginalna więc powinno wszystko działać.
manetka ma dwa położenie: przód/tył
i znowu piękny słoneczny dzień
Forumowicz

Od: 1 lip 2006, 10:20
Auto: 6 2.0i . i 323f BA z5

Postprzez wafel117 » 11 mar 2010, 02:37

Pawko_6 napisał(a):Instalacja jest kompletna. W lampach powinny być przewody (dodatni i masa)

Otóż nie do końca jest to prawdą, bo masa jest brana z obudowy lampy tak jak w przypadku świateł mijania, gdzie nakładamy tylko pojedyńczą wsuwkę na żarówkę, w każdym bądź razie u mnie tak jest

Pozdrawiam Wafel117
Początkujący

Od: 22 lip 2009, 16:08
Auto: Mazda 6 GY
2.0 Diesel 2003
121 KM

Postprzez Wojtek » 11 mar 2010, 10:26

wafel117 napisał(a):
Pawko_6 napisał(a):Instalacja jest kompletna. W lampach powinny być przewody (dodatni i masa)/quote]

Otóż nie do końca jest to prawdą, bo masa jest brana z obudowy lampy tak jak w przypadku świateł mijania, gdzie nakładamy tylko pojedyńczą wsuwkę na żarówkę, w każdym bądź razie u mnie tak jest

Pozdrawiam Wafel117

W kazdej lampie masz dwa przewody do zarowki przeciwmgielnej... Sa one dobrze schowane w wiazce idacej do swiatel mijania i kierunkow... (pod otworem na halogeny).
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Pawko_6 » 11 mar 2010, 10:46

Wafel117, zanim zaczniesz głosić "swoje prawdy", to wczytaj się uważnie w swoje wcześniejsze pytanie i wątek, czego on dotyczy. A dotyczy on wkładów przeciwmgłowych do których to, trzeba podłączyć zasilanie, czyli + i –. Do tego celu w reflektorach są przygotowane dwa przewody z końcówkami. Wkłady nie mają połączenia z metalową masą reflektora, bo takiej nie ma, więc łączy się przewód masowy, czarny do końcówki wkładu, a plusowy do żarówki. Kapeiszen? Przewody w lampie są na pewno, dokładnie poszukaj.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 gru 2003, 15:25
Auto: Mazda6 GJ SkyActiv-G 2.5 '15 SkyPassion
CX-7 Sport EU powered by DISI-tune

Poprzednie auto:
Mazda6 GG L3 '02

Postprzez manu » 6 sie 2010, 14:22

Witam wszystkich.
Mam pewien problem z instalacją świateł przeciwmgielnych w lampę. Zachciało mi się trochę kombinować, gdyż zrezygnowałem z manetki, a wybrałem opcję dodatkowego pojedynczego klawisza (przycisk pochodzi z mazdy 323, fotka kilka wypowiedzi wcześniej załączona przez enduro). Dodatkowo wymyśliłem sobie możliwość włączania tych świateł po włączeniu zapłonu, czyli nie trzeba wówczas załączać świateł postojowych by uzyskać przeciwmgielne. No i tu pojawił się problem. Ten dodatkowy przycisk działa na zasadzie impulsu. Dlatego potrzebne jest dodatkowe urządzenie, które dalej podtrzyma całe napięcie. Taki wynalazek został zamontowany, jednak jest to jakiś przekaźnik czasowy bo po 10 minutach wyłącza mi przeciwmgłowe. Mój elektryk mówi, że można by go przerobić, ale da to możliwość tylko załączenia świateł. Jeśli będę je chciał wyłączyć pozostanie tylko odłączenie zapłonu. Czyli sprawa bezsensowna. Znacie jakieś urządzenie, za pomocą którego można utrzymać napięcie i po ponownym naciśnięciu klawisza wyłączyć te światła?? Ktoś wspominała o przekaźniku bistabilnym, ale nie ma pojęcia czy to rozwiązuje mój problem. Z góry dzięki za wszelkie sugestie i podpowiedzi.
Pozdrawiam,
manu.
Forumowicz

Od: 7 wrz 2008, 02:09
Auto: Mazda 6 CiTD 136 KM. 2004r.

Postprzez Enduro » 6 sie 2010, 15:09

podjedz do elektryka, a on jesli ma pojecie w materii, to zamontuje Tobie odpowiedni przekaznik,
ktory wsplopracuje z tym klawiszem...
pozdr.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez manu » 9 sie 2010, 22:45

No jak na razie mam przekaźnik podtrzymujący napięcie tylko na 10 minut. W piątek mój elektryk nie mógł nic innego znaleźć w zamian, a na chwilę obecną jest już na urlopie :] Mówi, że sam zrobi mi ten przekaźnik jak tylko wróci. Pytanie, czy są jakieś gotowe przekaźniki, czy trzeba samemu rzeźbić? Ma ktoś z Was jakieś gotowe schematy? A może jest opcja żeby przerobić ten, który trzyma światła tylko 10 minut?
Pozdrawiam,
manu.
Forumowicz

Postprzez Enduro » 9 sie 2010, 23:11

manu napisał(a):. Pytanie, czy są jakieś gotowe przekaźniki,...? .

tak!
w sumie to tak we wielu modelach mazdy dziala,
popytaj w sklepie z akcesoriami eletronicznymi...
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez rymko » 10 sie 2010, 11:45

Manu, napisałem ci na pw, że mam 2 komplet lamp przeciwmgielnych, z kompletnym okablowaniem, przekażnikiem, włącznikiem itd, ale do wersji US – u mnie wszystko działa. Do ciebie pewnie nie pasują jedynie wkłady w zderzak. Nawet nie spytałeś o zdjęcia i cenę, więc po co rzeźbisz temat ?
Forumowicz

Od: 25 maja 2009, 14:23
Auto: Mazda 6I 2.3 2007 A-spec/AT

Postprzez Enduro » 10 sie 2010, 12:51

bo ma nadzieje ze elektryk cos stworzy z tego co juz ma..
a mu nie dziala jak nalezy..
E.
Forumowicz

Postprzez manu » 15 sie 2010, 13:27

Kolego rymko,
ja nie potrzebuję całego zestawu ponieważ mam cały komplet. Mam soczewki, żarówki, wykorzystałem okablowanie fabryczne z małą zmianą, że nie potrzebuję manetki tylko mam osobny klawisz impulsowy do załączania. Jedyny problem to tylko przekaźnik, który trzyma mi napięcie zaledwie 10 minut. Podmienię tą rzecz i będzie wszystko śmigać. Dlatego pytałem o gotowy przekaźnik, bo może nie ma sensu żeby mój elektryk rzeźbił sam takie cudo.
Z tego co się dowiedziałem od niego to założenie przekaźnika, który podtrzyma napięcie na stałe nie będzie trudne. Problem pojawia się, kiedy chcemy wyłączyć go za pomocą tego samego przycisku impulsowego. Podobno wtedy się nie da. Dlatego trzeba wymyślić coś odpowiedniego. Ale to tak na marginesie.
Ps. Dzięki Enduro za podpowiedzi.
Ps. 2. rimko dostałem twoją wiadomość na priva. Nie spytałem o cenę, bo po co mi zestaw halogenowy w zderzak. My do diesla nie pakujemy na dół, bo wtedy niepożądanie zasłonimy chłodzenie intercoolera.
Pozdrawiam,
manu.
Forumowicz