DVD/GPS/MP3 zamiast fabrycznej nawigacji

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez MasterB » 30 gru 2009, 14:24

Myjk, a to nie jest ten monitor który zamawiasz w innym wątku? Mi bardziej chodzi o navi + BT + mp3 z SD albo pena, tak więc ten Witson wydaje się być optymalnym rozwiązaniem.
Dodatkowo jak mój synek podrośnie to zamontuję monitor w zagłówku i podróżowanie będzie łatwiejsze ;)
Forumowicz

Od: 25 paź 2009, 18:03
Auto: Mazda 6 2006 GY 2.0 143KM

Postprzez Myjk » 30 gru 2009, 14:36

MasterB napisał(a):Myjk, a to nie jest ten monitor który zamawiasz w innym wątku?

Okazało się, że są dwa rodzaje tych monitorów. Jeden samodzielny, a drugi z GPSem.
http://emide.pl/mazda6/monitorgps1.jpg
http://emide.pl/mazda6/monitorgps2.jpg
Wyciąg z instrukcji od Chińczyka.
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez morgafix » 30 gru 2009, 16:31

Myjk napisał(a):Szukajcie modeli z lepszym wyświetlaczem, tj. 800(840)x480 – cena zazwyczaj ta sama.
http://www.diytrade.com/china/4/product ... io_TV.html

Myjk, ja w tym linku widzę 1440x234.
Forumowicz

Od: 28 sty 2008, 00:58
Auto: M6 2.0 MZR 143 KM 2006

Postprzez Myjk » 30 gru 2009, 18:43

Rzeczywiście, nie ten link wkleiłem. Musiałem go gdzieś widzieć przelotem i nie zapisałem.
Ale widziałem modele z lepszymi parametrami monitora – to pewne.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez morgafix » 6 sty 2010, 17:24

MasterB napisał(a):morgafix, to chyba jest ze starym ekranem (jak możesz to potwierdź). Oczywiście 480x234 a nie 1440x234 – ta rozdzielczość byłaby dla jakiegoś super-panoramicznego ekraniku... Ale często ją widzę w necie. Błąd jakiś chyba...

Odpowiedź od firmy, którą zapytałem (TID-7006 to oczywiście to o co nam chodzi):

"Dear,

Good day. Thanks very much for your fast reply. We're sorry for late reply because of holiday for new year.

Yeah, TID-7006 is 1440 x 234

The shipping cost is USD85 for one TID-7006 and Camera. Welcome to your trial order.

Please feel free to contact us if you have any question.

Have a nice day!

Ms. Joan"
Forumowicz

Postprzez MasterB » 6 sty 2010, 20:53

morgafix, dzięki.
Ja w międzyczasie się zorientowałem, że 1440x234 = 480x234. A to dlatego że podają poziomą rozdzielczość dla każdej składowej piksela z osobna (czerwony+zielony+niebieski * 480 = 1440).
Jak uzbieram trochę kasy (no i poprawa kursu dolara by się przydała :P ) to chyba kupię ale ten z rozdzielczością 800x480
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Myjk » 6 sty 2010, 23:28

Tylko uważajcie, strasznie dużo scamerów jest... ten zapodany przez morgafix też trochę zajeżdża.
Ja już drugi tydzień lustruję firmę od której zamawiamy grupowo monitory...
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez morgafix » 9 sty 2010, 09:36

Myjk napisał(a):Tylko uważajcie, strasznie dużo scamerów jest... ten zapodany przez morgafix też trochę zajeżdża.
Ja już drugi tydzień lustruję firmę od której zamawiamy grupowo monitory...

Myjk, myślę, że ten kontakt jest akurat sprawdzony... fragment postu qzyma:
"Paczka szła 5 dni( by UPS).
Joan, podała mi numer przesyłki, więc cały czas można śledzić jej „podróż”.
Paczka przyszła w b. dobrym stanie. "
Oczywiście mowa o Joan z firmy http://www.timelesslong.cn/Simplified/Main.asp
Tak nawiasem mówiąc, ciekawy mają asortyment...
Ps. w każdym bądź razie to dobra uwaga, bo oszustów nie mało więc trzeba uważać jak cholera.
Forumowicz

Postprzez pat1421 » 16 sty 2010, 20:52

MasterB napisał(a):morgafix, dzięki.
Ja w międzyczasie się zorientowałem, że 1440x234 = 480x234. A to dlatego że podają poziomą rozdzielczość dla każdej składowej piksela z osobna (czerwony+zielony+niebieski * 480 = 1440).
Jak uzbieram trochę kasy (no i poprawa kursu dolara by się przydała :P ) to chyba kupię ale ten z rozdzielczością 800x480

Panowie sa 2 monitory:
1. 480x234 dotykowy z gps i DVD, bluetooth i opcjonalnie TV.
2. 800x480 dotykowy, sam monitor tylko do uzycia z wlasnym carPC, nie ma wbudowanego gps i DVD. Ma podlaczenie VGA.

Jesli macie, budujecie carPC to polecam monitor nr 2, otwierany w schowku, rozdzielczosc VGA, ekran dotykowy, Windows XP i dobre oprogramowanie i jest super sprawa, multitasking, wszystko dziala razem. Ale koszt podwojny bo trzeba jeszcze komputer zakupic + GPS na usb + inne dodatki: np mozna miec internet w aucie.

Monitor nr 1 to urzadzenie wszystko w jednym czyli DVD i gps wbudowany na systemie WinCE. Mi dziala wszystko: iGo, Automapa, Destinator, MioMap, Sygic McDrive.
Teraz robia wersje z wbudowanym bluetoothem, ma lepsze i ladniejsze menu niz poprzednia wersja i poprawiony firmware.(Zamawiajcie tylko urzadzenie z bluetoothem, wersje bez to beda pewnie stare wersje i gps nie bedzie dzialac poprawnie). Niestety urzadzenie nie jest dwustrefowe a blutooth to porazka, bezsensu. Mialem pierwsza wersje a teraz uzywam drugiej z bluetooth.
Początkujący

Od: 21 paź 2009, 01:36
Auto: Mazda 6 saloon 2004

Postprzez pat1421 » 16 sty 2010, 20:58

MasterB napisał(a):Myjk, a to nie jest ten monitor który zamawiasz w innym wątku? Mi bardziej chodzi o navi + BT + mp3 z SD albo pena, tak więc ten Witson wydaje się być optymalnym rozwiązaniem.
Dodatkowo jak mój synek podrośnie to zamontuję monitor w zagłówku i podróżowanie będzie łatwiejsze ;)

Ja juz dawno zamontowale monitor w naglowku i swietna sprawa na krotkich trasach z moja mala, puszczam jej bajki z SD karty lub DVD i jade. Niestety na dlugie i nieznane trasy kiedy potrzebuje nawigacji z przodu na wyswietlaczu to juz bajki odpadaja. Urzadzenie nie jest dwustrefowe wiec albo ogladasz bajke albo nawigacje. To najwieksza wada tego urzadzenia. Szkoda bo wiekszosc tych "chinczykow" do roznych modeli samochodow albo uniwersalnych 2 din jest dwustrefowa i ma wiecej opcji (np iPod). Do starej Mazdy jest jakie jest bo to do nowej Madzi 2009 jest juz duzo lepsze, dwustrefowe, ipod, wirtualne dyski i inne sprawy.
Początkujący

Postprzez MasterB » 16 sty 2010, 21:02

pat1421, jest też opcja 1. tylko że z monitorem z opcji 2. ;)
Prawdę mówiąc to mi się nie chce budować carPC (mimo że mam w domu odpowiednią platformę – mITX z prockiem atom). Potrzebuję tylko nawigacji, odtwarzania mp3 z SD oraz bluetooth do telefonu.
Wziąłbym nawet xcarlink, ale to kosztuje za dużo jak na to co oferuje (któś po prostu przegina z marżą). Wolę zapłacić 2x tyle i dostać 10x więcej ;)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez pat1421 » 16 sty 2010, 21:30

MasterB napisał(a):pat1421, jest też opcja 1. tylko że z monitorem z opcji 2. ;)
Prawdę mówiąc to mi się nie chce budować carPC (mimo że mam w domu odpowiednią platformę – mITX z prockiem atom). Potrzebuję tylko nawigacji, odtwarzania mp3 z SD oraz bluetooth do telefonu.
Wziąłbym nawet xcarlink, ale to kosztuje za dużo jak na to co oferuje (któś po prostu przegina z marżą). Wolę zapłacić 2x tyle i dostać 10x więcej ;)

Nie widzialem takiej opcji i watpie czy istnieje. Nie sprawdzalem ostatnio wiec prosze o jakis link. Z tego co wiem to czesto opis i specyfikacje urzadzenia nie sa dokladne na niektorych stronach czy u niektorych sprzedawcow, wiec nie wierzylbym w te dane bo urzadzenie zawsze jest to samo. Ja widzialem ogloszenia kiedys z roznymi rozdzielczosciami, opcjami, ze niby iPoda obsluguje, menu mozna edytowac samemu i inne takie ale wiem, ze to nieprawda, po prostu niescislosci albo opisy wziete z innych podobnych urzadzen. To jest zawsze ten sam model. Uzywam juz drugi. Do nawigacji i mp3 z SD albo CD to jest oki ale jak nawigacja na ekranie to muzy nie bedzie jednoczesnie. Bluetooth to porazka bo dziala tylko jak urzadzenie przelaczysz na ekran bluetooth, chwyta telefon, mozna dzwonic i rozmowa jest w glosnikach auta no ale jak jestes na innym ekranie np nawigacja czy muzyka, film to sprobuj zadzwonic telefonem. Nic cisza, bo nie przelacza automatycznie na ekran bluetooth. Jesli bedziesz mial telefon sparowany z tym bluetoothem a uzywal akurat nawigacji to nawet nie uslyszysz jak ktos bedzie do Ciebie dzwonil. Typowa niedopracowana "chinszczyzna": bluetooth uzywasz tylko jak go wlaczysz na ekranie. Bezuzyteczne.
Początkujący

Postprzez MasterB » 17 sty 2010, 01:10

http://www.witson.com/view_pro.php?id=1278

Ale dobrze że piszesz o tych niedoróbkach. Chińczycy zawsze dobrze kopiowali sprzęt, ale oprogramowanie mają do pupy...
Cały ten sprzęcik działa na WinCE – czy mam rację? Może jest możliwość poprawy softu, ewentualnie wgrania swojego?
Obrazek
Forumowicz

Postprzez pat1421 » 18 sty 2010, 03:24

MasterB napisał(a):http://www.witson.com/view_pro.php?id=1278

Ale dobrze że piszesz o tych niedoróbkach. Chińczycy zawsze dobrze kopiowali sprzęt, ale oprogramowanie mają do [tiiit]...
Cały ten sprzęcik działa na WinCE – czy mam rację? Może jest możliwość poprawy softu, ewentualnie wgrania swojego?

Sprawdzilem link. Rzeczywiscie oglaszaja nowy lepszy ekran 800x480. Witson to oficjalny agent, reseler Shihong – fabryczki robiacej te "cacka" wiec raczej to prawda, ze jest nowa wersja z lepszym wyswietlaczem. Mozna skontaktowac sie i bezposrednio kupic ta wersje od Bob Cui z Witsona.(Mailowalem kiedys z nim i Shihongiem). Na innych stronach, ktore sprawdzalem teraz, nie ma jeszcze tej wersji. Wynika z tego, ze montuja teraz lepszy wyswietlacz, choc z instruckcji do sciagniecia z tej strony wynika, ze rozdzielczosc to dalej 1440x240 ? ale instrukcja jest niedorobiona tak czy inaczej. Ciekawe czy menu i firmware sie zmienil bo ze zdjec wynika, ze menu to samo co ostatnio.
Ekran 800x480 to duza roznica bo ma to znaczenie dla oprogramowania gps. Niektore programy nawigacyjne nie da sie uruchomic na niestandardowej rozdzielczosci 480x234 bo obsluguja tylko np 480x240 i wyzej jak 800x480. Np Mapamap nie udala mi sie na 480x234 albo najnowszy Navigon i inne (na urzadzeniu gps Mio rozdzielczosc 480x240 nie bylo problemu, odpalilem). Zatem ta rozdzielczosc daje wieksze mozliwosci co do oprogramowania gps, ktore mozna uzywac.
Dokladnie jest to WinCE 5.0 embedded czyli okrojony dostosowany do urzadzenia.
Zamiast programu gps na tym urzadzeniu mozna uruchomic explorera czy jakis manager plikow na pocketpc i wtedy otwiera sie windows, normalne okienka i mozna uzywac jak PC, trzeba znac chinski <lol> , bo w tym jezyku jest system, trudno cos mieniac w opcjach kiedy wszystko po chinsku . Mozna sobie wtedy poinstalowac rozne programiki latwo dostepne na WinCE np kalkulator i inne, takze gry. Grac mozna w Mazdzie na tym no ale nie znalazlem gier na rozdzielczosc 480x234 wiec gra byla w najlepszym przypadku ucieta albo na pol ekranu tylko (na rozdzielczosc 800x480 nie bedzie problemu). Wiekszej ingerencji w system nie probowalem bo jak cos sie spi... to po wszystkim, zostanie tylko niedzialajaca cegla i skad wziac i wgrac system od nowa? Nie ma zadnego suportu po sprzedazy czy nowego firmware do sciagniecia.
Szkoda, ze pamieci nie zwiekszyli z 64MB do 128MB bo np iGo nie pojdzie z glosami TTS na malej pamieci.
Początkujący

Postprzez MasterB » 18 sty 2010, 15:49

pat1421 napisał(a):Mozna skontaktowac sie i bezposrednio kupic ta wersje od Bob Cui z Witsona.

Właśnie Bob Cui potwierdził mi tą rozdzielczość.
Mam do Ciebie pytanie – czy można odtwarzać muzykę lub komunikaty głosowe z GPS przy zamkniętym albo wyłączonym ekranie? Wyobrażam sobie że w nocy to trochę rozprasza... GPS wiadomo czasem trzeba, ale do słuchania MP3 raczej ekran nie jest niezbedny.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Myjk » 18 sty 2010, 15:56

Taki hint dla Was – gość z Witson ma przebitkę około $100 na sztuce z tego co się zorientowałem.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez pat1421 » 18 sty 2010, 21:06

MasterB napisał(a):
pat1421 napisał(a):Mozna skontaktowac sie i bezposrednio kupic ta wersje od Bob Cui z Witsona.

Właśnie Bob Cui potwierdził mi tą rozdzielczość.
Mam do Ciebie pytanie – czy można odtwarzać muzykę lub komunikaty głosowe z GPS przy zamkniętym albo wyłączonym ekranie? Wyobrażam sobie że w nocy to trochę rozprasza... GPS wiadomo czasem trzeba, ale do słuchania MP3 raczej ekran nie jest niezbedny.

Oczywiscie, ze mozna. Sa dwa przyciski: power i zamykanie klapy. Tym drugim tylko zamykasz klape a system dalej dziala, czyli gra muzyka lub nawigacja dziala dalej i leca komunikaty. Zamknieta klapa zakrywa przyciski wiec zeby np przeskoczyc piosenke trzeba otworzyc klape. Menu do muzyki jest calkiem znosne, nie najladniejsze ale widac na ekranie jaka leci piosenka. Sa przyciski do przeskakiwania utworow ale nawigacja po folderach albo przelaczanie z SD na CD/DVD juz tylko za pomoca pilota co jest trudne w czasie jazdy (pilot slabo dziala, trzeba naprawde z bliska celowac). Z przyciskow na kierownicy dziala tylko zmiana glosnosci ale przeskakiwanie utworow nie dziala z tym urzadzeniem. Szkoda bo z Xcarlinkiem i ipodem dziala.
Kamera tez dobrze dziala z tym urzadzeniem, wrzucasz wsteczny i klapa z monitorem automatycznie sie otwiera i pokazuje obraz z kamery, zwalniasz wsteczny to klapa sie zamyka. Oczywiscie obraz z kamery wylacza muzyke czy film, ktore byly akurat odtwarzane co jest denerwujace (brak dwustrefowosci). Sa dobre kamery specjalnie pasujace do Mazdy 6 do zamontowania w miejsce jednego ze swiatelek tylnej tablicy rejestracyjnej. Bardzo dobre i ladne rozwiazanie. Maja skale i mozna na centymetry cofac na tylne przeszkody. Polecam chociaz to tez made in China ale dzieki temu nie drogie.
Moj GPS akurat w nocy nie rozprasza. Tak dobralem ustawienia i kolory, ze mapy w iGo sa w barwach czerownych co pieknie wspolgra z podswietlona deska rozdzielcza na czerowno w Mazdzie. Ladnie to wyglada. Ekran startowy w iGo tez podmienilem na ten obrazek co jest pod moim nickiem, wiec jak startuje nawigacja to jest logo Mazdy na ekranie.
Początkujący

Postprzez kristoferson1 » 21 lut 2010, 03:41

Czy ktoś już pytał o ceny tego DVD w rumuńskim oddziale ?
Forumowicz

Od: 15 lis 2009, 16:41
Auto: Mazda 6 2.0 147KM benz GG

Postprzez morgafix » 21 mar 2010, 16:34

MasterB napisał(a):Myjk ja znalazłem w Chinach za 595 USD z transportem (plus 60 USD za DVB-T):
http://www.witson.com/view_pro.php?id=1278
Czekam na odpowiedź od ich dystrybutora w Rumunii, może wyjdzie korzystniej cenowo...

MasterB,
czy otrzymałeś może ofertę z Rumuni? Ja niestety czekam na odpowiedź od Witsona i nić – nie odpowiadają :(
Napisz proszę jak u Ciebie ten zakup wygląda?
Ps. jak będę miał przypływ gotówki, to może razem zamówimy? będzie taniej...
pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez kristoferson1 » 21 mar 2010, 23:39

Rumunia nie odpisuje. Napisalem (ściemniłem) im ze chce od nich kupic 50 sztuk. A oni nic !! Wiec moze ta firma rumunska juz nie istnieje. A moze po angielsku nie rozumieja, moze tylko swoim sprzedają? Zna ktoś tutaj rumuński ? ;)

Coś nic się nie rusza temat do przodu, a ja nadal nie mam w aucie nawet zwykłych mp3 i juz cierplowość mi się kończy przy przekładaniu płytami CD.
Chiny wchodzą w grę, ale nie wiem czy jest sens, bo niewiele już drożej można kupić na ejbaju z Wielkiej Bryt.
Forumowicz

Od: 15 lis 2009, 16:41
Auto: Mazda 6 2.0 147KM benz GG