przez cedros79 » 25 lis 2012, 23:04
Ja podzielę, się pewną kwestią. Jak widać na wcześniejszych stronkach ja już naprawiałem grzanie fotela. Odniosłem sukces, bo udało mi się naprawić uszkodzoną matę w oparciu fotela na wysokości prawej łopatki dokładnie pod drugim wcięciem tapicerki (skórzanej) licząc od dołu. Jednak moja radość nie trwała długo. Jak się zrobiło chłodno i zacząłem częściej korzystać z tego dobrodziejstwa okazało się, że moja radość trwałą około miesiąca. Ależ było moje zdziwienie jak mi żona powiedziała, że jej w tyłek zimno. Miała rację. Fotel przestał grzać.
Dzisiaj naprawiłem fotel i grzanie znowu działa. Dla ułatwienia powiem, że awaria była w tym samym miejscu. A dokładnie, wcześniej polutowane miejsce się rozlutowało, izolacja przepaliła i fotel przestał działać.
Problem polega na tym, że drut który biegnie w macie jest tak zwanym drutem oporowym. Tego typu drutu nie można zlutować na tyle aby połączenie było trwałe. Drut się zlutuje ale po jakimś czasie i tak połączenie puści. Metod na naprawę tego drutu jest kilka. Można poczytać między innymi na forach elektrycznych. Niestety z uwagi na na gąbkę i tapicerkę nie można go spawać jak nie którzy radzą. Żeby naprawić takie połączenie trzeba taki drut oporowy zagnieść. Mam namyśli złapać dwa końce w jakąś blaszkę lub coś innego i po prostu zagnieść. Ja do naprawy swojego połączenia wykorzystałem igłę do robienia zastrzyków. Włożyłem dwa końce drutu w rurkę igły i zagniotłem kombinerkami w trzech miejscach. Dodatkowo, z uwagi, iż igła może mieć ostre końce oraz ze względu na bardzo newralgiczne miejsce w jakim znajduję się miejsce przepalenie całość owinąłem miękkim kartonikiem i zakleiłem izolacją, ale nie za dużo aby całość mogła się jakoś ułożyć pod tapicerką. Jeszcze przed owinięciem i poskładaniem całości sprawdziłem woltomierzem czy aby na pewno połączenie jest ok. U mnie zadziałało. Mam nadzieję, że już nie będę musiał wracać do tej naprawy. Podzielę się wynikami naprawy za jakiś czas.
Pozdrawiam
KGB. Still watching you. :)