Webasto – jak rozbudować dogrzewacz do ogrzewania
NO SUPER
!
Dzisiaj po dłuzszym czasie prześledziłem załozony wątek- pieknie!!.
Widzę że przydało się "zaszczepić " temat przed zimą.
SUPER. CIESZCIE SIĘ CIEPEŁKIEM I NIECH ZAZDROSZCZĄ CI CO SKROBIĄ SZYBY
!!

Dzisiaj po dłuzszym czasie prześledziłem załozony wątek- pieknie!!.
Widzę że przydało się "zaszczepić " temat przed zimą.
SUPER. CIESZCIE SIĘ CIEPEŁKIEM I NIECH ZAZDROSZCZĄ CI CO SKROBIĄ SZYBY

Myjk napisał(a):mariomix napisał(a):po lifcie temat jeszcze nie rozgryziony ale wszysto jest na dobrej drodze
To jak tylko się coś uda, dawaj znak i jestem u Ciebie w wiadomym celu...
Nie boisz się utraty gwarancji na auto ?
a ile masz tej gwarancji 4 lata i basta, możesz zrobić ten zabieg w serwisie także ale np. ASO w Lublinie za rozbudowę i oryginalnego pilota Webasto krzyknęło prawie 4 tysie w mazdzie 6 przed liftem, nie wiem ile po lifcie ale coś czuję że cena wyższa bo już sterowanie pieca cyfrowe
- Od: 26 wrz 2008, 20:23
- Auto: M6 i nie tylko
Myjk z Wawy nie tak daleko do Mariomixa – a naprawdę masz gwarancję dobrego poznania Madzi i WEBASTO
Poza tym on jest fachowo przygotowany
a.....nie wspomnę o "wycieczce" rajdowej z Mario – > zobacz na jego opis KONIKÓW MECH
PS. Ja się zaraziłem – i też mam więcej pod maską – od razu pobiegłem do .../info na priva/....i zrobiłem UPGRADE Softu i małe zabiegi – no i ma buciora....
Poza tym on jest fachowo przygotowany
a.....nie wspomnę o "wycieczce" rajdowej z Mario – > zobacz na jego opis KONIKÓW MECH
PS. Ja się zaraziłem – i też mam więcej pod maską – od razu pobiegłem do .../info na priva/....i zrobiłem UPGRADE Softu i małe zabiegi – no i ma buciora....
----
*******Sprzedam szybko i tanio:******
1. Manetka świateł i kierunkowskazu (bez przednich halogenów) Mazda 6
2. Zawór EGR (mechaniczny bez elektroniki) Mazda6
>>>choruję na Mazdę6 w nowej budzie
To był dobry wybór ! ...aha odpaliłem http://www.slubowisko.pl – zapraszam!
- Od: 7 lis 2008, 14:58
- Auto: Ford Mondeo była Mazda6 2.0
Witam.
Co do webasto sterowanego po CAN.
Nie wiem dokładnie jak to jest mazdzie po lifcie ale przerabiałem taką operację u siebie w Touranie.
Tam przy sterowaniu CAN jest montowany najnowszy piec Thermo Top V.
Ten sam piec montowany jest zarówno jako dogrzewacz, jak i pełne ogrzewanie postojowe. Jedyna różnica to oprogramowanie. Płytka z softem i instrukcją jak to przerobić kosztuje w Marpeto Polska (dystrybutor Webasto na Polskę) 1600 zł dla VW.
Oprogramowanie jest jednorazowe. Z kilkoma osobami z elektrody przerobiliśmy to w inny sposób opisany tu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic229705-0.html
Pokrótce potrzeba kupić sterownik od pełnej wersji pieca i go zamienić, dodatkowo dokłada się sterowanie i to śmiga. Koszt to niecały 1000 zł. W serwisie za to samo wołają powyżej 3000. Nie wiem czy tu jest tak samo (w sensie pieca i jego sterowania) ale może przyda się komuś do rozpracowania tego w Madzi.
Co do webasto sterowanego po CAN.
Nie wiem dokładnie jak to jest mazdzie po lifcie ale przerabiałem taką operację u siebie w Touranie.
Tam przy sterowaniu CAN jest montowany najnowszy piec Thermo Top V.
Ten sam piec montowany jest zarówno jako dogrzewacz, jak i pełne ogrzewanie postojowe. Jedyna różnica to oprogramowanie. Płytka z softem i instrukcją jak to przerobić kosztuje w Marpeto Polska (dystrybutor Webasto na Polskę) 1600 zł dla VW.
Oprogramowanie jest jednorazowe. Z kilkoma osobami z elektrody przerobiliśmy to w inny sposób opisany tu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic229705-0.html
Pokrótce potrzeba kupić sterownik od pełnej wersji pieca i go zamienić, dodatkowo dokłada się sterowanie i to śmiga. Koszt to niecały 1000 zł. W serwisie za to samo wołają powyżej 3000. Nie wiem czy tu jest tak samo (w sensie pieca i jego sterowania) ale może przyda się komuś do rozpracowania tego w Madzi.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Od: 13 lut 2007, 17:01
- Auto: było 626 DITD 2000 GW 74KW,
jest 626 2.0 FS 100 kW HP
zorro77 napisał(a):zrobiłem UPGRADE Softu i małe zabiegi – no i ma buciora....
Ciekawe na jak długo ten bucior....
A kol. Myjk już na naprawe gwarancyyjną po takich modyfikacjach raczej nie pojedzie....
POGROMCA ZENONÓW!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Mish – spalanie dokładnie to samo! –> no ale za krótko jeżdzę – tylko na trasie 200km zerkałem ...
----
Szczerze mówiąc zawodowo zajmuję się zupełnie czym innym a te modyfikacje w M6 tylko przy okazji wolnego czasu, który mi się już kończy z nadejściem wiosny a wracając do podniesienia mocy to jest dla ludzi mądrych, turbinę czy sprzęgło 2 masowe można zakatować przy 121 czy 136 KM jak się nie ma oleju w głowie. Na dzień dzisiejszy mam jeszcze jednego nowego pilota telestart T91 z centralką odbiorczą, pompę wody a wiązkę elektryczną zrobię bezpośrednio przed montażem jakby co – pozdrawiam (moja M6 poniżej)
[img][img]http://img259.imageshack.us/img259/6752/dsc6925bqc2.jpg[/img]
[/img]
[img][img]http://img259.imageshack.us/img259/6752/dsc6925bqc2.jpg[/img]

proponuję również wszystkim posiadaczom ogrzewania postojowego dołożyć tłumik na wydechu z piecyka webasto np. taki jak na foto poniżej jeśli go nie ma a sąsiedzi będą spać spokojnie (będzie 3 razy ciszej) ja trafiłem nowy za 40 zł na necie
Ostatnio edytowano 17 paź 2010, 18:30 przez mariomix, łącznie edytowano 1 raz
No Mario ale z całą odpowiedzialnością – Twoja Madzia jest ładna, zadbana i extra szarpie konikami do przodu ma deko lepszy 'ciąg na bramkę' niż u mnie :/ ..., ale jak napisałeś – tylko z głową używać ... generalnie przy wyprzedzaniu gdzie trzeba 'buta' czasem użyć – i tu się przydaje
U mnie od zawsze – niestety – to przyśpieszenie (i przed upgr.) nie jest 'od razu' ale po ok 1-1,5 sekundy od wdepnięcia w podłogę .... nie wiem czego ... co to może być Turbo?
Co do Maromixa -to faktycznie , nie chwali się ale robi extra zdjęcia i filmiki ... i to mu od wiosny zajmie CAŁY CZAS... więc jak ktoś chce jego pomocy to lepiej się pośpieszyć ...
U mnie od zawsze – niestety – to przyśpieszenie (i przed upgr.) nie jest 'od razu' ale po ok 1-1,5 sekundy od wdepnięcia w podłogę .... nie wiem czego ... co to może być Turbo?
Co do Maromixa -to faktycznie , nie chwali się ale robi extra zdjęcia i filmiki ... i to mu od wiosny zajmie CAŁY CZAS... więc jak ktoś chce jego pomocy to lepiej się pośpieszyć ...
----
Myjk napisał(a):Pytanie dodatkowe, jak wygląda zapach w kabinie po postojowym dogrzewaniu samochodu?
Nie śmierdzi spalinami?
mam mpv z 05 rozbudowalem webasto o pilota, jest super. ale co do spalin to kopci tylko jak jest rozruch i przewietrzanie po wyłączeniu się pieca. mam ustawiony komfort – na najwyższą temperature i gdy wsiadam do samochodu w kabinie nie ma zapachu spalin, choć wydech wychodzi pod gródz silnika
- Od: 14 paź 2008, 20:19
- Auto: mazda MPV LW 2005 2,0d 16V 136KM