Zestaw głośnomówiący Nokia CK-7W w M6

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Tomek_P » 13 sty 2008, 19:45

Witam Forumowiczów,

Mam problem z zestawem Nokia CK-7W w Mazdzie 6 z 2006 roku ze standardowym zestawem audio (pojedyncze CD, sterowanie w kierownicy) . Sam zestaw działa bardzo dobrze, natomiast nie udało mi się podłączyć funkcji automatycznego wyciszania głosu w momencie prowadzenia rozmowy przez zestaw Nokii. Kabelek z zestawu podpiąłem w to samo miejsce we wtyczce z tyłu radia, gdzie podłączone jest kabel od przycisku MUTE z kierownicy (a przynajmniej tak mi się wydaje – opis znalazłem w pdf'ie Training Manual od M6). Niestety wyciszenie przez zestaw nie działa....
Widzę trzy możliwości – podłączyłem nie tam gdzie trzeba (instrukcja mówi o wersji przed liftem, więc możliwe że u mnie kable są poukładane w inny sposób), albo można używać tylko jednej funkcji tj. albo Mute z kierownicy, albo z zestawu? Ostatnia opcja jest taka, że jestem domorosłym elektrykiem, więc mogłem coś przeoczyć....
Proszę o pomoc i z góry dziękuje!

Tomek P.
Początkujący

Od: 13 sty 2008, 16:40
Auto: 6 120CD 2006 kombi

Postprzez kulca » 24 sty 2008, 23:59

sadze ze mute z kierownicy dziala na zasadzie podania w momencie nacisniecia jakiegos oporu do radia (kazdy przycisk inny opor), a zestaw Nokii daje mase na przewod MUTE, i tu moze byc niezgodnosc, sprobuj pomierzyc rezystancje w momencie nacisniecia MUTE na kierownicy i jak cos wyjdzie zastosuj odpowiedni rezystor szeregowo z kablem MUTE z zestawu glosnomowiacego
daj znac czy zadzialalo, bo niedlugo bede u siebie zakladal cos podobnego
Forumowicz

Od: 9 sty 2008, 00:38
Auto: Mazda 6 GY 2.0 RF-7J 143KM

Postprzez Tomek_P » 25 sty 2008, 00:07

OK, dzięki za pomysł. Mam nadzieje przy tym posiedzieć w niedziele. Jeżeli uda mi się coś z tym zrobić to napisze.
Początkujący

Od: 13 sty 2008, 16:40
Auto: 6 120CD 2006 kombi

Postprzez momores » 25 sty 2008, 12:03

Tomek_P
Jak sobie nie poradzisz to mam namiar na fachowca który montował taki zestaw w Moim aucie i działa funkcja mute tzn. radio wycisza się gdy telefon dzwoni ale niestety po skończonej rozmowie muszę nacisnąć przycisk przy kierownicy i fonia wraca.

Od: 31 gru 2006, 20:36
Auto: M6 GY MZR-CD 143kM ACTIVE `07

Postprzez kulca » 27 sty 2008, 23:26

dzisiaj rozbieralem konsolke, radio ma z tylu dosc rozbudowana wtyczke, nie orientuje sie ktos czy tam czasem nie ma przewodu typowo do wyciszania radia przez zestaw glosnomowiacy?

pogrzebalem troche w necie i znalazlem (co prawda z Mazdy Miata ale powinno byc to samo):

Obrazek

PIN APPLICATION COLOR
A LF+ Yellow/Red
B Bat (+12V) Blue/Red
C LF- Yellow/Black
D RF+ Yellow/Green
E Pulsed Dimmer (TNS+) Red/Black
F RF- Green
G Inverted Dimming Grey/Red
H PWR Ant Grey/Black
I blank
J blank
K blank
L Tele mute
M blank
N blank
O blank
P blank
Q blank
R IGN (+12V switched) Blue/Black
S LR+
T blank
U LR-
V RR+
W Ground Black
X RR

na dniach sprawdze, ale podlaczenie przewodu MUTE pod zlacze L powinno nam wyciszac radio podczas rozmowy, a po zakonczeniu rozmowy podglaszac

dodano:

sprawdzilem i kupa, radio po podaniu masy z zestawu HF nie wycisza sie :(
Forumowicz

Od: 9 sty 2008, 00:38
Auto: Mazda 6 GY 2.0 RF-7J 143KM

Postprzez sławek M6 » 8 kwi 2008, 20:16

:) zakładałem dzisiaj i działa z tym ,że kabel MUTE to nie był L tylko tuż obok N czarno czerwony.
Wycisza radio przy odbieraniu i wybieraniu ale po zakończeniu nie pogłaśnia,ale to już sobie darujmy.
Jak ktoś chce moge podrzucić link do rozbiurki całego kokpitu.
sławek M6

Postprzez uo9p » 23 lut 2016, 20:49

siema:)
mam mazde 6 04' zamontowany mam zestaw głośnomówiący nokia ale dość historyczny. Jest to zestaw ze "stacją dokującą" nie ma tam blootocha itd. stary sporzęt ale dziś przy wymianie filtra kabinowego zobaczylem jakiś spliter czy też cały "mózg" tego zestawu wejscie słuchawki głośnik jakiś taki też jak od internetu kabel tam idzie i coś na C chyba CAN i pytanie moje jes takie czy przy wymianie samego tego właśnie ustrojstwa mogę wsadzić jakiś nowszy typ do łączenia po blu. żeby to działało? czy trzeba wyjąć stare i zamontować cały nowy zestaw?
uo9p

Postprzez dobrzyn22 » 24 lut 2016, 11:52

Proszę o zapoznanie się z zasadami obowiązującymi na forum:
1. W pierwszej kolejności szukamy tematów nas interesujących... do tego celu proszę użyć wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jeżeli nie znaleźliśmy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na końcu tego wątka
4. Jeżeli nie ma takiego tematu, wtedy możemy założyć nowy...

tym razem łączę z istniejącym wątkiem
Moderator

Od: 21 cze 2009, 16:38
Auto: M3 BP 2.5 turbo 250 HP/22r
było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06