Pytanie do użytkowników Xcarlink w M6
Strona 1 z 1
Witam! Mam pytanie do użytkowników Xcarlink w Mazdzie 6. Otóż zastanawie mnie taka rzecz: czy po zainstalowaniu modułu Xcarlink istnieje jeszcze możliwość odczytu CDaudio? Czy albo mp3 albo CD?? Druga rzecz.. gdzie dokładnie jest umiejscowiona w M6 zmieniarka? Bagażnik? Pod siedzeniem? Czy odtwarzacz w desce rozdzielczej ma wbudowany ów zmieniacz?
-
bboykori
Hmm... Zastanawia mnie Twoj tok myslenia... Zakladajac ze w bagazniku lub pod siedzeniem, ktoredy krazki (plyty CD) do niej dochodza? Tunelem srodkowym?
Albo moze pod wycieraczka... suna sobie po cichutku...
XCL jest to _dodatkowe_ urzadzenie – nic z wczesniejszych opcji nie znika.
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
krzych napisał(a):Hmm... Zastanawia mnie Twoj tok myslenia... Zakladajac ze w bagazniku lub pod siedzeniem, ktoredy krazki (plyty CD) do niej dochodza? Tunelem srodkowym?Albo moze pod wycieraczka... suna sobie po cichutku...
Troche bezsęsowna ironia tak naprawdę. Było wiele aut, które miały zmieniarki w róznych dziwnych miejscach, niekoniecznie zabudowane razem z radiem i nie każdy musi wiedzieć ze akurat w M6 tak jest. Wracając do tematu XCL to jak kolega wyzej napisał montujac XCL mozesz nadal korzystac z CD. Można więc miec oryginalna płytke z dobrej jakości muzyka a do XCL wladować MP3 do zabijania czasu w trasie.
- Od: 24 lip 2009, 07:58
- Auto: Mazda 6 2.0 CITD 121KM+AMH BOX
Bezsensowna o ile nie widac miejsca wkladania krazka. Ale mimo, ze z sensem (tak jak z sensem jest odsylanie do instrukcji obslugi) – przepraszam, niezbyt to mile faktycznie. Kolejny raz zly wplyw, obiecuje poprawe
. Problem w tym, ze gdy bywalem na poczotkach moich tego forum zbyt mily, bylo zle, teraz gdy przestalem, tez zle, chyba przestane calkiem
.
W BMW i w Alfie jest zmieniarka zawsze w bagażniku
Płyty się wkłada, a muzyka leci kabelkiem do radia na konsoli środkowej

BTW. Też chciałem kupić sobie XCL do bmw, ale opinie na forach są średnie i mam kurcze wątpliwości...

BTW. Też chciałem kupić sobie XCL do bmw, ale opinie na forach są średnie i mam kurcze wątpliwości...
f*ck
krzych napisał(a):Bezsensowna o ile nie widac miejsca wkladania krazka..
Nie wiem co ma miejsce wkładania, skoro istnieją odtwarzacze z napędem w radiu + zmieniarka w bagażniku.
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
bboykori przeczytasz te ponad 50 stron to bedziesz wszystko wiedzial
viewtopic.php?f=28&t=25812
kristoferson1 napisał(a):krzych napisał(a):Bezsensowna o ile nie widac miejsca wkladania krazka..
Nie wiem co ma miejsce wkładania, skoro istnieją odtwarzacze z napędem w radiu + zmieniarka w bagażniku.
bboykori przeczytasz te ponad 50 stron to bedziesz wszystko wiedzial
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopi ... 28&t=25812
Miejsce wkladania krazka jest w kokpicie a zmieniarka w bagazniku? Jesli tak to ja zwracam honor i skladam poklony dla tego pomyslowego Dobromira co w BMW pracuje
No tak sobie mysle, ze sie nie zrozumielismy – czyli nadal – skoro uzytkownik wie ze jest zmieniarka... Ale tak jak mowie, zlosliwosci na bok, chcialem tylko wyjasnic 
krzych napisał(a): zlosliwosci na bok
Krzysiu, jakie złośliwości? W stosunku do Ciebie? Nigdy! Nie mam najdrobniejszego powodu, aby być złośliwym
PS. Zamówiłem właśnie XCL do siebie, zobaczymy jak to będzie działać
f*ck
Mev napisał(a):krzych napisał(a): zlosliwosci na bok
Krzysiu, jakie złośliwości? W stosunku do Ciebie? Nigdy! Nie mam najdrobniejszego powodu, aby być złośliwym
Ciesze sie niezmiernie
Mev napisał(a):PS. Zamówiłem właśnie XCL do siebie, zobaczymy jak to będzie działać
Zycze zeby dzialal niezawodnie – jesli tak bedzie, bedzie wystarczajacy i Ci sie spodoba (mam nadzieje). Mi brakowalo dwoch rzeczy: swobody katalogow (max 6 nazwanych cdX) i nazw na wyswietlaczu. ALe mozna to pominac, rzadko patrzy sie na wyswietlacz w trakcie jazdy.
1. Mam dwie zmieniarki – fabryczną na 6 płyt (w kokpicie) i YATOUR.
2. Po naciśnięciu "CD" słuchamy płyty... Po naciśnięciu "CD" dwa razy na wyświetlaczu pojawia się (zamiast "CD:") "EX:"
3. Nie jest prawdą że można tylko 6 folderów odsłuchiwać (ja mam obecnie 8 i wszystko działa)
4. W M6 przedlift trzeba zlutować zworkę – jest ona tak mała że bez wprawy lepiej zawieść to do elektronika.
5. Najlepiej do zmieniarki kupić jak najszybszą kartę pamięci 4GB (a nie pendrive), zaowocuje to krótszym czasem oczekiwania na włączenie się muzyki po włączeniu silnika. Wpływ na to ma też ilość nagranych mp3. Zmieniarka współpracuje z większymi kartami, ale po co większą, mp3 mało zajmują a należy pamiętać o tym że przy starcie zmieniarka wszystkie pliki skanuje (czas), po wymianie karty (1-raz) trwa to dłużej.
6. W czasie słuchania mp3, jak wyłączymy silnik lub samo radio i włączymy to odtwarza od tego samego miejsca.
7. Jakość dźwięku zależy tylko od jakości kompresji MP3, zmieniarka w żaden sposób nie zmniejsza jakości, żadnych stuków, pisków itp.
8. Zmieniarkę testuję już pół roku i w tym czasie zdarzyły mi się 2 zwiechy, raz wystarczyło coś ponaciskać, drugi raz po odbiorze auta od mechanika okazało się że coś się na karcie pochrzaniło i musiałem ja sformatować i na nowo wgrać mp3.
Podsumowując... odkąd to mam nie włączyłem jeszcze płyty, a piszę to wszystko, bo się (przed zakupem) wielu bzdur naczytałem o tej zmieniarce.
2. Po naciśnięciu "CD" słuchamy płyty... Po naciśnięciu "CD" dwa razy na wyświetlaczu pojawia się (zamiast "CD:") "EX:"
3. Nie jest prawdą że można tylko 6 folderów odsłuchiwać (ja mam obecnie 8 i wszystko działa)
4. W M6 przedlift trzeba zlutować zworkę – jest ona tak mała że bez wprawy lepiej zawieść to do elektronika.
5. Najlepiej do zmieniarki kupić jak najszybszą kartę pamięci 4GB (a nie pendrive), zaowocuje to krótszym czasem oczekiwania na włączenie się muzyki po włączeniu silnika. Wpływ na to ma też ilość nagranych mp3. Zmieniarka współpracuje z większymi kartami, ale po co większą, mp3 mało zajmują a należy pamiętać o tym że przy starcie zmieniarka wszystkie pliki skanuje (czas), po wymianie karty (1-raz) trwa to dłużej.
6. W czasie słuchania mp3, jak wyłączymy silnik lub samo radio i włączymy to odtwarza od tego samego miejsca.
7. Jakość dźwięku zależy tylko od jakości kompresji MP3, zmieniarka w żaden sposób nie zmniejsza jakości, żadnych stuków, pisków itp.
8. Zmieniarkę testuję już pół roku i w tym czasie zdarzyły mi się 2 zwiechy, raz wystarczyło coś ponaciskać, drugi raz po odbiorze auta od mechanika okazało się że coś się na karcie pochrzaniło i musiałem ja sformatować i na nowo wgrać mp3.
Podsumowując... odkąd to mam nie włączyłem jeszcze płyty, a piszę to wszystko, bo się (przed zakupem) wielu bzdur naczytałem o tej zmieniarce.
-
paavello
w większości potwierdzam twoją opinię. Np punkt 3 był już wielokrotnie poruszany, że można więcej niż 6, albowiem można 10 i w każdym po 99 utworów.
Tylko punkt 8 się nie wypowiem, bo nigdy nie miałem zwiechy, jedynie jak na większej dziurze pendrive się wysunął
ale to nie ze wzg programowych ale stricte fizycznych.
aha, i ja mam XcarLink.
Tylko punkt 8 się nie wypowiem, bo nigdy nie miałem zwiechy, jedynie jak na większej dziurze pendrive się wysunął
aha, i ja mam XcarLink.
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Witajcie, znów ja, w planach tablet ale przed tym chce odnaleźć sposób na podpięcie muzyki po Aux'ie/BT do mojego fabrycznego przedliftowego radia. Natknąłem się na LEGION zmieniarek, jakieś Jatury jakieś xcarlinki jakieś inne chińskie rączki. Dosłownie W KAŻDYM pisze że jest opcja sterowanie z kierownicy co wydaje mi sie bardzo poronione chyba że zmieniarka ja którymś pinie AUX'a przerzuca nam sygnał "zmień piosenkę" do telefonu/urządzenia co raczej na dołączanym 3 pinowym kablu jest niemożliwe (bo z kąd tam dane jak jest jeno lewy, prawy kanał i uziemienie
???). Jak z tym jest w praktyce ? tu pisze że aux zmienia w co nie wierze, tam pisze że tylko Iphone ma opcje zmiany piosenek z kierownicy, przy opcji BT ok, jestem w stanie ogarnąć że w tej sytuacji moduł BT wysyła nam "zmień piosenkę". pytam bo nie chce się wesrać w jakiś mebel za 300zł który mi da tyle co ten za 170...
względnie czy mając kabel z pilotem (4 pinowy) owa "magiczna szafka dziwów" mi go złapie, nie wysra mi szumu statycznego, i da się przemapować żebym chociaż przyciskami od głośności mógł sobie zmieniać piosenki (wiem że bodajże poweramp pozwalał mi zmienić VOL –/+ na SONG –/+ w słuchawkach).
nie no sorki że tak tu obrzucam a to o taba a to o to ale opisy tych zmieniarek na allegro bolą, trafiłem nawet na jedną z BT za 180zł ale poniżej drobną czcionką pisało "Moduł bluetooth dostępny na pozostałych aukcjach"... No i załorane...
Dzięki za pomoc ^^
względnie czy mając kabel z pilotem (4 pinowy) owa "magiczna szafka dziwów" mi go złapie, nie wysra mi szumu statycznego, i da się przemapować żebym chociaż przyciskami od głośności mógł sobie zmieniać piosenki (wiem że bodajże poweramp pozwalał mi zmienić VOL –/+ na SONG –/+ w słuchawkach).
nie no sorki że tak tu obrzucam a to o taba a to o to ale opisy tych zmieniarek na allegro bolą, trafiłem nawet na jedną z BT za 180zł ale poniżej drobną czcionką pisało "Moduł bluetooth dostępny na pozostałych aukcjach"... No i załorane...
Dzięki za pomoc ^^
- Od: 12 sie 2017, 19:02
- Auto: Mazda 323F 1,6 Benz 2001
Cześć.
Taki xcarlink czy tam yator ma możliwość zmieniani piosenek z poziomu kierownicy, ALE tylko wtedy jak masz podłączonego Pendrive-a lub kartę SD i odpowiednio przygotowane foldery..
Przeważnie na aukcjach o tym pisze. Po aux-ie możesz dać tylko głośniej/ciszej
Taki xcarlink czy tam yator ma możliwość zmieniani piosenek z poziomu kierownicy, ALE tylko wtedy jak masz podłączonego Pendrive-a lub kartę SD i odpowiednio przygotowane foldery..
laba napisał(a):Cześć.
Taki xcarlink czy tam yator ma możliwość zmieniani piosenek z poziomu kierownicy, ALE tylko wtedy jak masz podłączonego Pendrive-a lub kartę SD i odpowiednio przygotowane foldery..Przeważnie na aukcjach o tym pisze. Po aux-ie możesz dać tylko głośniej/ciszej
A co z BT ? i czy ktoś próbował myśleć jak ja. Chce władować tam tablet, czyli Tablet –>Auxem do zmieniarki –> Radio
Ale tu pojawia się zastanawiająca mnie kwestia, czy używając rozgałęziacza (taki jak np chcemy podpiąć 2 pary słuchawek do telefonu) da się zrobić tak żeby:
– Odpalić muzykę na telefonie gdy tablet nie ma nic włączonego
– Odpalić nawigacje w tablecie i muzykę z drugiego urządzenia tak zeby nawigacja dalej mi szczekała przez głośniki
– Sytuacja odwrotna do powyższej
– Odtwarzać jednocześnie dwa źródła (BT – nawigacja z jednego z urządzeń, AUX – muzyka)
- Od: 12 sie 2017, 19:02
- Auto: Mazda 323F 1,6 Benz 2001
-można podłączyć parę urządzeń BT do zmieniarki.
-nie da się tak, jest kolejka odtwarzania urządzęń prawdopodobnie sterowana głośnością dzwięku. Np. Gra muzyka z USB i poleci info z tel to wycisza USB i idzie komunikat z tel.
-jak powyżej.
-stopniowane jest to chyba tak AUX/USB/KARTA/BT gdzie BT ma najwyższy priorytet. pisze z pamięci ale wydaje mi się, że tak jest.
-nie da się tak, jest kolejka odtwarzania urządzęń prawdopodobnie sterowana głośnością dzwięku. Np. Gra muzyka z USB i poleci info z tel to wycisza USB i idzie komunikat z tel.
-jak powyżej.
-stopniowane jest to chyba tak AUX/USB/KARTA/BT gdzie BT ma najwyższy priorytet. pisze z pamięci ale wydaje mi się, że tak jest.
Ostatnio edytowano 16 gru 2017, 06:46 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta - nie ma takiej potrzeby
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta - nie ma takiej potrzeby
-
& Marta
- Od: 25 kwi 2014, 11:37
- Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08
tzn chodzi mi bardziej o to czy aux po rozdzieleniu czymś takim
http://allegro.pl/rozdzielacz-do-slucha ... 35228.html
będzie w stanie odtwarzać muzyke z obu urzadzen

będzie w stanie odtwarzać muzyke z obu urzadzen