Świecąca kontrolka trakcji i hamulców

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez jarmel » 14 lut 2017, 18:29

Cześć,
od jakiś 3 tygodni zapalają mi się naraz kontrolki trakcji i hamulców, czasem w trakcie jazdy, czasem zaraz po odpaleniu.
Chyba jest to związane z niską temperaturą na zewnątrz, zaczęło się to teraz jak przyszły srogie mrozy, jak na dworze zrobi się trochę cieplej to problemu nie ma. Przykład z dzisiaj: jazda rano przy -8 świeciło się cały czas, koło południa jak zrobiło się na plusie to już było ok.
Samochód zachowuje się wtedy ok, nie ma jakeigoś problemu z hamowaniem czy coś jednak spalanie znacząco się zwiększa- zaczyna wtedy żłopać chyba ze dwa razy więcej benzyny widać to też na komputerku (rano jazda na trójce przy 1500 obrotów pokazywało ~15l/100, popołudniu jak było na plusie to pokazywało już ~5l/100).
Ktoś wie co może być nie tak?
jarmel

Postprzez Stawik85 » 16 lut 2017, 18:01

Witam

Odnośnie tych kontrolek od trakcji i abs'ów kolega miał dokładnie tak samo tylko ze jemu zapalały podczas przyspieszania i w czasie niskich temperatur też. Okazało się po całkowitym sprawdzeniu czujników i układu hamulcowego że problem był z skrajnie zużytym tarczami :) po wymianie na nowe problem zniknął!

Najlepiej sprawdź spalanie na dystrybutorze!! U mnie nieraz tez takie cuda pokazuje jak jadę na nierozgrzanym silniku ale spalanie ogólne nie wzrasta mi dwukrotnie ;)
Początkujący

Od: 16 lut 2017, 17:07
Auto: Mazda6 GG 2.3Pb
2005 TopSport

Postprzez bloszu » 17 lut 2017, 10:01

U mnie problem pojawiał się z kontrolką kontroli trakcji ( świeciła kiedy skręcałem kołami w lewo, lub wpadałem w poślizg i nie gasła) a wynikało to z problemu z samym modułem który jest na kolumnie kierowniczej między manetkami od kierunkowskazów a wycieraczkami. Wystarczyło moduł wyjąć, rozebrać, płytkę oczyścić i poprawić luty – problem zniknął i wszystko działa jak powinno. 40 minut roboty. Sprawdź na początek sam moduł bo to dosyć popularny problem z tego co czytałem na temat naszych 6 ;)
Początkujący

Od: 10 lut 2017, 21:32
Auto: Mazda 6 | 2003r | 2.0 Diesel | 121KM

Postprzez HQ-AERO » 17 lut 2017, 14:24

Dokładnie tak jak piszesz, w wielu przypadkach o których czytałem na forum to nic innego jak tylko kwestia modułu jeżeli świeci się kontrolka od TCS lub ABS, warto sprawdzić czujnik bo znajomemu padł podczas dużych mrozów- autko nie jest garażowane.
Początkujący

Od: 8 lut 2017, 22:25
Auto: Mazda 3 1.6 2004

Postprzez jarmel » 23 lut 2017, 22:43

Niestety nie była to wina czujników ani modułu, podczas dłuższej trasy hamulce zaczęły odmawiać posłuszeństwa, okazało się że po prostu klocki były już zużyte i tarcze wyjechane.
jarmel

Postprzez dobrzyn22 » 24 lut 2017, 11:51

Stawik85 napisał(a):Okazało się po całkowitym sprawdzeniu czujników i układu hamulcowego że problem był z skrajnie zużytym tarczami

czyli kolega miał rację <spoko>
Moderator

Od: 21 cze 2009, 16:38
Auto: M3 BP 2.5 turbo 250 HP/22r
było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06