Wariujący centralny zamek

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kicek814 » 25 lip 2016, 21:45

Witam,
od jakiegoś czasu coś się dzieje z moim zamkiem, a mianowicie: jak zamykam jest okej ale jak chce otworzyć to się od razu zamyka tak że nie zdążę otworzyć drzwi, jak złapie za klamkę i po naciśnięciu od razu otworze to zamek poklika sobie tak jakby się otwierał i zamykał przez kilka razy i się uspokoi ale czasami zostaną otwarte tylko drzwi kierowcy a reszta jest zamknięta. Od środka można je otworzyć po "otwarciu" tego zamykania bo samą klamką się nie da.
Spotkał się ktoś z takim przypadkiem? Nadmienię że dzisiaj spróbował zresetować komputer i odpiąłem klemę na pół dnia i niestety nic to nie pomogło :(
Prosił bym o jakieś sugestię
Początkujący

Od: 20 maja 2016, 14:51

Postprzez Pan Banan » 29 lip 2016, 23:43

Nie wiem jak to dokładnie jest w mazdach bo nie rozbieralem jeszcze zamka centralnego, ale miałem podobny problem w fordzie.
Winą był mikroprzełącznik w zamku centralnym kierowcy. Wilgoć psuje elektronikę, a ostatnio dużo pada.
Koszty smieszne kilka zł można go kupić w zwykłym elektrycznym i nie trzeba wymieniać całego zamka, ale trzeba trochę powalczyć żeby dostać się do centralnego i pobawić się trochę lutownicą.
Początkujący

Od: 16 cze 2016, 15:02
Auto: Mazda 6 GY 2005 r
2.0i 147KM LF

Postprzez wojtek_prestige » 2 wrz 2016, 14:15

Witam...
Nie wiem czy pomogę ale w zeszłym tygodniu pojawił mi się dokładnie ten sam problem.
Postanowiłem najpierw sprawdzić w których drzwiach jest awaria zamka. Zacząłem od tylnej klapy bo jest najszybszy dostęp. Odpiąłem całą wiązkę znajdującą się w klapie i spróbowałem zamknąć i otworzyć z pilota, problem niestety nie ustąpił. Pomyślałem że kolejne drzwi które sprawdzę to te najczęściej używane, czyli od strony kierowcy. Zdjąłem tapicerkę, żeby móc dostać się do wiązki idącej do zamka, którą następnie odłączyłem. Ponownie sprawdziłem otwarcie i zamknięcie z pilota i problem otwierającego i zamykającego zamka znikł... Rozebrałem drzwi żeby móc dostać się do zamka i go zdemontować.... trochę był pordzewiały i myślałem że to był problem że nie domyka i centralny wariuje. Po wyczyszczeniu i naoliwieniu podpiąłem go do wiązki i problem z zamkiem był cały czas. Przejechałem na pobliski auto złom, kupiłem używany zamek (30 zł) i problem znikł. A więc podejrzewam że nie był problem z mechaniką zamka, tylko z elektryką. Zamek działa jak trzeba :) Koszt 30 zł + 2 piwka wypite + 2 godzinki roboty :) pozdrawiam
Początkujący

Od: 23 kwi 2014, 12:22
Auto: Mazda 6 GY L3 rok 2007

Postprzez Michu5348 » 6 lip 2017, 12:13

Witam.
Od jakiegoś tygodnia moją Madzie dotknął ten sam problem z zamkiem. Już chciałem jechać do jakiegoś magika elektryka ale sprawdzę czy pomoże operacja z odpięciem i ewentualną wymianą co u kolegi wyżej.
Początkujący

Od: 24 maja 2017, 05:08
Auto: Mazda 6 Sport kombi 2.0 141 km
2005 przed FL