Witam, jestem posiadaczem Mazdy 6 GG 2002 rok, 1,8 benzyna. Samochód kupiony oczywiście na rynku wtórnym i tu niestety spotkała mnie niemiła niespodzianka – otóż licznik przebiegu zbyt wolno nalicza kilometry tj. nalicza mile (w skrócie jedna jednostka wskakuje co 1,6 km). Samochód jest na 100 % europejski (potwierdzone info w ASO Mazdy). Zegary również są od wersji europejskiej (wyskalowane wyłącznie w km). Niestety ASO Mazdy, a obdzwoniłem ich kilka + jedno odwiedziłem, na szybko nie były w stanie zdiagnozować co zostało w samochodzie wymienione, że licznik tak nalicza.
Druga sprawa jest taka, że komputer pokładowy swoje wskazania na wyświetlaczu środkowym również pokazuje w milach.
Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją ? Czy ktoś orientuje się co należałoby wymienić aby przywrócić to do stanu prawidłowego ?
Mój pomysł jest taki, że mógł zostać wymieniony sam licznik (nieopatrznie na taki od wersji angielskiej) a zegary zostały europejskie – ale czy w ogóle istnieje taka możliwość aby wymienić osobno licznik bez wymiany zegarów ? I jak się to ma do wskazań komputera pokładowego, który też wskazuje w milach ? Czy po ewentualnej wymianie licznika, komputer nagle się sam przestawi i zacznie pokazywać w km ?
z góry dzięki za opinie i pomoc
Problem z licznikiem / naliczanie mil zamiast km
Strona 1 z 1
Wrzuc zdjecie tego licznika obu stron...
Moze masz licznik od angola, a tarcze zegarow z wersji EU?
TT user
Moze masz licznik od angola, a tarcze zegarow z wersji EU?
TT user
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Wklejam link do zdjęcia z przodu
Jak rozumiem z drugiej strony żeby zrobić zdjęcie to musiałbym wszystko rozkręcić i wyjąć cały zestaw wskaźników z licznikiem ? Tu będzie chyba problem bo do takich rzeczy niestety 2 lewe ręce...
Wojtek czyli podejrzenie masz dokładnie takie jak ja na to wychodzi – tylko czy jest możliwa wymiana samego licznika bez całego zestawu wskaźników ?
Jak rozumiem z drugiej strony żeby zrobić zdjęcie to musiałbym wszystko rozkręcić i wyjąć cały zestaw wskaźników z licznikiem ? Tu będzie chyba problem bo do takich rzeczy niestety 2 lewe ręce...
Wojtek czyli podejrzenie masz dokładnie takie jak ja na to wychodzi – tylko czy jest możliwa wymiana samego licznika bez całego zestawu wskaźników ?
- Od: 12 maja 2015, 23:44
- Auto: Mazda 6
Strona 1 z 1