Witam od zeszłego tygodnia zaobserwowałem dziwny, niestety powtarzający się problem. Mianowicie po przejechaniu około 100km, albo 1h20min, nagle zaczyna przerywać prąd tj. wyłącza się radio, przygasają światła albo wycieraczka przystaje. Niby można jechać, bo usterka bardzo rzadko zgasi silnik, ale bardzo mnie niepokoją owe objawy. Nie wiem czy ma to coś wspólnego z powyższą sytuacją, ale od pewnego też czasu świeci się kontrolka systemu kontroli trakcji. Z nią mam do czynienia już odkąd kupiłem Mazdę, ale zauważyłem że nie wpływa ona w żaden sposób na systemy i działają one dobrze. Kontrolka zapala się przeważnie w okresie zimowym lub w chłodniejsze dni, może to problem z jakimś czujnikiem?
Bardzo proszę o pomoc, bo jeśli chodzi o prąd to przed oddaniem do mechanika chciałby mniej więcej zlokalizować przyczynę powstanie tej usterki.
Pozdrawiam
Mazda 6 2.0 problem z elektryką
Strona 1 z 1
Forest1630 napisał(a): po przejechaniu około 100km, albo 1h20min, nagle zaczyna przerywać prąd
Ja bym zaczęła od dokładnego wyczyszczenia klem i zacisków akumulatora, zmienne temperatury mogą powodować takie anomalia.
Forest1630 napisał(a):od pewnego też czasu świeci się kontrolka systemu kontroli trakcji.
Forest1630 napisał(a):nie wpływa ona w żaden sposób na systemy i działają one dobrze.
Może po prostu jest uszkodzony włącznik/klawisz
Trzeba koniecznie podjechać do elektryka bo bez konkretnej diagnozy można tylko gdybać.
Równie dobrze może gdzieś "gubić" masę etc...
Zacząłbym od sprawdzenia akumulatora i klem.
Równie dobrze może gdzieś "gubić" masę etc...
Zacząłbym od sprawdzenia akumulatora i klem.
A ja od oczyszczenie kabli masy pod puszką filtra powietrza 
-
& Marta
- Od: 25 kwi 2014, 11:37
- Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08
Bardzo dziekuje za szybkie odpowiedzi wykorzystam rady i napisze czy sie udalo
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Forest1630
xRafalx napisał(a):A ja od oczyszczenie kabli masy pod puszką filtra powietrza
Ostatnio to robiłem i na 6 pionów 3 zasniedziale były ze hoho .
Proste są dla szybkich samochodów,zakręty dla szybkich kierowców. CMc.
Strona 1 z 1