Brak wycieraczek czasowych

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Crazy_User » 26 paź 2014, 23:56

Witam,

Mazdę posiadam ok 3 m-cy i od samego początku nie działa pierwsza pozycja wycieraczek czyli czasówek, reszta pozycji działa jak należy. Manetka pomimo że jest na pozycji pierwszej wycieraczki ani drgną, kręcenie pokrętłem regulacji częstotliwości pracy wycieraczek również nic nie daje.

W jakimś poście znalazłem informację że przekaźnik wycieraczek znajduję się w kolumnie kierownicy, tylko za bardzo nie było to sprecyzowane w którym miejscu i jak jest oznaczony.

Może ktoś mi pomóc w tym zakresie gdyż przed pierwszymi opadami śniegu chciałbym problem rozwiązać
Forumowicz

Od: 11 maja 2014, 19:03
Auto: Mazda 6 2.0 16V 2003r

Postprzez xRafalx » 27 paź 2014, 14:30

Wiesz co nie wiem dokladnie, bo nie szukałem nigdy tego przekaźnika u siebie, ale popatrz koło lewej nogi kierowcy, tam masz skrzynkę z bezpiecznikami, na plastiku "zatyczce" masz rozpisane który jest do czego myślę, że znajdziesz tam rozwiązanie :)
Ostatnio edytowano 27 paź 2014, 17:34 przez xRafalx, łącznie edytowano 1 raz
& Marta
Przedstawiciel Małopolski

Od: 25 kwi 2014, 11:37
Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08

Postprzez Arko85 » 27 paź 2014, 14:47

Crazy_User napisał(a):Witam,

Mazdę posiadam ok 3 m-cy i od samego początku nie działa pierwsza pozycja wycieraczek czyli czasówek, reszta pozycji działa jak należy. Manetka pomimo że jest na pozycji pierwszej wycieraczki ani drgną, kręcenie pokrętłem regulacji częstotliwości pracy wycieraczek również nic nie daje.

W jakimś poście znalazłem informację że przekaźnik wycieraczek znajduję się w kolumnie kierownicy, tylko za bardzo nie było to sprecyzowane w którym miejscu i jak jest oznaczony.

Może ktoś mi pomóc w tym zakresie gdyż przed pierwszymi opadami śniegu chciałbym problem rozwiązać

mam to samo daj znać jeśli coś wykombinujesz ja też luknę przy najbliższej okazji w bepieczniki
Początkujący

Od: 4 lip 2009, 23:25
Auto: Mazda 6 GG 2.0 147 KM 2006r polift
LPG BRC SQ24

Postprzez wilk28 » 27 paź 2014, 21:57

Nie wiem czy pomogę ale u mnie w Renault Trafic nie chodzi pierwszy stopień a na wyższych poziomach wycieraczki chodzą ale jak się wyłączy to wycieraczki się zatrzymują w dowolnym momencie. Rozwiązaniem w tej sytuacji jest mechanizm wycieraczek który znajduje się w podszybiu trzeba go rozebrać i w silniczku jest tj. bimetal który powoduję pod wpływem ciepła wyginanie się go, przeważnie ta blaszka jest zagięta trzeba odgiąć i będzie hulać. Ale to dopiero sprawdzić jeśli inne metody nie poskutkują czyli bezpieczniki. Ale skoro chodzą na innych obrotach to nie wina bezpiecznika tylko najprawdopodobniej tej blaszki. Się rozpisałem myślę, że jakoś sensownie to napisałem
Forumowicz

Od: 12 mar 2011, 13:43
Auto: Mazda 3 2.0 Disi 2011r 151KM

Postprzez Arko85 » 28 paź 2014, 13:43

u mnie już się problem rozwiązał <glupek2> jako że jestem święzym posiadaczem, nie wiedziałem że wycieraczki w trybie auto mają czujnik deszczu <glupek2> polałem szybę wodą i działa wiec sprawne . Miłe zaskoczenie :D
nie wiem jak u kolegi ale już wiem że oznaczenia na manetce:
auto>>czujnik deszczu
int >>czasówki
Początkujący

Od: 4 lip 2009, 23:25
Auto: Mazda 6 GG 2.0 147 KM 2006r polift
LPG BRC SQ24