Problemy z reflektorami ksenonowymi (xenon)
Zdjęcie zderzaka: https://www.youtube.com/watch?v=2RrITZSop6E
Wykręcanie lamp: https://www.youtube.com/watch?v=radfd9Xtucg
Rozklejanie lamp: https://www.youtube.com/watch?v=4_gahiapAno
A wszystko w odwrotnej kolejnosci
Wykręcanie lamp: https://www.youtube.com/watch?v=radfd9Xtucg
Rozklejanie lamp: https://www.youtube.com/watch?v=4_gahiapAno
A wszystko w odwrotnej kolejnosci

-
& Marta
- Od: 25 kwi 2014, 11:37
- Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08
Naprawiam swoją pomyłkę – wpisałem w tamten stary post, ale teraz tutaj zaznaczam dla tych, którzy są już za tamtą dyskusją i noszą w pamięci błędne dane, Wklejam więc tamten post w całości wraz z poprawką:
Przepraszam jeszcze raz – dzisiaj specjalnie sprawdzałem.
Sam odbłyśnik jest taki sam, mocowanie odbłyśnika w "kosz" jest inne- chociaż da się je zamienić.
Przynajmniej ja miałem takie w ręku i to kilka sztuk.
UWAGA – POPRAWKA
powyżej to, co napisałem to nieprawda – nie są zamienne!
MÓJ BŁĄD – sprawdziłem dla pewności (bo nie dawało mi to spokoju):
Kształt odbłyśnika (samo lustro) jest identyczne w obu lampach ale kształt rantu jest inny w lewym i prawym kloszu. To znaczy nie da się ich zamienić na 99% (można spróbować ale z pilnikiem w dłoni – nie polecam – mimo, że to aluminuium, w przeciwieństwie np. do plastików avensis).
Kształt kielicha – odbłyśnika jest taki sam -->mam na myśli sferę, która odbija światło żarnika/żarówki więc kształt wiązki światła w obu lampach jest identyczny i reguluje się go tylko przesłoną.
Przepraszam jeszcze raz – dzisiaj specjalnie sprawdzałem.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
chrobry napisał(a):Najgorsze ze trzeba rozklejac lampę...
Według mnie założyliście najgorszy scenariusz. Myślę, że wystarczy jak kluczem imbusowym przestawisz soczewkę regulacją prawo-lewo bez demontażu czegokolwiek.
Witam. Mam mały problem z xenonami. Wymieniłem palniki, bo jeden się przepalał na firmę osram 4100 K albo 4300 K, dużej różnicy nie ma. Jeśli chodzi o efekt świecenia to nie jest zbytnio zadowalający, bo świeci jak zwykła żarówka halogenowa. Czy palniki potrzebują czasu żeby się rozświeciły? Dodaje zdjęcia, przedstawiające świecenie wymienionych palników. Co Wy na to?
- Od: 12 lip 2014, 16:27
- Auto: Mazda 6 2.0D 2004 rok
Lustro – odbłyśnik bywa bardzo zakopcony, matowy i pochłaniający światło. Trzeba je zregenerować – wtedy zobaczysz jaka jest różnica między xenonami a zwykłymi halogenami.
Moje były tak zakopcone, że po wyczyszczeniu zobaczyłem po raz pierwszy czym się różnią xenony od zwykłych lamp.
W przypadku avensis jest jeszcze "fajniej" bo powłoka odbłyśnika wtapia się w plastik i nie wystarczy wyczyścić – trzeba ją nanieść na nowo, na tandetne plastikowe podłoże. W Mazdach jest prawdziwy metal.
Moje były tak zakopcone, że po wyczyszczeniu zobaczyłem po raz pierwszy czym się różnią xenony od zwykłych lamp.
W przypadku avensis jest jeszcze "fajniej" bo powłoka odbłyśnika wtapia się w plastik i nie wystarczy wyczyścić – trzeba ją nanieść na nowo, na tandetne plastikowe podłoże. W Mazdach jest prawdziwy metal.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
dwa kroki:
1. odbłyśniki
2. soczewki
Należy lampę rozebrać i ocenić kondycję powyższych elementów. O ile soczewkę łatwo wyczyścić bo na bank jest na niej mnóstwo brudu, o tyle odbłyśnika czyszczenie niewiele da, a bardzo możliwe że jest nawet wypalony. Wtedy wymiana.
1. odbłyśniki
2. soczewki
Należy lampę rozebrać i ocenić kondycję powyższych elementów. O ile soczewkę łatwo wyczyścić bo na bank jest na niej mnóstwo brudu, o tyle odbłyśnika czyszczenie niewiele da, a bardzo możliwe że jest nawet wypalony. Wtedy wymiana.
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Soczewke udalo mi sie wyczyścić bez rozpierania lampy i wydmuchalem ja sprezonym powietrzem nie wielka poprawa jest moze to wina jest palnikow bo stare mocniej świecą jak myslicie?
Dopisano 11 lis 2014, 13:37:
Gdyby okazalo sie ze to odblysnik to gdzie moge kupic je i za jakie pieniadze? Z góry dziękuję
Dopisano 11 lis 2014, 13:37:
Gdyby okazalo sie ze to odblysnik to gdzie moge kupic je i za jakie pieniadze? Z góry dziękuję
- Od: 12 lip 2014, 16:27
- Auto: Mazda 6 2.0D 2004 rok
I tak właśnie jarałeś zenonami po oczach
tak właśnie to ta przesłona 
-
& Marta
- Od: 25 kwi 2014, 11:37
- Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08
W obu!
Do przestawienia przesłony nie trzeba nawet wyjmować żarówki. Oczywiście dla wygody to wskazane. Rozbierać lampę w celu przestawienia samej przesłony jest bez sensu. Co najwyżej, wystarczy ją wyjąć.
Do przestawienia przesłony nie trzeba nawet wyjmować żarówki. Oczywiście dla wygody to wskazane. Rozbierać lampę w celu przestawienia samej przesłony jest bez sensu. Co najwyżej, wystarczy ją wyjąć.
przestawiając przesłonę pogarszamy doświetlanie znaków i pobocza..... Widziałem oryginalne xenony gdzie było doświetlenie prawej strony.
Zastanawiam się czy nie przestawić przesłony na równo tylko z lewej strony a prawą zostawić z doświetleniem.
Zastanawiam się czy nie przestawić przesłony na równo tylko z lewej strony a prawą zostawić z doświetleniem.