problemy z otwieraniem klapy bagażnika

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kacper_mazda6 » 15 kwi 2011, 09:47

Witam,
Posiadam Mazdę 6 2005 wersja Ameryka i od jakiegoś czasu (konkretnie od dociśnięcia na maxa załadowanego bagażnika) nie działa mi przycisk jego otwierania z wnętrza samochodu – ten od strony kierowcy. Mogę go otworzyć jedynie z kluczyka. Co może być tego przyczyną? Wielkie dzięki za pomoc.
kacper_mazda6

Postprzez Enduro » 15 kwi 2011, 10:01

prawdopodobnie naprężenie zamka lub jego mechanizmu, uniemozliwa prawidłowe działanie.
proponuje abyś zamknął zamek klapy przy pomocy śrubokręta i popatrzył czy w stanie otwartym działa..?
pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez kacper_mazda6 » 15 kwi 2011, 17:15

ok, dzieki za podpowiedź, sprawdzę i dam znać jaki efekt pozdrawiam Kacper
kacper_mazda6

Postprzez Enduro » 15 kwi 2011, 20:42

na to licze!
pozdr. E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez kacper_mazda6 » 19 kwi 2011, 11:04

No niestety -sprawdziłem i bez efektu – zamek zamknięty przy pomocy śrubokręta nie otwiera się przy pomocy przycisku z wewnątrz , to co jeszcze odkryłem (może to ta sama przyczyna?) to nie otwiera go również awaryjne otwieranie zamka (to wewnątrz bagażnika na klapie). Ktoś ma pomysł? pozdrawiam
kacper_mazda6

Postprzez czart » 18 sie 2011, 11:52

Mam problem z otwieraniem bagażnika przyciskiem na klapie.
Otwieranie pilotem działa.
czart

Postprzez Wojtek » 18 sie 2011, 16:25

czart napisał(a):Mam problem z otwieraniem bagażnika przyciskiem na klapie.
Otwieranie pilotem działa.

czart, masz obok w dziale GH watek o uszkodzonym (zalanym) przycisku do otwierania bagaznika...
tam jest Twoj dzial ;)
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez glowasiek » 18 sie 2011, 16:38

auto pewnie masz jeszcze na gwarancji wiec jedz do ASO i bez problemu ci to na miejsu wymienia , zajmuje to max 30min.
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

Postprzez mazibos » 19 wrz 2011, 21:52

Panowie może ktoś będzie mi w stanie pomóc.

Dzisiaj małżonka nie mogła zamknąć bagażnika w mojej maździe 6 rocznik 2006 sedan. Bagażnik się nie chciał domknąć więc użyła trochę więcej siły. W końcu się zamknął ale teraz nie można go otworzyć. Może ktoś spotkał się z tym problemem i wie co może być tego przyczyną. Ewentualnie może ktoś wie gdzie można takowy zamek kupić – niedrogo – zanim mnie skasują w serwisie za naprawę. Dodam, że przyciskiem przy fotelu też nie można otworzyć i central też go nie otwiera. Obawiam się że może coś pękło. Niestety nie znam jego budowy i nie wiem czy coś w nim mogło się uszkodzić. Proszę o pomoc i ewentualną radę co z tym zrobić i jak go otworzyć.

Dzięki...
Początkujący

Od: 9 cze 2010, 20:22
Auto: Mazda 6
rocznik 2006
sedan
143 km
Dizel

Postprzez Wojtek » 19 wrz 2011, 23:27

mazibos napisał(a):Obawiam się że może coś pękło

witamy,
tak dlugo na forum, a nie wie?

Prosze o zapoznanie sie z zasadami panujacymi na forum:
1. W pierwszej kolejnosci szukamy tematow nas interesujacych... do tego celu prosze uzyc wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jezeli nie znalezlismy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na koncu tego watka
4. Jezeli nie ma takiego tematu, wtedy mozemy zalozyc nowy...

tematy sa... na przyklad:
viewtopic.php?f=60&t=117004&start=0&hilit=klapa

tym razem lacze... ;)

Prosze tez o uzupelnienie profilu uzytkownika... (to cos z prawej strony... po co co chwilke klepac te dane?)
dziekuje
Ps.
ja tez uwazam, ze takie zamkniecie moglo uszkodzic zamek...
moze powinienes poszukac uzywki?
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez mazibos » 20 wrz 2011, 12:31

OK przyjąłem reprymendę.

Co do awarii zamka – dzisiaj mazda jedzie do serwisu, aby stwierdzić co się stało. Przy okazji zapytam się czy może ktoś wie – czy zamek do Hatchback jest taki sam jak do sedana?? Nie znam się na tym a niestety nie jestem obecnie w kraju i sam nie mogę się zająć tą naprawą tylko żona musi sam sobie poradzić.

Proszę o pomoc...
Początkujący

Od: 9 cze 2010, 20:22
Auto: Mazda 6
rocznik 2006
sedan
143 km
Dizel

Postprzez kraktom » 10 kwi 2012, 20:00

Witam,
do tej pory byłem tylko czytelnikiem forum ale mam podobny problem z bagaznikiem. Wczoraj normalnie zamknąłem a dzisiaj nie mogę otworzyć. Centralny otwiera wszystkie drzwi, w zamku bagaznika słychać dźwiek otwarcia, uchwyt otwierania rusza się normalnie a klapa zamnkieta jakby ją ktos trzymał od srodka ;). Czy jest jakas możliwosć otwarcia klapy awaryjnie?

pozdrawiam
Tomasz B.
kraktom

Postprzez zwier88 » 7 mar 2014, 12:48

Przyłączam się do prośby z posta wyżej.
Dzisiaj pod sklepem zamknąłem bagażnik normalnie, natomiast w domu musiałem już wyciągać zakupy przez tylną kanapę. Rączka otwierania rusza się, nie ma na niej żadnego oporu tak jak to było zazwyczaj...
Forumowicz

Od: 27 sty 2014, 17:03
Auto: Mazda 6 1.8L, 2003r

Postprzez szymonpsp » 9 mar 2014, 20:22

No kolego bez rozebrania tapicerki klapy chyba się nie obejdzie :D trudno cokolwiek doradzić jak się nic nie wie co i jak.
Forumowicz

Od: 1 sty 2012, 21:00
Auto: Mazda 6 GH, 2008 rok, 2.0, 147Km, benzyna, sedan, ciemno szary

Postprzez thing » 12 mar 2014, 10:47

Po ściągnięciu tapicerki wszystko widać. Trzeba tylko uważać by nic nie połamać, tapicerka jest na zatrzaski.

Najlepiej zacząć od zdemontowania osłony światła STOP, osłony słupków i duża tapicerka
Forumowicz

Od: 17 cze 2007, 23:11
Auto: Śliwka 2.0 M6 ;)