Regulacja drzwi na zawiasach

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez osa86 » 31 maja 2013, 17:52

Witam,
tydzien temu kupilem swoja Mazde. Ogolnie autko bardzo zadbane, jedyne co to wlasnie drzwi tylne lewe były malowane i jakby zle skrecone( troszke wciagniete dolem ) i nie zgrywaja sie z przednimi. Czy jest mozliwosc ich regulacji na zawiasach lub w jakis inny sposob???
osa86

Postprzez mądry » 2 cze 2013, 14:50

Myślę że da się je raczej wyregulować. U ojca w touranie były trochę opuszczone drzwi kierowcy, więc odkręciłem zawias u dołu i podłożyłem dwie podkładki między zawias a drzwi, teraz drzwi są idealnie spasowane ;)
Forumowicz

Od: 2 sie 2009, 09:33
Auto: Mazda 6 MZR-CD 2.0 TD 121 KM,
Yamaha DT 125 32 KM

Postprzez g3k0n » 7 lut 2014, 14:16

Witam,
dopadł mnie dziś dziwny problem. Jadąc autem usłyszałem szum powietrza podobny jak przy niedomkniętych drzwiach dobiegający z tylnych prawych drzwi. Te jednak były zamknięte.
Okazało się, że cała góra (ramka szyby) odsunęła się od karoserii, dół drzwi wszedł w nią bardziej, a centrum – tu gdzie jest przetłoczenie na nich – jest idealnie spasowane. Prawdopodobnie ktoś mi kopnął w drzwi bo znalazłem na nich delikatne wgięcia, ale żeby aż tak wpłynęło to na geometrię drzwi? Po oględzinach stwierdziłem, że dolny zawias jakby nieco odsunął się od blachy drzwi, która go trzyma, a ona sama jest chyba troszkę wgięta. Drzwi nie owiesiły się, a przetłoczenie idzie przez całą karoserię równiutko. Jedynie obróciły się o stopień lub dwa wokół osi idącej wzdłuż auta i przechodzącej przez górny zawias.
Moje pytanie: czy jest tam jakaś regulacja która za to odpowiada? czy trzeba coś kombinować samemu? Dodam, że po odkręceniu drzwi nie udało się "wyciągnąć" ich dołu – no może minimalnie... Śruby centrują dobrze na otwór – dobrze i źle bo jednocześnie nie pozwalają na tak prostą regulację. Może w środku drzwi jest jakaś regulacja?
Początkujący

Od: 27 mar 2013, 23:31
Auto: Madzia 6 GG 2006 2.0 147HP LPG

Postprzez wujek116 » 7 lut 2014, 23:46

o ile pamiętam to nie ma możliwości regulacji na zawiasach .
Forumowicz

Od: 11 wrz 2011, 16:38
Auto: MAZDA 6 2.0 Diesel oryg.136km 2004r KOMBI