Witam, jestem nowym użytkownikiem forum, także za wszystkiego rodzaju błędy związane z postem z góry przepraszam

Od miesiąca jestem posiadaczem Madzi 6 ,05' 2.0D 89KW. Od 2,5 tygodnia wyświetla mi się kontrolka silnika+ DSC ( świeci się przez 100km potem gaśnie na 30km i znowu się zapala) byłem u mechanika, podpiął pod komputer i oświadczył, że jest to wadliwy zawór EGR, Zawór wyczyściłem, błędy skasowane 150km spokoju i znowu kontrolki. Możliwe jest to, iż ten zawór jest wadliwy? po jego zdjęciu zauważyłem, że przez otwór w zaworze wyrzucane jest dużo spalin( okopcone części na przeciwko otworu) Czy sama wymiana zaworu na nowy pomoże? Kolejne pytanie odnośnie spalania auta. Nogi nie mam ciężkiej ale czasami pognam Madzie a ona w mieście spali mi 10l, uważam, że to trochę za dużo. Martwi mnie również to, że jak wrzucę na luz to na komputerze wyświetla mi, że auto w danym momencie pali 4-7l a powinno około litra, ponadto jak ruszam na jedynce to komputer wskazuje spalanie na dany moment około 30-50l, co może być tego powodem? Poza tym po skasowaniu tych wszystkich średnich spalań, na komputerze wyświetlił się wynik 950l

Kolejnym problemem jest za wysoki poziom oleju, przy zakupie był około 5mm przed F teraz jest 5mm za F. Olej wymieniony byl przy 144tys.km teraz jest 148tys.km. Na dodatek po serwisie klimatyzacji wszystko chodziło ok, od czasu jak zaczęły się upały klima przestała chodzić ( można ją włączyć ale nie chłodzi) gdy jest włączona w okolicach środkowych nawiewów słychać takie trzeszczenie. Jest to moja pierwsza Madzia i chce nią trochę po jeździć dlatego proszę Was o pomoc, dzięki