H3 LED w światłach przeciwmgielnych
Tak się właśnie nad nim zastanawiałem.
Ryhu – musiałbyś to najlepiej przemierzyć.
Ryhu – musiałbyś to najlepiej przemierzyć.

eeech chłopaki
mierzyłem już każdy jeden bezpiecznik w skrzynce i w każdym jest jeszcze prąd półtorej minuty po wyłączeniu stacyjki. Oprócz tych odpowiedzialnych za światła mijania. Ale zobaczę jeszcze raz w wolnej chwili.

- Od: 30 mar 2013, 20:51
- Auto: Mazda 6 '05r. 147KM 2.0
Benzyna + LPG
Stag 300 ISA 2
Hmm... Ale mam za to inne rozwiązanie

Pod GND wpinasz masę – jakąkolwiek (najlepiej stałą).
Pod VCC wpinasz się plusem po stacyjce.
Pod 1J [14] wpinasz + po zapłonie ze stacyjki.
Pod 1Q [12] wpinasz jeden ze styków przekaźnika.
A przekaźnik podpinasz już klasycznie (oczywiście drugi styk cewki przekaźnika idzie na minus).
Takie coś ze schematu chyba ze 2 zł kosztuje (plus ewentualnie podstawka dla wygody w cenie 1zł).
Jakbyś szukał, są to układy SN7472 lub SN7473.

Pod GND wpinasz masę – jakąkolwiek (najlepiej stałą).
Pod VCC wpinasz się plusem po stacyjce.
Pod 1J [14] wpinasz + po zapłonie ze stacyjki.
Pod 1Q [12] wpinasz jeden ze styków przekaźnika.
A przekaźnik podpinasz już klasycznie (oczywiście drugi styk cewki przekaźnika idzie na minus).
Takie coś ze schematu chyba ze 2 zł kosztuje (plus ewentualnie podstawka dla wygody w cenie 1zł).
Jakbyś szukał, są to układy SN7472 lub SN7473.

No wygląda nieźle. Sam nie dam rady się w takie rzeczy bawić. Elektryki w samochodach nie znoszę najbardziej na świecie
Jak kolega elektryk będzie miał trochę czasu to zagadam, bo on też mi mówił o jakimś układzie scalonym.

- Od: 30 mar 2013, 20:51
- Auto: Mazda 6 '05r. 147KM 2.0
Benzyna + LPG
Stag 300 ISA 2
Dasz radę sam. Bez problemów. Wystarczy lutownica i trochę cierpliwości 

A takie żarówki ktoś testował?
http://twojeauto24.pl/pl/zarowka-halogenowa-led-h3-5-cree-q5-25w-12v-mega-jasna-do-jazdy-w-dzien.html
http://twojeauto24.pl/pl/zarowka-halogenowa-led-h3-5-cree-q5-25w-12v-mega-jasna-do-jazdy-w-dzien.html
- Od: 17 wrz 2013, 12:15
- Auto: Mazda 6 GG 2006 r
benzyna 2.0 (147 KM)
No tak, ale tam był pokazany inny rodzaj żarówki z diodami Q5 dostępny tylko na ebay-u, a te są dostępne w polskim sklepie. Stad pytanie czy te z mojego linku są warte uwagi, czy to jakaś podróbka.
- Od: 17 wrz 2013, 12:15
- Auto: Mazda 6 GG 2006 r
benzyna 2.0 (147 KM)
Nie wiem, czy one naprawdę mają 25W. Jeżeli tak to myślę, że to za dużo jak na dzienne...
Prosiłbym, żeby inni się wypowiedzieli.
Prosiłbym, żeby inni się wypowiedzieli.

Mandey napisał(a):Nie wiem, czy one naprawdę mają 25W.
Nie... Maja te 17.5W , ale 4 sa po bokach, czyli nie beda swiecily w soczewke...
Przyznam, ze bedzie bardzo bialo...
ps. Bedzie troszke mocniej niz ma Manday
ps2. po montazu mozna nakrecic filmik i porownac
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
podłączę się, bo planuję włożyć takie cuda w halogeny i jestem ciekaw zdjęć po montażu 

-
Keeper of the Art
- Od: 22 kwi 2012, 18:06
- Auto: Xedos 6 KF 98' – Sprzedany
Xedos 9 KJ 97' – Sprzedany
200SX SR20DET 89'
Crenshaw napisał(a):podłączę się, bo planuję włożyć takie cuda w halogeny i jestem ciekaw zdjęć po montażu
Nie polecam takich jako przeciwmgielnych....
tapatalk 2
Arkana , Captur , Mii
najbardziej zależy mi na tym, żeby pasowały kolorem do xenonów w mijania, ale jak mówicie, że nic nie dają to chyba wolę zainwestować w drugi komplet xenonów 

-
Keeper of the Art
200SX SR20DET 89'
same xenony (dobre) dają wystarczająco dużo we mgle, więc myślę że włożenie takiej żarówki w p-mgielne dla opcji dziennych lub cokolwiek to rozsądna opcja.
Sprawdzałem u siebie i we mgle owszem, fajnie doświetlały mi boczki, ale do przodu to nie przebijały się przez xenony. Myślę że na boczki taka żarówka doświetli podobnie jak seryjny halogen.
PS. też czekam na jakieś foto, bowiem też chciałbym wszędzie z przodu mieć jednolitą barwę świateł ~5-6k
Sprawdzałem u siebie i we mgle owszem, fajnie doświetlały mi boczki, ale do przodu to nie przebijały się przez xenony. Myślę że na boczki taka żarówka doświetli podobnie jak seryjny halogen.
PS. też czekam na jakieś foto, bowiem też chciałbym wszędzie z przodu mieć jednolitą barwę świateł ~5-6k
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
matthies napisał(a): też chciałbym wszędzie z przodu mieć jednolitą barwę świateł ~5-6k
właśnie na tym mi najbardziej zależy, bo światła teraz już mam dobre. Najgorzej tylko będzie z drogowymi, xenon nie pasuje, bo się za długo rozgrzewa, ledy za słabe, a żarówki zbyt żółte, chyba, że wezmę żarówki niebieskie

-
Keeper of the Art
200SX SR20DET 89'
dobrzyn22 napisał(a):pakujecie te diody z chęci używania tych świateł jako dzienne
Przynajmniej ja
Poza tym, myślę, że te moje 5W są mocne jak cholera, także nie wyobrażam sobie co się stanie z tymi 17,5W jak ktoś dostanie nimi w oczy

Dopisano 27 gru 2013, 22:19:
Kolega widzę niedaleko mieszka, więc nawet można by sie przekonać na żywo o ile są mocniejsze

Kupiłem i też będę montował w przeciwmgielnie (których nie ma:P)
tu facet sprzedaje po 60zł, czekam na przesyłkę
http://www.gumtree.pl/cp-sprzedam-inne/ ... -401019500
tu facet sprzedaje po 60zł, czekam na przesyłkę
http://www.gumtree.pl/cp-sprzedam-inne/ ... -401019500