Wycieraczka od strony kierowcy nie działa / tylna wycieraczka słabo zbiera

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez xadox » 23 mar 2013, 00:09

Witam,

Moje auto to Mazda 6, rok 2003, 2.0 Benzyna, Kombi

1. Wycieraczki przednie

Zostawiłem na noc auto z wycieraczkami włączonymi, dziś wycieraczki były przymarznięte do szyby, przekręciłem kluczyk i teraz jest problem bo wpierw obie wycieraczki ruszyły normalnie, a po chwili lewa (od strony kierowcy) przestała się podnosić – wycieraczka od strony pasażera działa prawidłowo.
Jak ruszam tą od strony kierowcy to prawa się nie rusza – generalnie jak chwycę to lewą to da się nią ruszać, a jak chwycę prawą (tą działającą) to ani drgnie.

2. Wycieraczka tylna

Od kiedy mam ten samochód to tylna wycieraczka nigdy dobrze nie zbierała, mam wrażenie jakby słabo dociskała. Wymieniłem już pióro, ale nic to nie dało. Spryskałem sprężynę i inne ruchome elementy WD-40 ale to też nic nie dało. Może sprężyna jest za słaba?

Pomóżcie mi proszę w tych dwóch przypadkach – co można/trzeba z tym zrobić?

Z góry dzięki
Początkujący

Od: 21 paź 2010, 11:29
Auto: Mazda 6 Kombi
silnik 2.0 rok 2003
wersja comfort

Postprzez yakoob85 » 28 mar 2013, 16:06

Jeżeli chodzi o przód to wg mnie musiało się wytrzeć/wyrobić coś co łączy wycieraczkę z silniczkiem i wówczas silniczek się kręci a wycieraczka stoi albo cały silniczek padł i w ogóle nie kręci.
Obrazek
Początkujący

Od: 1 lis 2012, 16:49
Auto: Mazda 6 sedan (GJ), 2.5 benzyna, 2015

Postprzez Sheol » 29 mar 2013, 20:14

xadox napisał(a):Witam,

Moje auto to Mazda 6, rok 2003, 2.0 Benzyna, Kombi

1. Wycieraczki przednie

Zostawiłem na noc auto z wycieraczkami włączonymi, dziś wycieraczki były przymarznięte do szyby, przekręciłem kluczyk i teraz jest problem bo wpierw obie wycieraczki ruszyły normalnie, a po chwili lewa (od strony kierowcy) przestała się podnosić – wycieraczka od strony pasażera działa prawidłowo.
Jak ruszam tą od strony kierowcy to prawa się nie rusza – generalnie jak chwycę to lewą to da się nią ruszać, a jak chwycę prawą (tą działającą) to ani drgnie.

Może trzeba dokręcić tylko ramie lewej wycieraczki? Tam jest jedna śruba. Jak to nie pomoże to pewnie stożek Sie wyrobił i trzeba zmienić ramie.

Sent from my HTC EVO 3D X515m using Tapatalk 2
Forumowicz

Od: 21 lis 2012, 10:05
Auto: Mazda 626 GE 2.0 16v r94 (była)
Mazda 6 GY 1,8 r2003
Mazda Premacy CP 1,8 r2000