Światła do jazdy dziennej.
BUBER napisał(a):Jazda na dziennych razem z mijania nie miała by sensu.
i jest niezgodna z przepisami – a nietrudno spotkać auta, które tak mają zamontowane...

A jak to jest z pozycyjnymi? Tu chyba miało znaczenia, którąś z dat produkcji, czy rejestracji auta? Ja np. chciałbym, aby dzienne świeciły razem z pozycyjnymi z 2 powodów:
– chcę, aby była podświetlona deska rozdzielcza
– chcę, aby z tyły świeciły się światła i inni mnie widzieli
Najbardziej ma to sens, późnym popołudniem latem – dość jasno, ale w środku już wskaźniki nieczytelne.
– chcę, aby była podświetlona deska rozdzielcza
– chcę, aby z tyły świeciły się światła i inni mnie widzieli
Najbardziej ma to sens, późnym popołudniem latem – dość jasno, ale w środku już wskaźniki nieczytelne.
- Od: 5 lut 2012, 00:41
- Auto: Mazda 6, 2002
L3 2.3 166KM
bieski napisał(a):Daniel80 napisał(a):OSRAM NIGHT BREAKER – PLUS
Zamień na tungsramy blueish, Taniej i lepiejDaniel80 napisał(a):żywotność pozostawia wiele do życzenia
Z tym też w tungsramach jest lepiej
Kupiłem TUNGSRAM H1 MEGALIGHT ULTRA +90% jak się skończą moje to zobaczę jak te świecą
Wracając do lamp, przy opisach niektórych lamp (raczej tych w cenie 150+) można znaleźć informację o "Odpowietrznik z regulacją ciśnienia w lampie" po co to bo nie bardzo wiem?
- Od: 29 sty 2012, 16:01
- Auto: Mazda 6 kombi, 2.0 benzyna / gaz, 2003r.
dobrzyn22 napisał(a):LEM napisał(a):A jak to jest z pozycyjnymi?
w świetle prawa(przepisów) – tak samo jak napisałem powyżej...
Potwierdzam. Choć w samochodach do któregoś roku jeszcze może tak to działać, bodajże w rocznikach od 2010, czy 2011 dzienne mają się świecić SAME
Czy ktoś z Was wie gdzie w Polsce można kupić takie gotowe światła dzienne? Przejrzałem cały ten wątek i nie odpowiada mi przeróbka halogenów. Nie widzi mi się także dodawanie pasków ledowych w dolną czy górną część kratki. Znalazłem na ebayu estetyczne rozwiązanie, któro mi się spodobało. Niestety jest strasznie drogie a wygląda niemal jak fabrycznie montowane.
- Od: 18 wrz 2012, 11:16
- Auto: Mazda 6 2.0 PB/LPG
Tu masz mój patent na światła dzienne podobny do tego zestawu.
viewtopic.php?f=60&t=118212&start=60
- Od: 30 paź 2011, 22:14
- Auto: MAZDA 6
GY 06r RF7J 143 DPF
W PL ja takich świateł nie znalazłem, a w Chinach ceny zaczynają się od ok. 95$ z przesyłką, chociaż ja tych najtańszych bym nie kupił. Można zerknąć TUTAJ
Też mi to chodziło po głowie, ale jak przeliczyłem, ile żarówek kupię (nie mam ksenonów) za te ok. 320zł i nawet jakbym zaoszczędził te 0,1l LPG/100km, to jest to niewarte zachodu
Tym bardziej, że zmieniłby się fabryczny wygląd M6, który bardzo mi się podoba (minimalnie, ale jednak) 
No i niestety nie wiadomo, czy te zaślepki, będą idealnie pasowały do zderzaka, dlatego lepiej chyba wpasować światła w oryginalne zaślepki jak to zrobił kolega @BUBER, a zrobił to doskonale
Też mi to chodziło po głowie, ale jak przeliczyłem, ile żarówek kupię (nie mam ksenonów) za te ok. 320zł i nawet jakbym zaoszczędził te 0,1l LPG/100km, to jest to niewarte zachodu
No i niestety nie wiadomo, czy te zaślepki, będą idealnie pasowały do zderzaka, dlatego lepiej chyba wpasować światła w oryginalne zaślepki jak to zrobił kolega @BUBER, a zrobił to doskonale
BUBER napisał(a):Tu masz mój patent na światła dzienne podobny do tego zestawu.
Nad takim rozwiązaniem też myślałem. Czym wycinałeś plastik i jak założone są te światła (śrubki, uchwyty czy sklejone razem z ramką)?
- Od: 18 wrz 2012, 11:16
- Auto: Mazda 6 2.0 PB/LPG
Atenza napisał(a):Ja mam polifta
--->KLIK<---
może takie coś
Przeglądając forum, u jednego z użytkowników Mazdy3, zobaczyłem bardzo fajne o-ringi w lampach TUTAJ i podsunęło mi to do głowy pewien pomysł. Dałoby się zamontować coś takiego w 6 i użytkować tego jako DRL? W samochodach BMW chyba właśnie coś takiego jest stosowane i całkiem ciekawie to wygląda. Nie googlałem jeszcze, poza forum – czy ktoś zrobił już coś takiego? Bo sam montaż oringów w "6" już widziałem, ale jako DRL wydaje mi się, że nie.
Po pierwsze nie widziałem do mazdy świateł typu ring żeby miały homologacje.
Po drugie w BMW ringi robią pozycyjne więc natężenie światła jest za małe na drl.
Po drugie w BMW ringi robią pozycyjne więc natężenie światła jest za małe na drl.
Ostatnio edytowano 24 lut 2013, 17:10 przez marex, łącznie edytowano 1 raz
Po swojemu odkrywam to co już odkryte.