ben. napisał(a):Ja proponuje to zdiagnozować gdzie indziej niż w tym serwisie...
na początek chciałbym rozwiać Twe obawy – IMPEX doskonale zdiagnozował od ręki problem, naprawił i co ważne wystawili jak najbardziej rozsądny rachunek! chyba jesteś emocjonalnie związany z ich konkurencją w Lublinie – Matsuoka Motor Lublin – o którym czytałem na forum w większości przypadków same złe opinie ... dodam, że mieszkam we Wrocławiu, auta nie będę u nich serwisował (a szkoda bo to 460 km) więc nie mam emocjonalnego opciążenia w temacie który szerzej opisałem w innym miejscu :
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=101&t=564&p=1795628&hilit=IMPEX#p1795628teraz do sedna problemu z komputerem.
rozebrałem go w domu i zwróciłem uwagę na dziwny osad na płycie głównej.
wygląda on troszkę jak ... korozja

występuje po obu stronach płyty głownej
na pierwszy rzut oka jakby wilgoć dostała się do wnętrza obudowy i spowodowała lekką korozję – a jak wiemy elektronika nie lubi wilgoci

oto jego fotki :

moje pytanie do osób, które rozbierały już kompa brzmi :
czy ten nalot jest powszchnie spotykany ? (jakieś zabezpieczenie płyty, może lakier zabezpieczający właśnie przed wilgocią ?)
czy może faktycznie to wilgoć spowodowała ? dodam, że obudowa kompa nie jest hermetyczna i powietrze bez problemu do niej się dostaje – a jak powietrze to i wilgoć może.swoją drogą to dziwne, że wnętrze nie jest hermetycznie zamknięte choćby poprzez zastosowanie gumowej uszczelki...