Problemy z audio M6
Strona 1 z 1
Witam. Mam parę problemów z moim audio z bose,parę z nich znalazłem na forum ale jednego nie,mianowicie chodzi o cd.Mam zmieniarkę na 6 płyt,wszystko chodziło oki ale około m-ca temu zaczęło się psuć a dokładnie – włączam płytę chodzi jakiś czas i ni z tego ni z owego wyłącza się i nic się już nie da zrobić.Muszę przełączyć na fm i dopiero po jakimś czasie mogę ponownie włączyć na cd(a efekt będzie taki sam jak poprzednio)
Razem z tym problemem pojawiło się wyłączanie na jakiś czas prawych głośników,oprócz tego radio odbierało dobrze a teraz wystarczy,że wyjadę za miasto i muszę ręcznie wyszukiwać radia bo gubi mi fale i trzeszczy.Zamiast skupić się na jeździe non stop dłubię w panelu.Czy to wszystko ma związek z jedną usterką? Próbowałem dociskać wszystkie styki i jak narazie nic nie pomogło.W czym rzecz? Czy laser już ma dość? Wystarczy go przeczyścić? Pomóżcie!
- Od: 20 maja 2011, 16:39
- Auto: MAZDA 6 2.0 136KM MZR-CD GY HP SV IMPRESSION 05r
Najprawdopodobniej laser trzeba wyczyścić i zrobić próbe-- myślę że powinno pomóc. Ja u siebie wyczyściłem laser i hula aż miło – a nie czytał żadnej płyty. Mieszkasz trochę za daleko – Krynica . Ja koło Czestochowy to za duża odległość. Poszukaj w okolicy kogoś kto już robił takie rzeczy. Na jutubie jest filmik jak wymontować panel z radiem i rozebrać do lasera zmieniarke.
Pozdrawiam !
Pozdrawiam !
Co znaczy "nic się nie da zrobić" to dość ogólne stwierdzenie.
Nie czyta płyty ale można ją wyjąć z napędu i ponownie wsadzić ?
Jeśli tak, to wygląda na kończący się termicznie laser. W momencie jak się już przegrzeje to przestaje działać, po ostygnięciu jakiś czas ponownie chodzi. Stwierdzić to można tylko poprzez pomiar sygnału wychodzącego z lasera.
Czyszczenie lasera tutaj raczej niewiele pomoże, owszem nie zaszkodzi pod warunkiem zrobienia tego umiejętnie nie powodując dodatkowych uszkodzeń. Polecany filmik obrazuje zgrubne czyszczenie lasera, owszem to czasem załatwia problem ale pełna operacja czyszczenia lasera jest trochę bardziej skomplikowana.
Problem zanikania dźwięku w którymś z kanałów (tylko przy odczycie CD, radio gra dobrze) był szczegółowo opisany na forum.
Temat słabego odbioru też już był poruszany – test: zamiast anteny drut w gniazdo antenowe w radiu oraz pomiar siły odbieranego sygnału (kombinacja klawiszy: trzymamy OFF i 2).
Nie czyta płyty ale można ją wyjąć z napędu i ponownie wsadzić ?
Jeśli tak, to wygląda na kończący się termicznie laser. W momencie jak się już przegrzeje to przestaje działać, po ostygnięciu jakiś czas ponownie chodzi. Stwierdzić to można tylko poprzez pomiar sygnału wychodzącego z lasera.
Czyszczenie lasera tutaj raczej niewiele pomoże, owszem nie zaszkodzi pod warunkiem zrobienia tego umiejętnie nie powodując dodatkowych uszkodzeń. Polecany filmik obrazuje zgrubne czyszczenie lasera, owszem to czasem załatwia problem ale pełna operacja czyszczenia lasera jest trochę bardziej skomplikowana.
Problem zanikania dźwięku w którymś z kanałów (tylko przy odczycie CD, radio gra dobrze) był szczegółowo opisany na forum.
Temat słabego odbioru też już był poruszany – test: zamiast anteny drut w gniazdo antenowe w radiu oraz pomiar siły odbieranego sygnału (kombinacja klawiszy: trzymamy OFF i 2).
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
airbob napisał(a):Co znaczy "nic się nie da zrobić" to dość ogólne stwierdzenie.
Chodzi o to,że nie mam sterowania przyciskami.Nie mogę dać innego tracka,przełączyć na następną płytę.Wyjąć też nie da rady.Mogę tylko zmienić na radio i z powrotem.
Ale ostatnio ponownie wyjąłem cały panel,przeczyściłem wszystkie styki i od paru dni słucham tylko CD i jak na razie wszystko si

- Od: 20 maja 2011, 16:39
- Auto: MAZDA 6 2.0 136KM MZR-CD GY HP SV IMPRESSION 05r
Strona 1 z 1