Po przekręceniu kluczyka włącza sie alarm

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Fred West » 1 sie 2012, 14:57

Moj samochod to Mazda 6 Mps. Jak pewnie kazdy wie to jest sedan.
Posiadam dwa kluczyki na pilota (te scyzoryki) i jeden zwykly kluczyk bez pilota. Zauwazyelm jedna rzecz ze jak chce otworzyc drzwi kierowcy tym kluczykiem bez pilota po jego przekreceniu wlancza sie alarm. Jesli otworze drzwi drugim kluczykiem za pomoca pilota to moge bez problemu odpalic samochod i ruszyc uzywajac tego zwyklego kluczyka. Czy wie ktos dlaczego zalancza sie alarm? Bo ja juz sam nie wiem o co biega. :| Bo ja tego nie moge rozkminic.
Fred West

Postprzez ewemarkam » 3 sie 2012, 21:02

Witam, prawdopodobnie w zamku jest krańcówka drzwiowa, która m.in. odpowiada za zapalenie lampki we wnętrzu. Samochód to traktuje jako włamanie. Jeśli natomiast otwierasz pilotem to alarm zostaje rozbrojony i odryglowuje drzwi. Rada, kup drugi pilot i go zaprogramuj.
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Forumowicz

Od: 7 sie 2011, 09:19
Auto: 323F BJ DiTD '99

Postprzez Fred West » 6 sie 2012, 23:43

Co jeszcze zauwazylem ze otwierajac drzwi tym kluczykiem bez pilota, nie za kazdym razem wlacza sie alarm. :| W manualu mpsa pisze ze ten kluczyk mozna np. uzyc w sytuacji gdy odstawiamy auto na parking na lotnisku i zostawiamy auto parkingowemu zeby odstawil.No tak ale jesli sie wlacza alarm to nie bedzie on w stanie przyprowadzic auta z powrotem. To jest tylko przyklad. Wiec o co tu biega?
Dodam ze wyczytalem w manualu ze jak zamkniemy bagaznik kluczykiem tym z pilotem (przekrecamy zamek bagaznika,nie z centralnego) to nie ma mozliwosci otworzenia go wlasnie tym zwyklym kluczykiem bez pilota. To sie zgadza bo juz sprawdzalem. Nie ma mozliwosci przekrecenia kluczyka. Jakies pomysly panowie. ;)
Fred West