Światła do jazdy dziennej.
światełka kupione na ebay.co.uk.
http://www.ebay.co.uk/itm/270936649544?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649
koleś wysyła też do PL za bodajże Ł2.99, do UK za darmo
http://www.ebay.co.uk/itm/270936649544?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649
koleś wysyła też do PL za bodajże Ł2.99, do UK za darmo
tomek

- Od: 25 sie 2011, 18:36
- Auto: M6 Wagon TS GY LF 2.0 benz 2003
M6 GH L5 estate 2.5 sport (170KM)
M6 GH Sport Galaxy Grey
zainteresowanych tematem świateł dziennych (LED)zapraszam również tu:
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=60&t=118212&p=1989552#p1989552
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=60&t=118212&p=1989552#p1989552
Koledzy,
Czy włącznik jak w tej aukcji:
http://moto.allegro.pl/wlacznik-przelac ... 43816.html
jest impulsowy czy stały? Chcę go dodatkowo zamontować, żeby pod nim włączać same halogeny ale nie wiem, czy nie trzeba będzie czegoś dodatkowo robić, żeby świeciło ciągle po włączeniu? Sorki za słownictwo – nie jestem elektrykiem
Czy włącznik jak w tej aukcji:

jest impulsowy czy stały? Chcę go dodatkowo zamontować, żeby pod nim włączać same halogeny ale nie wiem, czy nie trzeba będzie czegoś dodatkowo robić, żeby świeciło ciągle po włączeniu? Sorki za słownictwo – nie jestem elektrykiem
- Od: 27 paź 2007, 20:53
- Auto: Mazda 6 2.0 CD Kombi 2003r.
hmm to jest napisane na aukcji:
jest to normalny przycisk do włączania świateł p.mgielnych...
elektrykiem nie jestem, ale sądzę, że nie będziesz musiał nic dodatkowo robić
Uwaga! Jeżeli masz wątpliwości dotyczące przedmiotu wystawionego na aukcji,rodzaju wysyłki,zapłaty skorzystaj z opcji: zadaj pytanie sprzedającemu lub zadzwoń
jest to normalny przycisk do włączania świateł p.mgielnych...
Ralf58 napisał(a):czy nie trzeba będzie czegoś dodatkowo robić, żeby świeciło ciągle po włączeniu?
elektrykiem nie jestem, ale sądzę, że nie będziesz musiał nic dodatkowo robić
thorgal napisał(a):Światła załączają się 15sek. po uruchomieniu zapłonu. i gasną po załączeniu pozycji.
Z policją jak dotąd nie miałem problemu. A byłem już kontrolowany.
Thorgal, jak zrealizowałeś opóźnienie załączenia? przez jakiś kondensator czy układzik jakiś specjalny? schemat jakiś nazwa?
- Od: 20 kwi 2012, 21:24
- Auto: M6 2.0 TD 2003 120kM
Bodajże układ NE555 realizuje taką funkcje. Mały układ scalony, który m.in. (jak dobrze pamiętam) również realizuje opóźnione włączenie.
Są też przekaźniki czasowe z funkcją opóźnionego włączenia ale to już wydatek ponad 50 zł.
EDIT(30.04)
A ja dzisiaj byłem na przeglądzie
Pytałem Pana, który mi sprawdzał Madzie o różne pierdoły, m.in. o swoje dzienne, powiedział że jak najbardziej jest ok, takie wystarczą, ewentualnie jakby miał się czepiać mogłyby być ciut mocniejsze, ale na takich mogę bez problemu jeździć 
Są też przekaźniki czasowe z funkcją opóźnionego włączenia ale to już wydatek ponad 50 zł.
EDIT(30.04)
A ja dzisiaj byłem na przeglądzie
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)

a ja mam pytanie jak to jest, ze homologację dostaje sprzęt, który powienien być montowany najwyżej w rowerach jako marne światełko pozycyjne... świecą te taśmy diodowe nie mocniej niż postojówka, w słońcu tego wcale nie widać o poprawie bezpieczeństwa mowy być nie może a legalne to jest...
- Od: 7 wrz 2010, 18:28
- Auto: M6 2.0i 16V 141KM `04
To ja może odpowiem w taki sposób na twoje pytanie(?...) – być może retoryczne. Jakie światło, białe światło widać w białym albo srebrnym reflektorze? Jak widzę, kolega również wozi się szóstką, nie wiem czy przyciemnianymi reflektorami czy nie. Polecam zwrócić uwagę kiedyś na mieniący się w słońcu reflektor z żarówką dającą prawie idealnie białe światło, nie zwykły halogen 4200K czy xenon o takim kolorze 8000K wzwyż. Zwykłe halogeny widać pięknie nawet w słońcu bo się odróżnia, tak samo xenon, który daje bardziej niebieskie światło. Krótko mówiąc... Żadnego białego światła soczewkowego w srebrnym/białym oświetlonym reflektorze widać nie będzie. Niezależnie od mocy, uwierz na słowo bo odkąd założyłem te dzienne zwracam na to uwagę.
A ogólnie już pomijam fakt że wkładając choćby 100W do soczewek przeciwmgielnych dających kolor zimnych LEDów nie będzie widać w słońcu.
Pozwolę sobie przypuścić, że powiesz że listwy ledowe itd... One dają delikatnie niebieskie/fioletowe światło, poza tym są montowane w zderzakach gdzie światło słoneczne ma ograniczony dostęp, dlatego je widać. W samochodach gdzie zderzaki są bardziej pionowo w dół ustawione i tam wsadzone sa listwy są one też niewidoczne przy pełnym słońcu
A ogólnie już pomijam fakt że wkładając choćby 100W do soczewek przeciwmgielnych dających kolor zimnych LEDów nie będzie widać w słońcu.
Pozwolę sobie przypuścić, że powiesz że listwy ledowe itd... One dają delikatnie niebieskie/fioletowe światło, poza tym są montowane w zderzakach gdzie światło słoneczne ma ograniczony dostęp, dlatego je widać. W samochodach gdzie zderzaki są bardziej pionowo w dół ustawione i tam wsadzone sa listwy są one też niewidoczne przy pełnym słońcu
barwa siatła akurat nie jest tu najważniejsza... podłącz markową diodę mocy np 1W, lub równie mocną SMD dodaj odpowiedni kolimator aby skupić światło tak jak tego chciał producent diody i już masz światło, które może być widoczne z kilkuset metrów również w słoneczny dzień niezależnie od miejsca montażu tak, że będziesz mógł być spokojnie przez takie światło oślepiony...
sam zrobiłem sobie w taki sposób reflektor rowerowy wielkości malej latareczki, który daje snop światła mocą konkurujący z diodowymi latarkami taktycznymi ceniącymi się po kilkaset zł i z którym spokojnie moge zjeżdżać w czarną noc pomiędzy drzewami w lesie... tylko podstawą jest tu odpowiednia dioda, odpowiednie skupienie jej światła oraz dobre i stabilne zasilenie takiej diody...
w poscie wyżej chodziło mi o te światła, gdzie w środku świecą zwykłe diody LED, czasami jak się uda może nawet o podwyższonej jasności jednak świecące punktowo i które tracą połowę swojej mocy już po kilkunastu godzinach świecenia nie mówiąc o tym, że równie często padają całkowicie... światła do jazdy dziennej wymyślono po to żeby było je widać a nie żeby... były... przynajmniej takie jest moje zdanie:)
sam zrobiłem sobie w taki sposób reflektor rowerowy wielkości malej latareczki, który daje snop światła mocą konkurujący z diodowymi latarkami taktycznymi ceniącymi się po kilkaset zł i z którym spokojnie moge zjeżdżać w czarną noc pomiędzy drzewami w lesie... tylko podstawą jest tu odpowiednia dioda, odpowiednie skupienie jej światła oraz dobre i stabilne zasilenie takiej diody...
w poscie wyżej chodziło mi o te światła, gdzie w środku świecą zwykłe diody LED, czasami jak się uda może nawet o podwyższonej jasności jednak świecące punktowo i które tracą połowę swojej mocy już po kilkunastu godzinach świecenia nie mówiąc o tym, że równie często padają całkowicie... światła do jazdy dziennej wymyślono po to żeby było je widać a nie żeby... były... przynajmniej takie jest moje zdanie:)
- Od: 7 wrz 2010, 18:28
- Auto: M6 2.0i 16V 141KM `04
Ja w swojej miałem SMD, dodatkowo wzmocnione LEDówką z soczewką. Co prawda w oświetlonym mieniącym reflektorze nie rzucają się w oczy aczkolwiek widać że coś się tam świeci. Jednak wystarczy delikatny cień i momentalnie je widać z daleka.
Ostatnio edytowano 29 maja 2012, 11:35 przez Mandey, łącznie edytowano 1 raz
Teraz dzięki wielkiej pomocy Wojtka mam w swojej takie

I wyglądają tak, jak DRL

I wyglądają tak, jak DRL
Ostatnio edytowano 29 maja 2012, 19:27 przez Mandey, łącznie edytowano 2 razy
Mandey napisał(a):A ja dzięki wielkiej pomocy Wojtka mam w swojej takie![]()
Skąd je brałeś ? I po jakiej cenie? Bo myślę o podobnej realizacji swiateł drogowych w taki sam sposób. Jakoś nie widzą mi się te paski ledowe.
Poza tym czemu zostawiłeś soczewkę wkładu. Nie lepiej było by ją wywalić?
bieski napisał(a):Skąd je brałeś ? I po jakiej cenie?
E-Bay, cena wyszła ok 109 PLN.
bieski napisał(a):Bo myślę o podobnej realizacji swiateł drogowych w taki sam sposób.
A nie świateł dziennych?

bieski napisał(a):Jakoś nie widzą mi się te paski ledowe.
Wg mnie paski "szóstkom" nie pasują. Jeszcze gdzieś, jakoś po skosie to jest ok. Poza tym paski już pospolite są
bieski napisał(a):Poza tym czemu zostawiłeś soczewkę wkładu. Nie lepiej było by ją wywalić?
Soczewka została, bo dodatkowo rozpraszała już rozproszone światło, robiąc tym samym większe "kółka" w reflektorze
Dodatkowo nie musiałem się martwić o jakieś dodatkowe mocowania
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Mandey napisał(a):A nie świateł dziennych?
Spałem dzisiaj tylko 5 godzin. Oczywiście że chodziło mi o dzienne
Mandey napisał(a):E-Bay, cena wyszła ok 109 PLN.
No to te same znalazłem
Mandey napisał(a):Wg mnie paski "szóstkom" nie pasują.
Jestem dokładnie tego samego zdania
Mandey napisał(a):Dodatkowo nie musiałem się martwić o jakieś dodatkowe mocowania
Ten wkład jest dwuczęściowy. Soczewkę można wywalić, a samo mocowanie żarówki wkręcić w lampę.
Ja właśnie myślę o tym aby wywalić tą soczewkę z wkładu .
Wydaję mi się że w dzień dalej te światła są mało widoczne.
bieski napisał(a):Tylko że trzeba przynajmniej 20 kupić
Poszukaj jeszcze, na pewno są. A jeżeli faktycznie nie to w krótkim czasie powinny się zestawy (2x H3 LED).
bieski napisał(a):Mandey napisał(a):Dodatkowo nie musiałem się martwić o jakieś dodatkowe mocowania
Ten wkład jest dwuczęściowy. Soczewkę można wywalić, a samo mocowanie żarówki wkręcić w lampę.
Ja właśnie myślę o tym aby wywalić tą soczewkę z wkładu .
Wydaję mi się że w dzień dalej te światła są mało widoczne.
Ja bym powiedział, że nawet trzyczęściowy
Nie widać niestety jak one świeca naprawdę. W dzień ze zdjęć faktycznie nie widać, że są mocne, ale na słowo można uwierzyć że tak jest
Spróbuję jeszcze dziś pokombinować z aparatem, albo postawię samochód gdzieś w cieniu, albo zrobię z daleka foto i może wyjdzie. W razie czego wrzucę
edit by Wojtek:
przenioslem tutaj... jak uzyc kontrolke przeciwmgielnych do sygnalizowania DRL (warunek – brak swiatel przeciwmgielnych... przynajmniej oryginalnych
)
I udało się bez rozbierania deski
Wystarczyło wykorzystać 7 pin w kostce reflektorów (niebiesko-biały) i się udało. Świeci jak chciałem
Dzięki Arek_78
przenioslem tutaj... jak uzyc kontrolke przeciwmgielnych do sygnalizowania DRL (warunek – brak swiatel przeciwmgielnych... przynajmniej oryginalnych
I udało się bez rozbierania deski

Wystarczyło wykorzystać 7 pin w kostce reflektorów (niebiesko-biały) i się udało. Świeci jak chciałem

Dzięki Arek_78