Problemy z reflektorami ksenonowymi (xenon)
prezes4real napisał(a):Witam, moze juz ktos pisal o tym problemie.
Chodzi o xenon ,rano gdy odpalam auto i przekrecam wlacznik swiatel , jeden xenon uruchamia sie prawidlowo a drugi a dokladnie lewy nie wlacza sie , musze po kilka razy powtorzyc wl.i wyl. swiatel pokretlem i zaskakuje , roznie czasem po 2 razach czasem po 20 . Natomiast jak juz odpali 1 i 2gi . jak zostawie go na 2h to potem nie ma tego problemu , ale jak zostawie go na dluzej – problem wraca.
Witam, przeczytaj mój sposób na ksenona powyżej. Masa również jest istotna. Pozdrawiam.
Witam.
Ja mam odwrotny problem. Jak odpalam furę i przekręcam włącznik (zawsze) oba palniki ślicznie świecą. Zgaszę lampy i zapalę ponownie i już niestety nie (prawy nie pali). Mieliście coś takiego?
Pozdrawiam, Dawid.
Ja mam odwrotny problem. Jak odpalam furę i przekręcam włącznik (zawsze) oba palniki ślicznie świecą. Zgaszę lampy i zapalę ponownie i już niestety nie (prawy nie pali). Mieliście coś takiego?
Pozdrawiam, Dawid.
Witam,ja natomiast mam taki problem,że migają/pływają xenony.Jest to zestaw HID z allegro,swiecą tak od nowości kiedy kupiłem zestaw.Lampy przerobiłem tak jak na oryginał.Zarówno na włączonym jaki i wyłączonym.Chciałem je oddać ale już tego sprzedawcy nie ma... Co to może być za przyczyna?Kupiłem drugi zestaw i to samo... Napięcie jest ok,masa chyba tez.Tutaj daję filmik nie mój ale u mnie jest tak samo.

- Od: 27 sty 2011, 21:57
- Auto: Była:
Mazda 6 '03 GY
2.0 RF5C 136KM ;
Jest:
Mazda 6 '08 GY
2.0 LF 147KM AT
Mazda 6 '03 GY
2.0 RF5C CITD 121KM ;
a nie jest to za przeproszeniem tani chiński badziew,który tak ma po prostu z natury(kiepska jakość wykonania,luzy i efekt gotowy) 
taki sam??
Czy taki efekt jest tylko przy pracującym silniku,czy cały czas??
PS.kształt wiązki światła na tym filmiku też pozostawia wiele do życzenia...

Kupiłem drugi zestaw
taki sam??
Czy taki efekt jest tylko przy pracującym silniku,czy cały czas??
PS.kształt wiązki światła na tym filmiku też pozostawia wiele do życzenia...
Chiński na pewno ale najtańszy nie był.Żadnych luzów czy coś nie ma.Zestaw nie taki sam tylko inny ale było to samo na włączonym ja i wyłączonym silniku.Wiązka światła jest inna(płaska jak oryginał) ale chodziło mi o efekt,jest taki sam tzn.''pływają''

Mazda 6 '03 GY
2.0 RF5C 136KM ;
Jest:
Mazda 6 '08 GY
2.0 LF 147KM AT
Mazda 6 '03 GY
2.0 RF5C CITD 121KM ;
kolego Barteq0014, niestety też miałem wiele przejść z zenonami z chin i też nie najtańszymi (cuda wianki potrafiły się dziać). Cierpliwość mi się niestety skończyła. Zakupiłem oryginalne kompletne lampy xenon rozebrałem i przerzuciłem soczewki, zapłonniki i przetwornice do moich lamp. W ten sposób mam prawidłowe odcięcie lini światło cienia, nic mi nie trzeszczy jak to miało miejsce w zenonach i mam nadal sterowanie lamp ręczne z kabiny, więc raczej problem z silniczkami regulacji wysokości lamp mnie nie dotyczy ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Witam. Jestem świeżo po zakupie auta i nie jestem zadowolony ze świateł mijania. Lapma po stronie kierowcy świeci mocno na droge jakby latarka (odcięcie na ścianie niby prawidłowe) natomiast prawej na drodze nie widać a na ścianie świeci bardzo słabo. Dodam,że patrząc na auto obie świecą takim samym jasnym światłem. W związku z powyższym chciałem zmienić całe lampy na oryginalne xenony. Teraz pytanie czy jest jakaś różnica między lampami do diesla a do benzyny ? Gdzieś tu na forum czytałem,że jest ale na allegro nikt jakoś nie zaznacza,że ma do sprzedania lampy do np. benzyniaka. Może ktoś ma do sprzedania w rozsądnej cenie komplet ? Czy soczewki w zwykłych lampach a xenonowych są takie same ? Czy po założeniu firmowych żarników będzie prawidłowy strumień światła i odcięcie ? Prosze o odp kogoś kto ma w tym temacie doświadczenie.
- Od: 28 lut 2012, 16:22
- Auto: Mazda 6 2,0 CiTD 2002r 121PS
mądry napisał(a):kolego Barteq0014, niestety też miałem wiele przejść z zenonami z chin i też nie najtańszymi (cuda wianki potrafiły się dziać). Cierpliwość mi się niestety skończyła. Zakupiłem oryginalne kompletne lampy xenon rozebrałem i przerzuciłem soczewki, zapłonniki i przetwornice do moich lamp. W ten sposób mam prawidłowe odcięcie lini światło cienia, nic mi nie trzeszczy jak to miało miejsce w zenonach i mam nadal sterowanie lamp ręczne z kabiny, więc raczej problem z silniczkami regulacji wysokości lamp mnie nie dotyczy
Też mam prawidłowe odcięcie lini światło cienia oraz mam nadal sterowanie lamp ręczne z kabiny.
Tylko ten punkcik tak jakby migał.. chyba kupie te przetwornice slim ze stabilizatorem.

Mazda 6 '03 GY
2.0 RF5C 136KM ;
Jest:
Mazda 6 '08 GY
2.0 LF 147KM AT
Mazda 6 '03 GY
2.0 RF5C CITD 121KM ;
tonidriver napisał(a):Czy soczewki w zwykłych lampach a xenonowych są takie same ?
Generalnie jeśli chodzi o samą soczewkę to faktycznie są takie same, ale soczewka jest w komplecie z odbłyśnikiem i przysłoną a przysłona i odbłyśnik jest inna niż w zwykłych lampach. Jako ciekawostkę dodam że soczewkę, przysłonę i odbłyśnik xenonowy można rozebrać na części pierwsze ponieważ jest skręcany na torxy a w zwykłej lampie te elementy są nitowane na stałe
Barteq0014 a jak u Ciebie z radiem? Nie szumi?
mądry napisał(a):
Barteq0014 a jak u Ciebie z radiem? Nie szumi?
Nie wszystko jak nowe ;p

Mazda 6 '03 GY
2.0 RF5C 136KM ;
Jest:
Mazda 6 '08 GY
2.0 LF 147KM AT
Mazda 6 '03 GY
2.0 RF5C CITD 121KM ;
Barteq0014 mam nadzieję, że nie jesteś jednym z tych kierowców, którzy oślepiają mnie ( i nie tylko ) swoimi chińskimi lampami wyładowczymi rodem niczym z ulicznych latarni?
A auto regulacji się już nie chciało zamontować? Bo po co...
A auto regulacji się już nie chciało zamontować? Bo po co...
mądry napisał(a):tonidriver napisał(a):Czy soczewki w zwykłych lampach a xenonowych są takie same ?
Generalnie jeśli chodzi o samą soczewkę to faktycznie są takie same, ale soczewka jest w komplecie z odbłyśnikiem i przysłoną a przysłona i odbłyśnik jest inna niż w zwykłych lampach. Jako ciekawostkę dodam że soczewkę, przysłonę i odbłyśnik xenonowy można rozebrać na części pierwsze ponieważ jest skręcany na torxy a w zwykłej lampie te elementy są nitowane na stałe
To jeszcze mi napisz czy jest faktycznie różnica między lampami do benzyny a do diesla.
tonidriver napisał(a):To jeszcze mi napisz, czy jest faktycznie różnica między lampami do benzyny a do diesla.
chyba nie pytasz sie powaznie...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Wojtek napisał(a):tonidriver napisał(a):To jeszcze mi napisz, czy jest faktycznie różnica między lampami do benzyny a do diesla.
chyba nie pytasz sie powaznie...
Tu na forum wyczytalem,że są różne...
Koledzy czy można poprosić kogoś, aby wrzucił fotki, gdzie dokładnie znajdują się masy obu reflektorów? Wiem z opisu, że jedna jest gdzieś pod filtrem powietrza lub obok, a druga gdzieś przy zbiorniku z płynem do spryskiwaczy. Chodzi mi dokładnie o wskazanie na zdjęciu gdzie to się znajduje. Dzięki
-
widar123
tonidriver napisał(a):Tu na forum wyczytalem,że są różne...
ano nie ma...
jak myslisz? czy przez kilka stron tego watku nikt by na taki problem nie wpadl?
mysle, ze by juz dawno byl taki temat poruszony...
ps. chyba, ze nie czytales...
Arkana , Renault , Mii