witajcie
ja ma ten sam problem ale w moim przypadku znalazłem przyczynę okazuje sie ze to skrzypi mocowanie pssa jak go ustawie w innym polozeniu skrzypienie przestaje
byc moze ma to cos w splnego z fotelem i przesmarowaniem jak mowi kixi4
pozdrawima
Skrzypiący fotel kierowcy
1, 2
Wątek wyskoczył we właściwym momencie dla mnie
U mnie fotel nie skrzypiał, aż sam go do tego sprowokowałem, nieświadomie rzecz jasna.
W środę wybrałem się na pas lotniska, coby się z jazdą po lodzie zapoznać. Jednym z przetestowanych manewrów było awaryjne hamowanie, wręcz z zaparciem się o fotel.
No i bach – zaczęło skrzypieć na odcinku lędźwiowym
Coś jak stara sprężynowa wersalka mojego dziadka:)
Pomogło dopiero pogrzebanie ustawieniami fotela, w tym wspominane tutaj wielokrotnie opuszczenie fotela na dół
Tak więc nauczka jest taka, że po lotnisku nie jeździjcie i o fotel się nie zapierajcie, bo niechybnie w wersalkę się zamieni
U mnie fotel nie skrzypiał, aż sam go do tego sprowokowałem, nieświadomie rzecz jasna.
W środę wybrałem się na pas lotniska, coby się z jazdą po lodzie zapoznać. Jednym z przetestowanych manewrów było awaryjne hamowanie, wręcz z zaparciem się o fotel.
No i bach – zaczęło skrzypieć na odcinku lędźwiowym
Pomogło dopiero pogrzebanie ustawieniami fotela, w tym wspominane tutaj wielokrotnie opuszczenie fotela na dół
Tak więc nauczka jest taka, że po lotnisku nie jeździjcie i o fotel się nie zapierajcie, bo niechybnie w wersalkę się zamieni
Koledzy, od kilku tygodni jestem posiadaczem Mazdy 6, kombi, rok 2006. Jak narazie nie mam problemu ze skrzypiącym fotelem, ale mam problem z jego regulacją. Otóż, regulacja siedziska kierowcy wg mojej oceny działa w bardzo ograniczonym zakresie. Podnosząc maksymalnie dźwignię do góry uzyskuję podwyższenie siedziska, tylko o około jednego centymetra. Uważam, że jest to zbyt mało i podejrzewam, że mechanizm ten nie działa właściwie. Co wy na to?
-
wr1946
U mnie też skrzypi. Chwilowy relief przynosi opuszczenie i podniesienie parę razy fotela na max ale to nie jest rozwiązanie na stałe
Jest gdzieś temat o tym, że trzeba wymontować fotel i co nieco tam przesmarować ale ja nie mam niestety na to czasu u siebie. Jak ktoś znajdzie łatwiejsze rozwiązanie (i przede wszystkim szybsze) to chętnie przetestuję 
- Od: 30 sie 2011, 13:16
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 CiTD 2004r.
Popsikaj w szpary i pod spodem wd40 u mnie pomogło nic nie skrzypi
- Od: 29 mar 2011, 21:02
- Auto: Mondeo MKIV 2009 2.0 TDCI GHIA X -173km i 408NM!!
dobrzyn22 napisał(a):może to nie to,ale spróbuj opuścić fotel max w dół(o ile masz podniesiony)
Dzięki ! o dziwo pomogło. Opuściłem na maxa na dół. przejechałem kilka km po nierównościach i nic nie skrzypiał. Potem ponownie ustawiłem żądaną wysokość i obecnie jest cisza
- Od: 26 wrz 2005, 20:33
- Auto: Mazda 6 GY 2,0 Automat LPG
było Mazda 626 1.8 16V LPG
1, 2