Panel główny sterowania szybami – spalenie układu

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez thrudgar » 8 gru 2011, 02:07

Czy ktoś zetknął się z podobnym przypadkiem- dziś rano po przekręceniu kluczyka i odpaleniu auta poczułem zapach palącej się elektroniki, po czym zauważyłem intensywny dym spod panelu sterowania szybami od strony kierowcy – zgasiłem auto i odpiołem kleme. Po rozebraniu boczków drzwi i dostaniu się do panelu i rozebraniu go na części zobaczyłem wypaloną część płytki wraz z ścieżkami koło przekaźnika NEC/TOKEN EX2-2U1S (przekaźnik podtopiony od dołu tylko). Jutro postaram się porobić pare fotek tej płytce elektronicznej i pokazać jak to wygląda. Czy ktoś zetknął się z podobnym przypadkiem ? Gdzie może tkwić przyczyna tego co się stało ?? i czy nie macie do sprzedania takiego panelu 4 przyciskowego do mazdy 6 po lifcie (2006r.). Proszę o jakieś rady...:(
thrudgar

Postprzez thrudgar » 12 gru 2011, 23:41

Kupiłem panel ( na moje przekleństwo wersja angielska :( ) założyłem wszystko działa bez problemów z jednym wyjątkiem : szyby przednie są pozamieniane miejscami na przyciskach – nie ma ktoś rozpiski pinów kostki 13 pinowej lub jakiegoś schematu tej kostki aby poprzepinać sterowanie tymi szybami po staremu (czyli normalnie) ? chodzi mi dokładnie o te oznaczenia :
GND ( pewnie masa)
ACC ( pewnie plus)
SB – ?
BUS – ?
REM – ?
B – ?
DMU – ( z tego co rozkminiłem plus lub minus w zależności od sterowania silnika szyby lewych przednich drzwi)
SE – ?
IGB – ?
SEN1- ?
SEN2- ?
PCUT – ?
DMD – ( z tego co rozkminiłem plus lub minus w zależności od sterowania silnika szyby lewych przednich drzwi)

Dołączam fote o co mi chodzi :
http://imageshack.us/photo/my-images/25 ... 59001.jpg/
thrudgar