Webasto-problemy i pytania związane z ogrzewaniem postojowym
Witam,
przeczytałem forum ale nie znalazłem info na temat kontrolki webasto na tablicy rozdzielczej. Nie mam webasto przy kierownicy, wiec sądzę że mam przynajmniej dogrzewacz samego silnika. Mam Mazde6 CiTD 2003r 2.0 diesel 136km.
Nie miałem wcześniej do czynienia z takim ustrojstwem jakim jest WEBASTO, wiec proszę o informację na którą kontrolkę mam patrzeć jeśli chodzi o sprawdzenia webasta przy odpalaniu auta, i czy wogóle taka kontrolka jest.
Czy muszę przekręcić kluczyk do zapalenia się kontrolek na tablicy i czekać aż któraś zgaśnie (jak jest w przypadku świec żarowych w starszych samochodach diesla) czy można przekręcać kluczyk i wszystko co jest zwiazane w podgrzewaniem silnika dzieje się poza moją kontrolą?
Dodam jeszcze,że przy temp.+2 st.C silnik do temp. ok. 90st.C dochodzi w 5-10 minut.
Proszę o odpowiedź i wskazówki,bo przyznam szczerze jestem laikiem w przypadku tego urządzenia.
przeczytałem forum ale nie znalazłem info na temat kontrolki webasto na tablicy rozdzielczej. Nie mam webasto przy kierownicy, wiec sądzę że mam przynajmniej dogrzewacz samego silnika. Mam Mazde6 CiTD 2003r 2.0 diesel 136km.
Nie miałem wcześniej do czynienia z takim ustrojstwem jakim jest WEBASTO, wiec proszę o informację na którą kontrolkę mam patrzeć jeśli chodzi o sprawdzenia webasta przy odpalaniu auta, i czy wogóle taka kontrolka jest.
Czy muszę przekręcić kluczyk do zapalenia się kontrolek na tablicy i czekać aż któraś zgaśnie (jak jest w przypadku świec żarowych w starszych samochodach diesla) czy można przekręcać kluczyk i wszystko co jest zwiazane w podgrzewaniem silnika dzieje się poza moją kontrolą?
Dodam jeszcze,że przy temp.+2 st.C silnik do temp. ok. 90st.C dochodzi w 5-10 minut.
Proszę o odpowiedź i wskazówki,bo przyznam szczerze jestem laikiem w przypadku tego urządzenia.
koszi1 napisał(a):można przekręcać kluczyk i wszystko co jest zwiazane w podgrzewaniem silnika dzieje się poza moją kontrolą?
koszi1 napisał(a):Nie miałem wcześniej do czynienia z takim ustrojstwem jakim jest WEBASTO, wiec proszę o informację na którą kontrolkę mam patrzeć jeśli chodzi o sprawdzenia webasta przy odpalaniu auta, i czy wogóle taka kontrolka jest.
Żadnej kontrolki nie ma jest tylko słyszalny szum z okolic silnika.
- Od: 25 paź 2010, 08:21
- Auto: Mazda 6 GY 2.0 RF5C 136km 03r.
witam,
od razu z góry przepraszam ale podobno nie ma głupich pytań
uzytkowniekiem Mazda 6GY 2003 jestem od jakiegoś czasu i dopiero teraz (a w zasadzie tej zimy) chce wykorzystać WEBASTO. NIe znam zasady działanie
Czy mogłby ktoś mi pomóc rozszyfrować jak WEBASTO działa
– do czego służa przyciski na panelu
– czy można ustawić aby WEBSTO włączało się np o 07.00 rano i nagrzało auto do np 20 stopni
– jak mozna je zaprogramować
– czy podczas normalnej jazdu WEBSTO pracuje
moze któs ma instrukcje obsługi?
z góry dziekuję klubowej i forumowej braci za pomoc
pozdrawiam
asia
od razu z góry przepraszam ale podobno nie ma głupich pytań

uzytkowniekiem Mazda 6GY 2003 jestem od jakiegoś czasu i dopiero teraz (a w zasadzie tej zimy) chce wykorzystać WEBASTO. NIe znam zasady działanie
– czy można ustawić aby WEBSTO włączało się np o 07.00 rano i nagrzało auto do np 20 stopni
pozdrawiam
asia
- Od: 23 cze 2006, 18:57
- Auto: Mazda 6 Kombi MZR-CD (CiTD) 2003 r
Witaj.Ja proponuję najpierw przeczytać 2-3 wątki na forum o Webasto(są dość rozbudowane,ale jest też w nich sporo wiedzy) .Poza tym ten wątek jest o "nie wyłączającym się webasto"-więc Twoje pytania tu za bardzo nie pasują,o czym z pewnością poinformuje Cię Mod 
Gizza napisał(a):witam,
od razu z góry przepraszam ale podobno nie ma głupich pytań![]()
pozdrawiam
asia
Z TEJ STRONY możesz sobie ściągnąć dokładne instrukcje użytkowania webasto w formacie PDF(centralki,piloty).Pozdro MK.

Niestety ex właściciel M6 A+ ,została skradziona 17.12.2013.
- Od: 1 cze 2011, 19:00
- Auto: Opel Insignia 2014 ST Cosmo Elite
Była poruszana sprawa załączania dogrzewania w nietypowych okolicznościach tzn w moim przypadku +12 stopni i duża wilgotność. Czy ktoś już może doszedł z tym czy to jest uszkodzenie sterownika możne czujnik temp zewnętrznej a możne błędny sygnał o rezerwie z CAN blokuje załączenie. Mój piecyk żyje własnym życiem robi co chce i kiedy chce, dwa tygodnie był zablokowany a tu dziś się obudził i zaczął huczeć.
Była MPV
- Od: 31 lip 2009, 06:16
- Auto: MPV
Ano właśnie – wczoraj było +6 późnym popołudniem i dogrzewacz się nie włączył, tzn. włączył się dopiero jak silnik był już nieco rozgrzany – 50-70 *C. A teoretycznie powinien się włączyć od razu. A dziś wczesnym popołudniem +14 i słonecznie, a tu Webasto sobie chodzi.. 
Witam mam Mazdę 6 2002r. 18benz. czy ktoś wie jak jest z poborem benzyny podczas nagrzewania??? dzięki
-
dlugii
Nie mogę znaleźć dobrego wątku i doklejam się tu. Ta późna jesień, to 3 sezon kiedy webasto dogrzewa mi silnik, gdy temperatura na zewnątrz spada poniżej 7 stopni i jestem już pewny jednego. W różnych wątkach pojawia się problem zapachów z webasto, były pomysły np. przedłużania rurki wydechowej. U mnie niezbyt intensywny zapaszek wpada do kabiny podczas jazdy. Zauważyłem, że mała część spalin z webasto trafia pod maskę. Zpod maski spaliny wypływają nieszczelnościami do kratek nawiewowych, między innymi, rynienkami na prawo i lewo od uszczelki pod klapą silnika przy szybie. Zapach zmalał, jak wrzuciłem tam małe ściereczki.
Zastanawiałem się czy pozostali użytkownicy zauważają coś podobnego. Jeśli nie, muszę szukać zatem jakichś pęknięć wydechu webasto u nasady rurki wydechowej.
Zastanawiałem się czy pozostali użytkownicy zauważają coś podobnego. Jeśli nie, muszę szukać zatem jakichś pęknięć wydechu webasto u nasady rurki wydechowej.
- Od: 29 maja 2009, 18:16
- Auto: Mazda 6, GY 2004r. 2.0D 136KM
[]gk[] napisał(a):Nie mogę znaleźć dobrego wątku i doklejam się tu. Ta późna jesień, to 3 sezon kiedy webasto dogrzewa mi silnik, gdy temperatura na zewnątrz spada poniżej 7 stopni i jestem już pewny jednego. W różnych wątkach pojawia się problem zapachów z webasto, były pomysły np. przedłużania rurki wydechowej. U mnie niezbyt intensywny zapaszek wpada do kabiny podczas jazdy. Zauważyłem, że mała część spalin z webasto trafia pod maskę. Zpod maski spaliny wypływają nieszczelnościami do kratek nawiewowych, między innymi, rynienkami na prawo i lewo od uszczelki pod klapą silnika przy szybie. Zapach zmalał, jak wrzuciłem tam małe ściereczki.
Mnie tez drażni ten problem(żona mi coraz częścej zwraca uwagę że czuć spaliny w środku,co lepsze na koniec dodaje "w citroenie tego nie było

Niestety ex właściciel M6 A+ ,została skradziona 17.12.2013.
- Od: 1 cze 2011, 19:00
- Auto: Opel Insignia 2014 ST Cosmo Elite
No cóż podczas jazdy spaliny z webasto powinny być porywane przez ciąg powietrza do tyłu. W swoim czasie miałem też zapach spalin podczas jazdy tylko ich przyczyną okazało się pękniecie na kolektorze wylotowym. Wówczas również myślałem, że to z webasto dopóki przy okazji wymiany rozrządu u Jaksy zgłosiłem problem i mechanicy zdjęli turbinę odsłaniając pęknięty kolektor.
a może było na tyle ciepło,że się piecyk nie załączał??jak było cieplej to zapaszków nie było.
Ja myślę,że do charakterystycznego zapachu(lub smrodu-jak kto woli

Panowie widzieli gdzie jest wydech od webasto ?
Pan widział

a dla zainteresowanych-tłumik z kawałkiem elastycznej rurki dostaniecie za jakieś 60 zł na alledrogo(używka z przesyłką)...
Ostatnio edytowano 17 lis 2011, 23:31 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Swoją droga to gdyby dali trochę dłuższą tą rurke
gdyby lepiej zabezpieczali nadkola....gdyby ocynk na blachach był lepszej jakości...gdyby nie dawali wadliwych podkładek pod wtryski...itd...