Kontrolki silnika (check engine) + system kontroli trakcji (TCS i DSC)
ha ha mi tez szpece radzili zmiane paliwa , nawet raz zalalem 99 na shellu , typowe porady aby klient sie odwalil
Pozdr
Pozdr
-
Grucha
67igor1 napisał(a):glownie skupilbym sie na zrodle sygnalu predkosci... czyli albo czujnik ABS-u, ale bardziej mi to wyglada na HUB DCS/ABS... To z niego idzie informacja do kompa o predkosci...
Czy masz na myśli Pompę i sterownik ABS ?
pozdrawiam
tok5
tok5
sniper napisał(a):Koledzy...po odpaleniu autka mignęły mi dzis wieczorem na 1sec. kontrolki tsc i abs w tym samym momencie wskazowka obrotomierza poszla w dol i od razu wrocila do swojego polozenia. kontrolki tsc i abs zgasly ale zapalila sie check engine... nie widze roznicy w jezdzie. (...)
A u mnie sytuacja powtórzyła się. Tym razem juz podpiąłem kompa, który wskazał bład U0121 – utrata komunikacji z modułem sterowania układu ABS. Autko jezdzi jak jezdzilo, ABS działa. Może ktoś wie co jest przyczyną tego błędu?
- Od: 7 wrz 2010, 18:28
- Auto: M6 2.0i 16V 141KM `04
utrata komunikacji z modułem sterowania układu ABS
sprawa wydaje się być oczywista-sprawdź DOKŁADNIE połączenia czujników ABS przy każdym kole...przeczyść profilaktycznie,psiknij czymś podobnym do WD-40....
dobrzyn22 napisał(a):sprawa wydaje się być oczywista-sprawdź DOKŁADNIE połączenia czujników ABS przy każdym kole...przeczyść profilaktycznie,psiknij czymś podobnym do WD-40....
OK niedługo zmiana na zimówki więc tak też miałem zamiar zrobić, czyli przeglądnąć czujniki, jednak wydawało mi się, że w przypadku padnięcia którejś czujki komp chyba pokazałby na błędzie konkretny czujnik... czy się mylę?
sniper napisał(a):w przypadku padnięcia którejś czujki komp chyba pokazałby na błędzie konkretny czujnik... czy się mylę?
nie
pokaze konkretny czujnik...
67igor1 napisał(a):nie
pokaze konkretny czujnik...
tak też sobie pomyślałem... czyli najprawdopodobniej sprawdzenie czujek na niewiele się tu zda.
Kontrolka zapala się srednio co 2-3dni i ZAWSZE gaśnie po czwartym odpaleniu silnika od momentu pojawienia się lampki, niezależnie czy w tym czasie jeżdzę czy zapalam i gaszę magde na parkingu...
Może ktoś ma pomysł gdzie szukać dalej jeśli czujki będą OK?
bład U0121 – utrata komunikacji z modułem sterowania układu ABS.
sniper napisał(a):bład U0121 – utrata komunikacji z modułem sterowania układu ABS
posprawdzaj polaczenia wtyczek... i wizualnie na uszkodzenia kabli...
wiecie on podłączał przy mnie
jak otwarł program
wszedł w usterki i tam były 3 wyszczególnione
przepływomierz powietrza jakość sygnału
błąd przepływu spalin
błąd sterowaniem zaworu egr
tak sobie przepisałem
P.S
co do uzupełnienia profil jak tatę zapoznam z forum uzupełni sobie
ja wole inne autka
P.S
gościu co mi sprawdzał jest po studiach pracował w Krk w warsztacie później był jego kierownikiem i zna się;)
Stawia niby ze albo ten pzrepływomierz co dokupiłem zmienik walnoł juz albo zawór egr chciał go sprawdzic ale taka przyjemnośc 150 zł a nieche wydawac kasy.... w błoto.....
jak otwarł program
wszedł w usterki i tam były 3 wyszczególnione
przepływomierz powietrza jakość sygnału
błąd przepływu spalin
błąd sterowaniem zaworu egr
tak sobie przepisałem
P.S
co do uzupełnienia profil jak tatę zapoznam z forum uzupełni sobie
ja wole inne autka
P.S
gościu co mi sprawdzał jest po studiach pracował w Krk w warsztacie później był jego kierownikiem i zna się;)
Stawia niby ze albo ten pzrepływomierz co dokupiłem zmienik walnoł juz albo zawór egr chciał go sprawdzic ale taka przyjemnośc 150 zł a nieche wydawac kasy.... w błoto.....
-
boguś
boguś napisał(a):Stawia niby ze albo ten pzrepływomierz co dokupiłem zmienik walnoł juz albo zawór egr chciał go sprawdzic ale taka przyjemnośc 150 zł a nieche wydawac kasy.... w błoto.....
poszukaj fotorelacji czyszczenia zaworu EGR... powinna gdzies byc w dziale diesel MZR-CD (bo chyba takie auto?) i wtedy na ponowne sprawdzenie...
ps. poszukaj watku o interfejsie diagnostycznym... ELM327
dzięki za pomoc
tak auto disel2,0 121km 2003albo 2004
http://allegro.pl/interfejs-elm-327-elm ... 98110.html czyli ten interfejs by się nadał?? bo trochę cena niska nie badziew 

-
boguś
Tomo_79 napisał(a):A w mojej Magdalence jest inny problem a raczej ciekawostkę. Po odczytaniu kodu błędu mam nie prawidłowy przepływ przez zawór EGR, tylko że ten błąd wyskakuje tylko w miesiącach wiosenno- letnich tj od kwietnia do listopada. Użytkuje samochód już 3 rok i sytuacja ta powtarza co roku. Czego ja nie robiłem i czyściłem i zaślepiałem i próbowałem odłączyć czujnik. Wreszcie dałem sobie spokój i tak jeżdżę z zapalonymi kontrolkami. Czy ktoś z kolegów miał podobna sytuację??
Oooo... Ja mam identycznie
- Od: 31 sie 2010, 14:15
- Auto: Mazda 6 Kombi 2005, 2,0 Diesel, 121 KM
Lechita napisał(a):A dokładniej – jeden z których czujników?
Chciałbym odpowiedzieć na to pytanie, ale nie wiem. Musisz to sprawdzić na IDS.
Miałem taki sam problem. I o ile sobie dobrze przypominam to kontrolki też zaświeciły się w kwietniu
W Mazvagtech naprawiono mi to w 5 min.
bieski napisał(a):naprawiono mi to w 5 min.
... ech.. a ja tyle się nadenerwowałem
Do Mysłowic mam ciut daleko ... Myślę w takim razie, że w kwietniu (bo raczej się zaświecą) udam się w końcu do łódzkiego ASO i zobaczymy, czy im też zajmie to 5 minut...
Dzięki w każdym razie za podpowiedź
- Od: 31 sie 2010, 14:15
- Auto: Mazda 6 Kombi 2005, 2,0 Diesel, 121 KM