Witam,
niestety ostatnio zauwazylem ze tak jak u innych pieknie szalje mi ruda na nadkolach jak i na tylnych drzwiach od strony progu. to ze trzeba wyczyscic i pojechac po nim odrdzewiaczem to wiadomo tylko poradzcie mi jaki kolor dobrac do podmalowania. Sprawdzilem po Vin'ie i wychodiz ze kolor mojej madzi to 29Y czyli "titanium gray II metalic" – czy ktos moglby napisac jakiej firmy i jaki odpowiednik zastosowac zeby sie za bardzo nie roznilo.
Jaki dobrac kolor na podmalowanie nadkoli
Strona 1 z 1
Idziesz do pierwszego sklepu w okolicy z lakierami samochodowymi i jeśli nie mają (a raczej nie, gdyż to chyba tylko mazda taki kolor ma) to Ci mówią gdzie mieszają farby. Lub jak wiesz gdzie jest taka mieszalnia, to tam wystarczy podać numer koloru i oni już odpowiednie ilości zmieszają. Zrobią tyle ile potrzebujesz. To wersja tańsza.
Lub możesz iść do ASO i tam też da się kupić – ściągną na zamówienie, jeśli nie mają na miejscu. A ta droższa.
Lub możesz iść do ASO i tam też da się kupić – ściągną na zamówienie, jeśli nie mają na miejscu. A ta droższa.
- Od: 17 gru 2009, 00:29
- Auto: M6 2,0 GY 136KM (~160KM) '05
Jazz 1,4 83KM '05
S-max 1,6 160KM' 12
wielkie dzieki za porade – bo myslalem ze mozna to zalatwic jakimis gotowcami spoza ASO (mam na ASO uczulenie lekkie).
- Od: 12 maja 2009, 14:24
- Auto: mazda 6 – 2.0 CD / 2004
Magoor napisał(a):Lub jak wiesz gdzie jest taka mieszalnia, to tam wystarczy podać numer koloru i oni już odpowiednie ilości zmieszają.
Ja bym się tak nie spieszył. Sam popełniłem ten błąd i co... i teraz mam nadkola w lekko innym kolorze niż pozostała część auta! Co prawda widać tego może że centymetr na wysokości nadkola, ale w słoneczną pogodę daje nieźle po oczach. Tak więc zrób jak robią to lakiernicy. Odkręć klapkę od wlewu paliwa i idź do mieszalni, by dobrali Ci to komputerowo i wtedy różnicy nie zobaczysz. Po numerze to sobie można części w serwisie kupować, ale nie lakier do sześcioletniego auta
- Od: 7 wrz 2008, 02:09
- Auto: Mazda 6 CiTD 136 KM. 2004r.
Numer lakieru w Mazdzie jest podawany w książce serwisowej. Jeżeli nie masz książki to zadzwoń do ASO to po VIN'ie powiedzą ci dokładny numer. Po numerze lakieru też sporządzą ci lakier ze zwykłej mieszalni tylko 1 warunek muszą mieć bazę lakierów Mazdy, można ściągnąć z neta, bo kiedyś widziałem. Jeżeli chodzi o podmalowywanie to nie polecam dobierania lakieru na oko (odkręconym elementem auta) jak kolega wyżej pisze, bo nie dobierzesz ilości perły w lakierze ani idealnego odcienia lakieru a na podmalowaniu rzuca się to w oko. Metoda na oko działa tylko jak malujesz cały element w tedy sąsiednie elementy wycieniujesz i jest git nie zauważysz różnicy. A i rada do twojego nr lakieru 29Y jest taka, że twój numer lakieru nie jest dokładny bo powinien być taki "29Y XXX" te 3 iksy to oznaczają ilość perły w lakierze np prawidłowy numer lakieru Mazdy, lakier czarna perła to "16W GH7"
- Od: 29 sie 2009, 12:40
- Auto: Mazda 6 2.0 MZR-CD 136KM sedan/limuzyna
zmitru moim zdaniem najlepszą metodą jest sposób kolegi manu, ponieważ trzeba wziąć poprawkę że lakier się starzeje i trochę zmienia barwę więc do sześciolatka nie będzie pasował lakier oryginalny z aso. Takie jest moje zdanie 
Nie radze dobierania koloru po numerze VIN.
Poprzedzni wlasciciel pomalowal w ten sposób moja 7-letnia szóstke i na nadkolu i drzwiach jest tragedia. Musze pomalowac ja jszcze raz bo roznica kolorów jest straszna. Musi byc dobrany lakier komputerowo.
Poprzedzni wlasciciel pomalowal w ten sposób moja 7-letnia szóstke i na nadkolu i drzwiach jest tragedia. Musze pomalowac ja jszcze raz bo roznica kolorów jest straszna. Musi byc dobrany lakier komputerowo.
-
kamils911
dziki za sporo rad – pojade w tym tygodniu i jednak dobiore komputerowo kolor bo tez mi sie wydaje ze jednak latka maja wielkie znaczenie i stazenie sie lakieru zdecydowanie wplywa na jego barwe. a jeszcze pytanko czy zdazylo sie komus zeby zaczely wychodzic purchle na drzwiach miedzy uszczelka a zewnetrznym rantem ? bo jak czytalem to znakomita wiekszosc przypadkow tyczy sie nadkoli.
- Od: 12 maja 2009, 14:24
- Auto: mazda 6 – 2.0 CD / 2004
Cóż, jeśli będzie jakaś ankietka to u mnie na 4 drzwiach są (były) purchle. Lakiernik pomógł mi się ich pozbyć. Jak kupowałem auto to niestety nie zwróciłem na to uwagi bo nikt na forum nie pisał. 6- letnie auto z purchlami ...
- Od: 29 maja 2009, 18:16
- Auto: Mazda 6, GY 2004r. 2.0D 136KM
Strona 1 z 1