szyba nie zamyka się

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kaniak102 » 27 sie 2010, 10:33

Witam,
tydzień temu oddałem moją 6 (2004 r.) do zabezpieczenia antykorozyjnego. Po odebraniu samochodu z warsztatu okazało się, że nie działa automat zamykania szyby kierowcy, tzn efekt jest taki: jeśli otwartą szybę chcę zamknąć i podniosę dźwignię do góry szyba zaczyna się automatycznie zamykać, po dojechaniu do góry jednak sama się od razu opuszcza i zatrzymuje w połowie. Szybę można zamknąć jedynie poprze delikatne włączanie na ułamek sekundy dźwigni w pierwszą pozycję.. Jest to sposób upierdliwy bo wymaga zwracania uwagi na to żeby zbyt długo nie przytrzymać dźwigni – żeby nie włączyć automatu, oraz żeby nie przeholować, bo jeśli dojadę do końca, to zawsze jest taki moment, że jak podniosę dźwignię za bardzo – szyba opuszcza się do połowy.
Przed oddaniem do warsztatu wszystko działało tak jak książka pisze, tzn nawet przy zamkniętym oknie próba podniesienia okna (dźwignia do góry) nie powodowała żadnej akcji – teraz szyba się otworzy do połowy okna....
Dodam, że akumulator nie był odłączany podczas zabezpieczania, oraz że raz na ok. 50 prób automatycznego podnoszenia szyby – zatrzymuje się na swoim miejscu, ale niestety dźwignia przy pociągnięciu do góry zawsze opuści nawet zamknięte okno.
Próbowałem wykonywać operacje opisane w podręczniku obsługi programowania automatycznego podnoszenia i opuszczania szyby, ale nie przynosi to żadnych rezultatów...
Właściciel warsztatu stwierdził, że prawdopodobnie zachlapał jakiś czujnik, powiedział że nie rozbierał drzwi.
Pytania do Was:
jak działa algorytm automatycznego zamykania szyby?
czy wiecie w jakich miejscach są umieszczone czujniki szyby ?
jak się do nich dostać (może macie zdjęcia rozebranej tapicerki drzwi)?
Jak to ugryźć?
sposób rozbierania tapicerki pewnie znajdę na forum, ale będę wdzięczny za linka..
Pozdrawiam i z góry dziękuję za konstruktywne odpowiedzi
Samochód: Mazda 6 CDTI kombi 2004 r.
ps. tym sposobem zadebiutowałem na forum :D
Początkujący

Od: 27 sie 2010, 09:51
Auto: Mazda 6 2.0 CTDI 2004 r. kombi

Postprzez Wojtek_75 » 30 sie 2010, 12:29

Mam identyczny problem. Dwa dni temu odebrałem autko po konserwacji i szyba kierowcy zachowuje się dokładnie jak opisane powyżej. W innych wątkach (chyba w dziale M3) wyczytałem że u niektórych użytkowników "trójek" tak się dzieje i jest to związane ze zwiększona wilgotnością otoczenia. Wydaje się wiec że coś za dużo "zachlapał" i po dokładnym wyschnięciu powinno to minać.
Jak mi się uda to może dziś odwiedzę jakiegoś elektryka żeby na to spojrzał.
Początkujący

Od: 31 mar 2008, 07:26
Auto: M6,2003, GY, 136kW

Postprzez sieradz83 » 31 sie 2010, 20:47

Od 2 dni mam ten sam problem. Po odłączeniu akumulatora szyba od strony kierowcy zaczęła się otwierać do połowy.
Czekam na wieści od twojego elektryka ;)
Początkujący

Od: 25 sie 2010, 16:26
Auto: Mazda 6

Postprzez Wojtek_75 » 9 wrz 2010, 08:19

Załatwione!!!
Pomogło odłączenie akumulatora (i chociaż nie wiem czy to akurat było konieczne ale wciśnięcie pedału hamulca na >20sekund-tak jak przy kasowaniu błędów komputera), podłączenie i działa. Operacja trwała ~~2minuty.
wcześniej próbowałem też przeprogramować na podnoszenie dwufunkcyjne ale to nie dawało żadnych rezultatów.
Początkujący

Od: 31 mar 2008, 07:26
Auto: M6,2003, GY, 136kW

Postprzez sieradz83 » 11 wrz 2010, 12:34

U mnie też to pomogło. Dzięki :)
Początkujący

Od: 25 sie 2010, 16:26
Auto: Mazda 6

Postprzez chinol » 29 paź 2010, 20:57

Elo. Przetestowane przed chwilą – działa !! :P Pozdro...
--Nigdy nie polemizuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem zniszczy doświadczeniem--
Forumowicz

Od: 31 lip 2009, 13:47
Auto: Była...Mazda 6 GG 1,8 benzin...
Jest Ford Focus Mk3 Titanium EcoNetic

Postprzez kaniak102 » 2 lis 2010, 10:11

Widzę, że temat się przydaje....
To ja chciałem przy okazji odkopania poinformować, że u mnie też pomogło....
bałem sie odłączać akumulatora, bo nie wiedziałem czy audio jest kodowane... na szczęście na forum znalazałem instrukcje jak poradzić sobie z ewentualnym zablokowaniem radia, i spokojniejszy odłączyłem akumulator... i po ponownym wlączeniu wszystko działa jak trzeba... super.. :D
przy okazji, .. dzięki "sieradz83" i "Wojtek_75"
Początkujący

Od: 27 sie 2010, 09:51
Auto: Mazda 6 2.0 CTDI 2004 r. kombi

Postprzez mario8833 » 10 paź 2014, 19:16

witam wszystkich niedawno kupiłem mazde 6 2002 1,8B i mam problem z przednią szybą od strony kierowcy . a więc tak szyba się otwiera bez żadnego problemu ale się nie zamyka .sprawdzałem bezpieczniki spoko silniczek jest sprawny bo przepinałem go na drugie dzwi i się kręci w obie strony . przełącznik również zamieniałem mam już dość proszę o pomoc z góry dziękuje
mario8833

Postprzez miro62 » 10 paź 2014, 19:29

mario8833 napisał(a):przednia szyba nie zamyka się

No mi się przednia w ogóle nie otwiera <lol> żarcik przy piątuniu ;)
Może się szyba blokuje przy podnoszeniu <co?> przełącznik jest przeciążeniowy, jak szyba ma opór to się wyłączy. Jak już tyle Wojowałeś, to sprawdź czy po wciśnięciu podnoszenia pojawia się "plus" na silniku.
miro62

Postprzez mario8833 » 10 paź 2014, 21:13

dzięki za odpowiedz jutro sprawdzę po pracy i dam znać co i jak <glupek2>
mario8833

Postprzez mario8833 » 26 paź 2014, 15:25

no i zrobione miałeś racie nie było plusa na silniczku wymieniłem przełącznik i wszystko działa dzięki za podpowiedz <jupi>
mario8833