Witam wszystkich serdecznie. Jestem tu nowy więc jeśli ten wątek nie powinien być w tym dziale to przepraszam i proszę o poprawienie.
Mam pytanie jak rozpoznać czy szyby są oryginalne czy np były zmienione z powodu choćby rozbicia.
Wiem że są te nadruki na szybach ale co które symbole oznaczają? Wiem że w np oplu ale to z lat 90 były takie kropki i na końcu cyfra i ona oznaczała rok, ale ostatnio oglądałem mazdę i tam nic takiego nie było.
Jeśli ktoś ma może jakieś objaśnienia albo zna strony gdzie to jest wytłumaczone to byłbym wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam
jak rozpoznać czy szyby są oryginalne?
Strona 1 z 1
- Od: 28 sie 2010, 18:02
- Auto: Mazda 6 diesel 2,0 kombi
2003r
jakis tam numer vinu powinien byc

Sprzedam felgi 17'' nowe z m3////felgi 17'' z oponami czarny polysk////lapmy tyl m6 polift ///fotele m6 polift /// PW
- Od: 8 sty 2009, 15:38
- Auto: MOJA PIEKNA I BESTIA
nie chodzi mi o vin tylko czy np w maździe z 2003 roku na szybach jest jakoś zapisany np rok produkcji szyby? Bo pewnie każda literka i cyferka na tym znaczku coś oznacza i czy ktoś wie która co?
2003r
ok dzięki za informację. A powiedzcie mi czy ktoś z Was też miał jakoś do czynienia z pękającymi przednimi szybami w M6?
Bo nie wiem czy to zbieg okoliczności ale szukam M6 do kupienia i na 4 oglądane auta jeden miał nadpękniętą przednią szybę (czyli do wymiany) a 3 pozostałe wymienioną bo była inne firmy niż pozostałe.
Bo nie wiem czy to zbieg okoliczności ale szukam M6 do kupienia i na 4 oglądane auta jeden miał nadpękniętą przednią szybę (czyli do wymiany) a 3 pozostałe wymienioną bo była inne firmy niż pozostałe.
2003r
ja kiedys w swoim mercu 124 nie domknelem maski przedniej – przy predkosci 120 km poderwala sie do gory urywajac zabezpieczenie(przecinajac stalowy bolec) – i polozyla sie na szybie – dobrze ze bylo to na prostym odcinku to na boczne szyby celowalm tylko miedzy drzewa zanim wychamowalem – i tez szyba byla do wymiany czyli wymieniona szyba nie znaczy ze zaraz auto bylo bite
- Od: 9 lip 2010, 11:50
- Auto: Mazda 6 2.0 CD 136KM Sport Combi
mareczek11400 napisał(a):ok dzięki za informację. A powiedzcie mi czy ktoś z Was też miał jakoś do czynienia z pękającymi przednimi szybami w M6?
Na szybkę przednią nie patrz, gdyż w Mazdzie 6 często pękaja, ponoc taki kształt samochodu przy kolach 16/17 przyciąga kamyczki:). Sam ostatnio wymieniałem. Jade ci ja sobie z żonką do Rzeszowa a tu pyk kamyczek przy 130km/h Po kilku sekundach pyk odglos szyby- ryska na 30 cm No i cóż mam Mazde 2003 kombi 136k w bardzo dobrym stanie dbam o nią wymieniam wszystko w czasie tankuje tylko dobra ropke. Pali 7/na 100km a lubie przycisnać w większości po mieście mam dobry samochod z wymienioną przednią szybą i co z tego….Morał opowieści: jedna szyba inna nieznaczny ze samochod miał dzwona. Jeżeli pali na zimnym i cieplym jeżeli się nic nie tłucze i nie dymi strasznie, wygląda dobrze , nie zgnity to brać ….. pozdro
-
Slayer
w Polandii wyciągają odpryski itp, nie zwracają tak uwagi na przeglądach itp
w Dojczach jak tylko masz odprysk auto nie przechodzi przeglądu, stąd wiele szyb w wielu markach jest wymienianych
Miałem Accorda i szyba była wymieniana bo od kamyczków były odpryski- oglądałem 4 mazdy przed zakupem i tylko jedna miała "swoją" szybke
w Dojczach jak tylko masz odprysk auto nie przechodzi przeglądu, stąd wiele szyb w wielu markach jest wymienianych
Miałem Accorda i szyba była wymieniana bo od kamyczków były odpryski- oglądałem 4 mazdy przed zakupem i tylko jedna miała "swoją" szybke
- Od: 9 kwi 2010, 23:30
- Auto: Audi A6 C6 3.0TDI Quattro
Honda Accord 2.2 iCTDi
Elo. Panowie czy ktoś wie jak rozszyfrować poszczególne symbole na szybie aby odczytać rok produkcji? Pozdro...
--Nigdy nie polemizuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem zniszczy doświadczeniem--
- Od: 31 lip 2009, 13:47
- Auto: Była...Mazda 6 GG 1,8 benzin...
Jest Ford Focus Mk3 Titanium EcoNetic
ok dzięki za odpowiedzi. Tak też myślałem jak piszecie ale wolałem się upewnić 
2003r
Strona 1 z 1