Aktualizacje softu PCM – co wnoszą ?
1, 2
Kolejne spostrzeżenie: spalanie wzrosło o ok. 1l/100km. Po części obarczyć tym można nieco mniej oszczędną jazdę, ale szacuję, że 0,5l dodał sam soft. Wielkości wyświetlane jako spalanie chwilowe podczas wypalania są 2x większe niż w trakcie normalnej jazdy. W poprzednim sofcie było to 1,5x.
2B || !(2B) ? by mcbeth

- Od: 12 lut 2007, 14:29
- Auto: M6 GG1 MZR-CD 143KM '07 Active+ / Legacy 2.0R 165KM AT S-AWD '07
Mcbeth, nie wiem o co kamon z tym softem z kwietnia, bo nie interesowalem sie ostatnio, ale jakos mi to dziwnie wyglada. A jesli masz stary soft tylko wrzucony na serwer mechanika w kwietniu, czyli ten co ja to wystarczy ze zrobisz sobie znow testy z GPSem – moje wyszly zarowno przed jak i po identyczne, wiec sadze, ze predzej sie sugerujesz niz cos zauwazasz, ale jak Cie znam to moge sie mylic.. (choc wolalbym, zebym sie nie mylil).
Sprawdze przy najblizszej okazji jaki numer w moim sofcie jest o ile to w ogole mozliwe wstecz. Przy czym mi zejdzie z miesiac mniej wiecej, bo wczesniej Mazda od strony mechanicznej nie planuje sie zajmowac.
Sprawdze przy najblizszej okazji jaki numer w moim sofcie jest o ile to w ogole mozliwe wstecz. Przy czym mi zejdzie z miesiac mniej wiecej, bo wczesniej Mazda od strony mechanicznej nie planuje sie zajmowac.
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
krzych napisał(a):predzej sie sugerujesz niz cos zauwazasz
To jest oczywiście możliwe. Zmysły ludzkie są zawodne. Ale to było takie uderzające, kiedy jechałem do serwisu obwodnicą i potem nią wracałem.
krzych napisał(a):wystarczy ze zrobisz sobie znow testy z GPSem
Po 3 latach zmiany w 'performance' związane z starzeniem się samochodu mogą dać zupełnie inne wyniki.
krzych napisał(a):Sprawdze przy najblizszej okazji jaki numer w moim sofcie
Wydaje mi się, że 'release' softu to ostatnia literka. Reszta to kod hardware/software.
2B || !(2B) ? by mcbeth

mcbeth napisał(a):krzych napisał(a):predzej sie sugerujesz niz cos zauwazasz
To jest oczywiście możliwe. Zmysły ludzkie są zawodne. Ale to było takie uderzające, kiedy jechałem do serwisu obwodnicą i potem nią wracałem.
Nie powiem nie, ale zarowno mam nadzieje, jak i mysle ze nie. Tak czy siak, pogmeraj w filtrach i innych pierdolach zanim przywykniesz. Moze znowy jakies podcisnienie?
mcbeth napisał(a):krzych napisał(a):wystarczy ze zrobisz sobie znow testy z GPSem
Po 3 latach zmiany w 'performance' związane z starzeniem się samochodu mogą dać zupełnie inne wyniki.
A pamietasz swoje zdanie "preciez masz lepszy czas niz ja, to czemu marudzisz"?
mcbeth napisał(a):krzych napisał(a):Sprawdze przy najblizszej okazji jaki numer w moim sofcie
Wydaje mi się, że 'release' softu to ostatnia literka. Reszta to kod hardware/software.
Tez zerkne/spytam.
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Po paru bakach zauważyłem, że komputer pokazuje wyższe spalanie, choć takie raczej nie jest wg dystrybutora. Mam korekcję na +10 i chyba przestawię na 0 przy następnym baku.
2B || !(2B) ? by mcbeth

Jestem już w zasadzie przekonany, że aktualizacja softu zmniejsza dynamikę samochodu na niskich obrotach
. Samochód nie pali więcej, może nawet mniej. Zmieniły się też wskazania średniego spalania. Czyżby tu coś poprawiono ?
Być może to efekt złagodzenia piku momentu obrotowego, ale obecnie przy wyprzedzaniu ciągnę silnik nawet ponad 4500obr, co wcześniej wydawało się bezsensowne. Albo poprawili 'górę' albo... nie odstaje już tak od 'dołu' obrotów...
Gdyby nie potencjalna ochrona przed rozbieganiem, to ten upgrade softu byłby godzien ... wycofania. I tak mam trochę mieszane odczucia.
Być może to efekt złagodzenia piku momentu obrotowego, ale obecnie przy wyprzedzaniu ciągnę silnik nawet ponad 4500obr, co wcześniej wydawało się bezsensowne. Albo poprawili 'górę' albo... nie odstaje już tak od 'dołu' obrotów...
Gdyby nie potencjalna ochrona przed rozbieganiem, to ten upgrade softu byłby godzien ... wycofania. I tak mam trochę mieszane odczucia.
2B || !(2B) ? by mcbeth

1, 2