Włącznik świateł mazda 6 – jak rozłozyć?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez sopelloo » 8 lip 2010, 21:43

Czy ktoś może już rozkładał włącznik świateł w madzi 6? Zniknęły mi światła mijania. Wszystkie pozostałe są ok. Dobrałem się do przełącznika zespolonego i okazało się, że przewody są nadaplone. Chciałem wymienić przewody na nowe, ale nie mogę zdjąć pokrętła którym się włącza światła. Czy ktoś wie jak to zrobić?

Bezpieczniki od świateł ok. Przekaźnik też chyba działa, chociaz do końca nie jestem pewny. W każdym razie "pyka", a postojowe i długie działają.

pozrdawiam
Początkujący

Od: 9 sty 2010, 15:21
Auto: M6 GG, 2.0 CiTD DPF, '05, 143 km

Postprzez Pawko_6 » 9 lip 2010, 08:35

Skoro przekaźnik "pyka", to znaczy że przełącznik działa. Dziwne jest to nadpalenie przewodów, tam idą niskie prądy, chyba, że ktoś przerabiał.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 gru 2003, 15:25
Auto: Mazda6 GJ SkyActiv-G 2.5 '15 SkyPassion
CX-7 Sport EU powered by DISI-tune

Poprzednie auto:
Mazda6 GG L3 '02

Postprzez sopelloo » 9 lip 2010, 13:06

Nie wiem (jeszcze) jak to wygląda w maździe, ale w escorcie jest podobny przełącznik i miałem podobną sytację tylko z brakiem świateł postojowych. Trzeba było zdjąć pokrętło i dogiąć blaszkę, która po latach uzytkowania poporostu trochę się odgięła i nie kontaktowała. Myślałem, że tutaj może być to samo, ale niestety nie mogę się dotać do środka.

A jaki jeszcze może być powód zniknięcia świateł mijania?
Początkujący

Postprzez Pawko_6 » 9 lip 2010, 14:01

A jakie masz światła, zwykłe, czy ksenony ? Jeżeli masz miernik, plus jakieś pojęcie o elektryce, to przekaźnik możesz uruchomić bez włącznika i radzę od tego zacząć. Wyeliminujesz część obwodów. Nie zaczynaj od rzeczy najbardziej skomplikowanej.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 gru 2003, 15:25
Auto: Mazda6 GJ SkyActiv-G 2.5 '15 SkyPassion
CX-7 Sport EU powered by DISI-tune

Poprzednie auto:
Mazda6 GG L3 '02

Postprzez sopelloo » 12 lip 2010, 09:54

Włącznik rozłożony i złożony. Przewody wymienione na nowe. Wszystko śmiga, aż miło <faja>
Jakby co służę pomocą odnośnie włącznika świateł. Teraz dobranie się do niego wydaje mi się banalnie proste :)

pozdrawiam
Początkujący