samoczynnie załączająca się sprzężarka klimy

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez japoniec » 6 kwi 2010, 09:18

witam,

no i u mnie tez to wystepuje.
a dokladnie – sprezarka klimy wlacza sie co jakis czas, nawet, gdy guzik klimy nie jest wlaczony!!!

rozmawialem z mechanikiem, mowil, ze to samo bylo u innej mazdy 6 3.0 – sprezarka wlaczala sie co jakis czas, mimo, ze guzik klimy jest wylaczony
i co ciekawe – sprezarka nie wlaczy sie tylko wtedy, gdy sila nawiewu ustawiona jest na "0"...

dziwna rzecz, po cho...re sprezarka ma chodzic ( nabijac cisnienie) caly czas ??

to wyglada tak, ze sygnalizacja guzika dziala a klima wlaczona jest na okraglo...

sprawdzcie u siebie, jak mozecie – pewnie tak to dziala w 2.3 i 3.0 ...

czy ktos to naprawial ??

dodam, ze nigdy panel centralny nie byl sciagany – klima manual
Forumowicz

Od: 29 lip 2008, 10:18
Auto: M6 2.3 AUT US 07' LPG

Postprzez Grucha » 6 kwi 2010, 09:45

U mnie takie zjawisko nie występuje , sprężarka załącza się tylko po włączeniu klimy

Pozdr
Grucha

Postprzez Myjk » 6 kwi 2010, 10:01

japoniec napisał(a):rozmawialem z mechanikiem, mowil, ze to samo bylo u innej mazdy 6 3.0 – sprezarka wlaczala sie co jakis czas, mimo, ze guzik klimy jest wylaczony

Skąd wiesz, że to sprężarka a nie wentylatory?
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez Pawko_6 » 6 kwi 2010, 10:49

Obrazek
Forumowicz

Od: 5 gru 2003, 15:25
Auto: Mazda6 GJ SkyActiv-G 2.5 '15 SkyPassion
CX-7 Sport EU powered by DISI-tune

Poprzednie auto:
Mazda6 GG L3 '02

Postprzez japoniec » 6 kwi 2010, 11:27

Pawko_6,
cos kolesie z usa spitolili – automatycznie osuszenie szyby czy chcesz czy nie – jakis dziwolag...
dzisiaj popatrze czy sprezarka wlaczy sie, gdy mam nawiew tylko na nogi i twarz – to jest totalna porazka, jak dla mnie
kazda klima ( auto, manual ) powinna dac sie wylaczyc

auto sprawdzalem u dilera czy nie ma jakis recall-i przed wyslaniem do PL – nic nie bylo
czyli ten typ tak ma – moze uda mi sie to "poprawic" po fabryce – a moze juz kto to zrobil ??

EDIT(07.04)
rzeczywiscie – u mnie tak jest, jak pisali koledzy – przy ustawieniu nawiewu "nogi i szyba" lub "szyba" sprezarka wlacza sie co jakis czas na sek, dwie, pozniej z minute, dwie – przerwa i znowu ponowne uruchomienie

po przestawieniu nawiewu na inne pozycje niz wymienione – sprzezarka nie wlacza sie wcale ...

a jak poznac, ze sprzezarka wlacza sie ?? – po prostu mechanizm po lewej stronie od paska na sprzezarce, kreci sie w odwrotna strone do ruchu paska ( gdy sprzezarka nie pracuje, ten mechanizm jest w bezruchu)
Forumowicz

Od: 29 lip 2008, 10:18
Auto: M6 2.3 AUT US 07' LPG

PostTen post został usunięty przez dobrzyn22 22 mar 2012, 23:36.
Powód: post pod postem