skokowa praca obrotomierza
Strona 1 z 1
Przeszukałem całe forum ale nie znalazłem...Moim problemem jest skacząca praca wskazówki obrotomierza.Dokładniej mówiąc-wskazania są prawidłowe,lecz podczas zwiększania/zmniejszania obrotów wskazówka powinna chodzić płynnie,a u mnie skacze.Czy ktoś miał podobny przypadek?? Czy przypadkiem może to mieć związek z "grzebaniem"przy liczniku kilometrów(nie mam auta od nowości,więc może ktoś cofał licznik i ma to jakiś związek ?)
A wskazówka opada płynnie do zera jak zgasisz silnik (powiedzmy z 3000 do 0) ? czy też skokowo ?
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Qrde, ja miałem tak samo tylko z prędkościomierzem w ostatni piątek, po około godzinie jazdy non stop wskazówka zaczęła działać skokowo, zarówno w dół jak i w górę, jechałem tak jakiś kwadrans, po zatrzymaniu na stacji benzynowej, zgaszeniu auta i ponownym zapaleniu wszystko wróciło do normy i przez następne trzy godziny jazdy było OK... sytuacja jak na razie się nie powtórzyła i mam nadzieję że tak zostanie, ale ciakawy jestem co mogło być przyczyną??
Kiedyś spec który zajmuje się "korekcją przebiegu licznika" gdy zobaczył moją Mazdę zapytał.."Falują Panu wskazówki??" Na poczatku pomyslalem ze chodzi mu o falowanie obrotów ale uświadomił mnie że w po "korekcji" przebiegów jakich dokonywał w 6-tkach zdarzały się iż wskazówki głupiały-brak płynności.
Nie życzę nikomu i mam nadzieję że Wasze autka są PRAWDOMÓWNE a te skoki są spowodowane inną drobnostką.
Nie życzę nikomu i mam nadzieję że Wasze autka są PRAWDOMÓWNE a te skoki są spowodowane inną drobnostką.
- Od: 9 kwi 2008, 08:30
- Auto: Mazda6 2.0MZR-CD 136KM TOP
Właśnie tego się najbardziej obawiam,że jest to związane z korekcją przebiegu
Czy ktoś wie jak to można sprawdzić??
dzisiaj sprawdzałem dokładniej-wskazówka reaguje skokowo i podczas zwiekszania obrotów i zmniejszania(przy zmniejszaniu jest to dużo mniej widoczne poniewaz obroty spadają dużo szybciej niż wzrastają-to chyba oczywiste
)wskazówka opada prawidłowo do zera po zgaszeniu silnika
Czy ktoś wie jak to można sprawdzić??
dzisiaj sprawdzałem dokładniej-wskazówka reaguje skokowo i podczas zwiekszania obrotów i zmniejszania(przy zmniejszaniu jest to dużo mniej widoczne poniewaz obroty spadają dużo szybciej niż wzrastają-to chyba oczywiste
dobrzyn22 napisał(a):dzisiaj sprawdzałem dokładniej-
Zrób test zegarów, wykluczysz uszkodzenie silniczka krokowego.
Poniżej temat z informacją jak to zrobić, i potwierdzenie przykrej
informacji przez Doktora Jaksę, że wskazówki pajacują po ingerencji
w przebieg:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... F3w#886016
Pozdor Myjk
Test zegarów wypadł pozytywnie,czyli wszystko jest tak,jak powinno być...
Co w takim przypadku może pomóc wizyta w ASO??Czy są w stanie sprawdzić prawdziwy przebieg auta??
Co w takim przypadku może pomóc wizyta w ASO??Czy są w stanie sprawdzić prawdziwy przebieg auta??
Odświeżam temat, bo ostatni wpis miał miejsce 6 lat temu i może ktoś wie co może być przyczyną oprócz oczywiście ingerencji w przebieg. Objawy te same: skokowa praca obrotomierza (a nie nie płynna, jak powinno być), zrobiony test wskazówek – brak uwag.
-
tomaszj88
Trochę odkopię, jednak znalazłem chyba rozwiązanie.
zrobiłem 2 rzeczy:
-przeczyściłem masy w okolicy lewej lampy, filtra powietrza ( to naprawiło mi migającą lewą lampę xenon)
-wyczyściłem z oleju czujnik położenia wału przy kole pasowym
Jedna z tych rzeczy naprawiła u mnie notorycznie skaczącą wskazówkę obrotomierza (od 2 tygodni spokój, wcześniej prawie codziennie zdarzało jej się poskakać) test zegarów zarówno przed i po naprawach wychodził pozytywnie.
Pozdrawiam
zrobiłem 2 rzeczy:
-przeczyściłem masy w okolicy lewej lampy, filtra powietrza ( to naprawiło mi migającą lewą lampę xenon)
-wyczyściłem z oleju czujnik położenia wału przy kole pasowym
Jedna z tych rzeczy naprawiła u mnie notorycznie skaczącą wskazówkę obrotomierza (od 2 tygodni spokój, wcześniej prawie codziennie zdarzało jej się poskakać) test zegarów zarówno przed i po naprawach wychodził pozytywnie.
Pozdrawiam
Strona 1 z 1