przez mulder » 29 gru 2009, 18:51
Więc sprawdzałem w manualu faktycznie jest jak pisał maxkls, kod 34 odpowiada za błąd napinacza pasa pasażera:
passanger-side pre-tensioner seat belt system resistance high
passanger-side pre-tensioner seat belt system circuit short to power supply
passanger-side pre-tensioner seat belt system short to ground
passanger-side pre-tensioner seat belt system resistance low.
Tylko co to zmienia, to może być cokolwiek. Nie mierzyłem oporu bo nie można. Tyle, że przy odłączonym aku próbowałem przeczyścić styki w złączce pod siedzeniem. Nie wiem, która to wtyczka bo nie mogę nigdzie w manualu znaleźć ale wydedukowałem że taka biało-żółta z charakterystycznym zaczepem, który najpierw trzeba odciągnąc żeby rozłączyć wtyczkę. Przeczyściłem środkiem popsikałem, kilka razy pozłaczałem i dalej to samo. Najciekawsze jest to że po rozłączeniu wtyczki całkiem i włączeniu zapłonu błąd wyskakuje ten sam wiec wychodzi tak że nie ma połączenia chyba. Te dwa kabelki tam sprawiały wrażenie jakby sie miały zaraz urwać więc może któryś pękł w środku i nie ma połączenia. Innego pomysłu nie mam. Pojechałbym do aso ale tam skasują mnie, podłaczą madzię pod komputer i powiedzą to co juz wiem. Potem się okaże że muszę napinacz wymienić i tyle. Sam juz nie wiem. Może ktoś pomoże. Czekam na pomysły.