Kontrolka immobilisera-czy powinna mrugać po wyjęciu kluczyk
Po wyłączeniu samochodu kontrolka immo u mnie miga przez cały czas – 1 mrugnięcie powiedzmy na 3sek. Po włożeniu kluczyka dorobionego (bez kodu IMMO) – samochód wogóle nie odpala a kontrolka zaczyna migać – 2mignięcia na 1 sek (szybko znaczy się) – Kontrola IMMO nie miga w trakcie jazdy – mało tego – po odczytaniu kodu nie odczytuje go ponownie – dopiero przed ponownym uruchomieniem go odczytuje. Jeżeli miga cały czas wolno to może znaczyć że wogóle nie odczytuje kodu i cały czas uważa że samochód jest niodpalony – ale to tylko taka możliwość. Może ktoś już majstrował przy immo i, powiedzmy, go unieczynnił.
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej
Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
www.goldwinggl1800.blogspot.com
- Od: 24 lut 2006, 20:01
- Auto: Lancer 2.0 '04 AT
Witam. Jestem posiadaczem 6 od kilku dni i również mi miga ta lampeczka od immo, gdy auto jest zgaszone i nie ma kluczyka w stacyjce. Podczas uruchomionego silnika lameczka znika Prosiłbym, żeby ktoś napisał konkretnie czy tak musi być i musi migać 24h czy też jest to jakaś ustetrka związana z immo lub z elektroniką.
- Od: 12 maja 2008, 22:00
- Auto: Mazda 6 '04 2.0 136 km
Witam
Tak ma być. To normalne w tym aucie.
Tak ma być. To normalne w tym aucie.
Moja Madzia http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=57080
- Od: 26 lis 2007, 14:31
- Auto: Mazda 323f BA Z5 '95
Witam.
Od bardzo niedawna jestem posiadaczem Mazdy 6 i nie wszystko jest jeszcze dla mnie jasne.
Dziś moją uwagę zwróciła migająca kontrolka na desce rozdzielczej w postaci jak poniżej
Kontrolka miga także po całkowitym wyłączeniu auta oraz zamknięciu auta. Kontrolka gaśnie po uruchomieniu auta.
Co może byc przyczyną migającej kontrolki i co ona właściwie oznacza bo instrukcja obsługi nie wyjasnie tej sprawy dostatecznie.
Prosze o pomoc. Pozdrawiam.
Od bardzo niedawna jestem posiadaczem Mazdy 6 i nie wszystko jest jeszcze dla mnie jasne.
Dziś moją uwagę zwróciła migająca kontrolka na desce rozdzielczej w postaci jak poniżej
Kontrolka miga także po całkowitym wyłączeniu auta oraz zamknięciu auta. Kontrolka gaśnie po uruchomieniu auta.
Co może byc przyczyną migającej kontrolki i co ona właściwie oznacza bo instrukcja obsługi nie wyjasnie tej sprawy dostatecznie.
Prosze o pomoc. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 10 cze 2009, 08:47 przez Kacperf, łącznie edytowano 2 razy
-
Kacperf
Kacperf napisał(a):Co może byc przyczyną migającej kontrolki i co ona właściwie oznacza
gdybyś zapoznał się z regulaminem to:
1. wiedziałbyś jak poprawnie nazwać temat
2. znalazłbyś podobny temat (już o tym było)
A żebyś mógł spać powiem Ci że tak ma być. Migająca kontrolka immobilisera (bo to właśnie to) informuje o jego działaniu.
I miga zawsze jak w stacyjce nie ma kluczyka w pozycji ON.
Dzięki.
Nie jestem pewien ale wydaje mi się że wcześniej ta kontrolka nie migała po wyciągnięciu kluczyka i zamknięciu auta. Dopiero dziś zauważyłem to zjawisko.
Czyli wszystko jest w porządku?
Szukałem o tym długo ale jakoś nie mogłem znaleźć.
Przepraszam jestem nowy na forum.
Nie jestem pewien ale wydaje mi się że wcześniej ta kontrolka nie migała po wyciągnięciu kluczyka i zamknięciu auta. Dopiero dziś zauważyłem to zjawisko.
Czyli wszystko jest w porządku?
Szukałem o tym długo ale jakoś nie mogłem znaleźć.
Przepraszam jestem nowy na forum.
-
Kacperf
Nieco mnie uspokoiłeś ale wciąż dziwi mnie że kontrolka miga przez prawie cały dzień i całą noc po zamknięciu auta, cały czas czerpiąc akumulator a gaśnie tylko przy włączonym silniku.
Czy to nie jest marnotrawstwo akumulatora?
Kogo ona o czym informuje te 23h na dobę jeśli nie ma mnie w aucie? Złodzieja?
Pozdrawiam
K.
Czy to nie jest marnotrawstwo akumulatora?
Kogo ona o czym informuje te 23h na dobę jeśli nie ma mnie w aucie? Złodzieja?
Pozdrawiam
K.
-
Kacperf
Witam,
Mam ten sam problem w Mazdzie 6 rocznik 2006 i trochę dziwna jest odpowiedz ze to normalne w tym modelu, nagle zaczyna migać kontrolka immobilizera. Nie jest normalne że układ elektroniczny nagle zaczyna zachowywać się inaczej niż został zaprojektowany poza sygnalizowaniem potencjalnego błędu.
U mnie wygląda to tak że od ok. 2 tygodni po wyłączeniu zapłonu zaczyna migać kontrolka immobilizera (kluczyka), samochód zamknięty czy otwarty nie ma znaczenia, po przekręceniu kluczyka kontrolka się zapala po czym znika (to standardowe zachowanie), w trakcie jazdy kontrolka się nie świeci ani nie miga (to też prawidłowe zachowanie), samochód normalnie pali i jeździ.
Tylko dlaczego zaczęła nagle migać? Ktoś już do tego doszedł?
Pozdrawiam
Mam ten sam problem w Mazdzie 6 rocznik 2006 i trochę dziwna jest odpowiedz ze to normalne w tym modelu, nagle zaczyna migać kontrolka immobilizera. Nie jest normalne że układ elektroniczny nagle zaczyna zachowywać się inaczej niż został zaprojektowany poza sygnalizowaniem potencjalnego błędu.
U mnie wygląda to tak że od ok. 2 tygodni po wyłączeniu zapłonu zaczyna migać kontrolka immobilizera (kluczyka), samochód zamknięty czy otwarty nie ma znaczenia, po przekręceniu kluczyka kontrolka się zapala po czym znika (to standardowe zachowanie), w trakcie jazdy kontrolka się nie świeci ani nie miga (to też prawidłowe zachowanie), samochód normalnie pali i jeździ.
Tylko dlaczego zaczęła nagle migać? Ktoś już do tego doszedł?
Pozdrawiam
- Od: 3 gru 2013, 22:51
- Auto: Mazda 6
tomas12 napisał(a):Witam,
Mam ten sam problem w Mazdzie 6 rocznik 2006 i trochę dziwna jest odpowiedz ze to normalne w tym modelu, nagle zaczyna migać kontrolka immobilizera.
Tylko dlaczego zaczęła nagle migać?
Hm... wzzystko juz poprzednicy nspisali... to jest normalne... moze Ty dopiero na to zwrociles uwage... :V
tapatalk 2
Witam wszystkich forumowiczów
Z racje, że niedawno zakupiłem mazde jest to mój pierwszy post i mam nadzieje, że nie ostatni
Przejdę do sprawy
otóż po zamknięciu samochodu co jakiś czas (raz na 3-5 sekund) świeci mi się na blacie kontrolka immobilizera ( czerwony samochodzik w środku z kluczykiem) po otworzeniu auta nie ważne czy kluczem czy z pilota także mryga co jakiś czas, kontrolka ta gaśnie tylko gdy wsadzam klucz do stacyjki. I oto moje pytanie czym może być to spowodowane? dodam iż nie ma problemu z odpalaniem czy jazdą wtedy gaśnie. Pozdrawiam
Z racje, że niedawno zakupiłem mazde jest to mój pierwszy post i mam nadzieje, że nie ostatni
Przejdę do sprawy
otóż po zamknięciu samochodu co jakiś czas (raz na 3-5 sekund) świeci mi się na blacie kontrolka immobilizera ( czerwony samochodzik w środku z kluczykiem) po otworzeniu auta nie ważne czy kluczem czy z pilota także mryga co jakiś czas, kontrolka ta gaśnie tylko gdy wsadzam klucz do stacyjki. I oto moje pytanie czym może być to spowodowane? dodam iż nie ma problemu z odpalaniem czy jazdą wtedy gaśnie. Pozdrawiam