Wymiana lampy przedniej – różnice między europejską a angiel

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez lopez » 2 mar 2009, 15:10

jestem w angli , moj samochod mazda 6 sedan 2003 rok mam z bita przednia prawa lampe ,w polsce podczas swego urlopu moge kupic 5 razy taniej niz w agli,
czy bedzie pasowac ? powinna ale co ze swiatlem napewno bedzie inaczej swiecic<kierownica po innej stronie > czy bedzie dalo sie to samemu wyregulowac , czy sa tam jakies srobki do regulacji kata padaniatego swiatla ???
MAZDĄ SIĘ JEZDZI !!!;)
Forumowicz

Od: 5 lip 2007, 01:32
Auto: 323f 2.0 v6 1995 rok

Postprzez tyncio » 2 mar 2009, 20:43

Kolego mam mazdę z USA, oba reflektory świecą symetrycznie i bez problemu przeszła badania techniczne więc myślę, że możesz śmiało montować/ Nie powiem ci na czym to polega, ale przy soczewkach jest jakoś inaczej niż przy tradycyjnych reflektorach.
Szukam nowego właściciela dla swojej Madzi ...więcej info 506 000 861 Wojtek :)
Początkujący

Od: 17 lip 2008, 12:34
Auto: Mazda 6 GG 2.3 Benzyna 166KM

Postprzez Enduro » 2 mar 2009, 21:10

tyncio napisał(a):Kolego mam mazdę z USA, oba reflektory świecą symetrycznie i bez problemu przeszła badania techniczne więc myślę, że możesz śmiało montować/ Nie powiem ci na czym to polega, ale przy soczewkach jest jakoś inaczej niż przy tradycyjnych reflektorach.

w Anglii jezdzie się po lewej stronie
i lampy też na te strone świecą..
i dlatego porównanie z USA jest nie trafne!!!
P.S. musisz raczej wersje angielską zakupić ,
ale w Pl. jest sporo aut z wysp i raczej tanio sprzedadzą tobie....
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez tyncio » 3 mar 2009, 00:04

Enduro napisał(a):
tyncio napisał(a):i dlatego porównanie z USA jest nie trafne!!!

Nie wiem jak świecą soczewki w innych autach z europy, ale skoro mój samochód bez najmniejszych problemów przeszedł test przednich reflektorów na stacji diagnostycznej domyślam się, że tego typu lampy (soczewki) są standardem w USA i Europie. Jak wiemy nie ma na nich klosza jak na zwykłych reflektorach, który łamałby światło w odpowiednim kierunku. Jeśli świecą symetrycznie to ani na prawo ani na lewo, może da się to jakoś wyregulować w zależności od potrzeb. Dodam, że na lampach w moim aucie jest znaczek E1 (tak przyjechało z USA) stąd zakładam, że w europejskiej wersji Mazdy 6 reflektory są identyczne.
Początkujący

Postprzez Grzyby » 3 mar 2009, 00:13

tyncio napisał(a):zakładam, że w europejskiej wersji Mazdy 6 reflektory są identyczne

nie myl europejskiej z angielską ...
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez tyncio » 3 mar 2009, 00:23

Grzyby napisał(a):
tyncio napisał(a):zakładam, że w europejskiej wersji Mazdy 6 reflektory są identyczne

nie myl europejskiej z angielską ...

Heh no nie wiem jak mam to wytłumaczyć ale wersja z USA to tak pośrodku pomiędzy europejską a angielską :D :D :D
Szukam nowego właściciela dla swojej Madzi ...więcej info 506 000 861 Wojtek :)
Początkujący

Postprzez Enduro » 3 mar 2009, 00:30

w USA i Europie auta poruszaja sie po prawej stronie!!!
i wtedy ta strona jest przez asymetrie lamp oswietlana intensywniej
a w Anglii jest kpl. odwrotnie!!!
i roznica nie tkwi w szkle (plexi) a w budowie wewnetrzenej
i nie mylcie USA i Anglii
pozdr.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez lopez » 3 mar 2009, 02:38

no wlasnie o to chodzi ze w angli lewa lapa rzuca swiatlo na pobocze a prawa do przodu a w europie jest odwrotnie wiec jesli nie da sie tego usatwic to raczej musze szukac anglika
MAZDĄ SIĘ JEZDZI !!!;)
Forumowicz

Od: 5 lip 2007, 01:32
Auto: 323f 2.0 v6 1995 rok

Postprzez Enduro » 3 mar 2009, 12:17

lopez napisał(a):no wlasnie o to chodzi ze w angli lewa lapa rzuca swiatlo na pobocze a prawa do przodu a w europie jest odwrotnie wiec jesli nie da sie tego usatwic to raczej musze szukac anglika

dokladnie tak jest,
tyle, ze obydwie lampy rzucaja strumien swiatla:
na prawo w EU
a na lewo w UK.!
pozdr.
E.
Forumowicz