Brak odczytu liczników

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez DYZIO » 6 maja 2008, 21:32

mam mazde 6 , 2003 r. 2.0 136KM. mam problem , po wjechaniu w koleine nagle przestały mi działać licznik prędkości, obroty i zapaliły mi się czujniki ABS, wskaźnik ręcznego,check,
wskażnik wody stoi w miejscy , niedziała tempomat. czy ktoś może miał podobny problem, nawet w serwisie mazdy mi nie pomogli bo nie mogli wyłapać tego błędu komputerem :)
DYZIO

PostTen post został usunięty przez dobrzyn22 16 sty 2012, 03:30.
Powód: post pod postem

Postprzez Gość » 7 maja 2008, 08:54

Zaczalbym od sprawdzania bezpiecznikow,moze zrobilo sie jakies zwarcie jak wjechales w koleine i bezpieczniki padly.Jesli bezpieczniki sa dobre,sprawdz to na komputerze,wszystko wyjdzie. ;)
Gość

Postprzez Cichyq » 7 maja 2008, 13:33

moze poluzowala/odpiela sie kostka od zestawu licznikow ?
Nie kłóć się z głupim, bo zniży Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
Obrazek
Forumowicz

Od: 6 kwi 2007, 21:11
Auto: Mazda CX-7 Sport DISI Turbo 260KM '10

Postprzez DYZIO » 7 maja 2008, 20:07

sprawdzałem na komputerze, też nie pomogło
DYZIO

Postprzez magicadm » 7 maja 2008, 22:18

A może padł jakiś czujnik od ABSu?
Na jakim komputerze i co sprawdzałeś?

Podejrzewam u Ciebie więcej niż jedną usterkę.
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez cool_mario » 8 maja 2008, 21:18

Cichyq napisał(a):moze poluzowala/odpiela sie kostka od zestawu licznikow ?

Tak – jak przedmówca jestem za odkręceniem licznika – wypięciem i ponownym wpięciem kostki. <cfaniak> czas pracy 10 min. i dokładnie 5 śrubek . :D
Forumowicz

Od: 16 paź 2007, 21:43
Auto: 6 136

Postprzez magicadm » 8 maja 2008, 22:09

Zegarów w M6 jeszcze ne rozbierałem, ale wyciagłem i konsolę i DVD Schowek...i każde złącze było tak mocno spasowane i dobrze zabezpieczone, że nie potrafię sobie wyobrazić siły, która by je rozpięła... :|
Moim zdaniem to zły trop. Ta koleina spowodowała duże uderzenie?
PS
Coś mi się wydaje, że taki ABS powinien działać w aucie, nawet po zdemontowaniu zegarów...Na desce jest tylko kontrolka
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

PostTen post został usunięty przez dobrzyn22 16 sty 2012, 03:31.
Powód: OT

Postprzez mr_t » 13 maja 2008, 08:51

DYZIO napisał(a):nawet w serwisie mazdy mi nie pomogli bo nie mogli wyłapać tego błędu komputerem :)

<lol> bo ASO tak działają, jak im komputer nie wyświetli że nie działa to wg. nich działa, chyba że udowodnisz że nie działa tzn. że prawdopodobnie nie działa, tylko że ponieważ komputer nie wyświetlił kodu błędu to nie mają instrukcji jak szukać usterki, więc samochód prawdopodobnie jest nienaprawialny :] ewentualnie trzeba zostawić na dłużej i wydać kilka średnich krajowych to może

Pewnie gdzieś na złączach jest coś nie tak, może jakaś wtyczka wypadła przy uderzeniu. Musiałby pogrzebać jakiś jakiś magik co wie gdzie są różne złączki. Jeśli nie będzie miał szczęścia to może to trochę trwać.

U mnie np. świecą się co jakiś czas różne kontrolki, ponieważ nie ma kodu błędu to prawdopodobnie gdzieś czasem jest przerwa w sygnale – trzeba szukać, w ASO powiedzieli że potrzebują na to dzień, dwa – być może wtedy znajdą. U ciebie jest o tyle prościej że masz cały czas coś niedziałające, więc jak coś tam znajdą to odrazu będzie widać że działa, bo u mnie to loteria – kontrolki nie świecą się ciągle, ale co jakiś czas :|
Forumowicz

Od: 1 kwi 2008, 22:12
Auto: Mazda 3, 2.0 diesel

Postprzez tadzik » 2 mar 2009, 11:33

czesc DYZIO,
mam identyczny problem w takim samym jak TY aucie.
Daj prosze znac jakie jest rozwiazanie tej zagadki.
z gory wielkie dzieki,
tadzik
tadzik