wiatam
po wizycie u elektromechanika i podpieciu pod komputer zdiagnozowal blad B1871- niestety sprzet wiecej nic nie pokazal
mechanik nie wiedzial wiec za co ma sie zabrac i odeslal mnie z kwitkiem
to doczytalem sam:
Błąd B1871 moze powstać na skutek demontażu fotela pasażera, bądź rozpięcia konektora pod nim.
CZY KTOS WIE JAK MOZNA SAMEMU TO NAPRAWIC( JAK WYGLADA TEN KONEKTOR?)
z gory dzieki!
Błąd airbag B1871 i awaria czujników SRS pod fotelem pasażer
Strona 1 z 1
DTC B1871 Occupancy sensor system (communication error, sensor internal circuit abnormal)
Szukaj używane siedzisko pasażera...
Szukaj używane siedzisko pasażera...
adkar napisał(a):wiatam
po wizycie u elektromechanika i podpieciu pod komputer zdiagnozowal blad B1871- niestety sprzet wiecej nic nie pokazal
mechanik nie wiedzial wiec za co ma sie zabrac i odeslal mnie z kwitkiem
to doczytalem sam:
Błąd B1871 moze powstać na skutek demontażu fotela pasażera, bądź rozpięcia konektora pod nim.
CZY KTOS WIE JAK MOZNA SAMEMU TO NAPRAWIC( JAK WYGLADA TEN KONEKTOR?)
z gory dzieki!
porozłączaj wszystkie wtyki
obejrzyj je , przeczyść i ponownie zmontuj!
a i wizyta w ASO warta jest polecenia,
aby blędy skasować..
pozdr.
E.
Ostatnio edytowano 25 lut 2009, 20:03 przez Enduro, łącznie edytowano 1 raz
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Musisz zrobic tak jak pisze kolega Enduro. Mnie w ASO Impex Lublin tak zrobili i nie powtarza sie a minelo juz okolo pol roku...
Co do przyczyny to mozna podejzewac ze nastapilo rozlaczenie wtyczki airbagu i komputer nie widzi rezystancji.
I pasowalo by skasowac blad jak juz wszystkie polaczenia posprawdzasz. W ASO biora za to 150 PLN, natomiast komercyjnie 50 ()[/b]
Co do przyczyny to mozna podejzewac ze nastapilo rozlaczenie wtyczki airbagu i komputer nie widzi rezystancji.
I pasowalo by skasowac blad jak juz wszystkie polaczenia posprawdzasz. W ASO biora za to 150 PLN, natomiast komercyjnie 50 ()[/b]
- Od: 4 sty 2009, 16:41
- Auto: Mazda6 2.3b+g 2007 ver USA
Mi ten bład wpisano w ASO w Łodzi i stwierdzono ze w gre wchodzi uszkodzona Mata obecnosci pasażera. Czy to możliwe ze przy tym błedzie może byc uszkodzona mata?
Nie chciałbym pochopnie szukac i kupować maty.
Bede wdzieczny za namiary na konkretnego mechanika który mogłby sie tym zajać w okolicach Łodzi
Nie chciałbym pochopnie szukac i kupować maty.
Bede wdzieczny za namiary na konkretnego mechanika który mogłby sie tym zajać w okolicach Łodzi
- Od: 24 lut 2009, 18:46
- Auto: mazda 6 2.0 diesel 2002r
kiciu82 napisał(a):Mi ten bład wpisano w ASO w Łodzi i stwierdzono ze w gre wchodzi uszkodzona Mata obecnosci pasażera. Czy to możliwe ze przy tym błedzie może byc uszkodzona mata?
jesli te próby z wtyczkami i ich czyszczeniem nie przyniosą pożądanego skutku..
to szukaj maty...
pozdr.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Witam! Przed chwilą wróciłem od elektromechanika. Błąd B1871 Przełącznik dezaktywacji poduszki powietrznej po stronie pasażera. Zakłócenia działania.
Nie chcieli mi nic na syzbkiego robić, ale powiedział że najprawdopodobniej było coś przerabianie z przełącznikiem poduszki. U mnie w maździe 6 1,8 benzyna 2002 roku nie można znaleźć przełącznika od poduszki powietrznej. Może ktoś ma taki model i powie gdzie to jest. Po lewej stronie od kierownicy gdzie się reguluję podświetlenie i światła, po środku mam 2 zaślepki do których nie można się dostać. Ponoć to jest miejsce na przełącznik AIRBAGu. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich mazdowiczów.
Nie chcieli mi nic na syzbkiego robić, ale powiedział że najprawdopodobniej było coś przerabianie z przełącznikiem poduszki. U mnie w maździe 6 1,8 benzyna 2002 roku nie można znaleźć przełącznika od poduszki powietrznej. Może ktoś ma taki model i powie gdzie to jest. Po lewej stronie od kierownicy gdzie się reguluję podświetlenie i światła, po środku mam 2 zaślepki do których nie można się dostać. Ponoć to jest miejsce na przełącznik AIRBAGu. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich mazdowiczów.
-
MaxF
Witam,
W sobotę prałem w środku auto odkurzaczem piorącym i dziś podłączyłem laptopa i ForScan pokazał mi takie oto błędy, których wcześniej nie było:
Dodam, że zdejmowałem podsufitkę celem jej wyczyszczenia, ale nie zauważyłem, aby było tam przyczepione coś więcej niż przewody do górnego oświetlenia wnętrza oraz wężyk do tylnego spryskiwacza. Ponadto po wypraniu przednich foteli wykręciłem je i wyjąłem z auta, zaś kostki pod nimi zostały ponownie spięte.
Ktoś jest w stanie coś doradzić? Trzeba znów wyjmować podsufitkę?
W sobotę prałem w środku auto odkurzaczem piorącym i dziś podłączyłem laptopa i ForScan pokazał mi takie oto błędy, których wcześniej nie było:
===RCM DTC B1998===
Kod: B1998 – Obwód bocznej poduszki powietrznej otwarty, z przodu po stronie pasażera
Moduł: Moduł układu SRS
===END RCM DTC B1998===
===RCM DTC B1994===
Kod: B1994 – Obwód poduszki bocznej powietrznej otwarty, z przodu po stronie kierowcy
===END RCM DTC B1994===
===RCM DTC B1871===
Kod: B1871 – Usterka deaktywacji modułu poduszki powietrznej pasażera
===END RCM DTC B1871===
Dodam, że zdejmowałem podsufitkę celem jej wyczyszczenia, ale nie zauważyłem, aby było tam przyczepione coś więcej niż przewody do górnego oświetlenia wnętrza oraz wężyk do tylnego spryskiwacza. Ponadto po wypraniu przednich foteli wykręciłem je i wyjąłem z auta, zaś kostki pod nimi zostały ponownie spięte.
Ktoś jest w stanie coś doradzić? Trzeba znów wyjmować podsufitkę?
Strona 1 z 1