automatyczny włącznik świateł podaje stałe zasilanie na radio

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez qwadrat » 30 paź 2008, 16:49

Witam forumowiczów
Posiadam mazdę6 z zamontowanym automatem (chyba) załączonych świateł "ALWAYS ON". Wszystko ok., tylko, że ta funkcja (ten automat) jest jakoś tak niefachowo zamontowany, że mam non stop podawane zasilanie na radio i tym samym rozładowuje mi akumulator.
Szukam jakiegoś dobrego warsztatu (auto-elektronika) w celu zdiagnozowania i usunięcia usterki. Ewentualnie może ktoś z forumowiczów miał podobny problem i ma jakieś większe doświadczenie?
Początkujący

Od: 30 cze 2008, 13:16
Auto: mazda6, 2007, 143KM

Postprzez chudy » 30 paź 2008, 21:33

qwadrat, najpierw proponuję zapoznać sie z regulaminem i poprawnie nazwać temat. Jesteś już dość długo na forum aby znać podstawowe zasady. W przeciwnym wypadku jutro zostanie przeniesiony do kosza. Pozdrawiam :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 30 sty 2005, 12:07
Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)

Postprzez qwadrat » 30 paź 2008, 21:40

Jestem chyba zbyt głupi, ponieważ nie umiem go inaczej nazwać. Proszę o wskazówki
Początkujący

Postprzez chudy » 30 paź 2008, 21:45

Poprawiłem... proponuję też uzupełnić profil aby wiadomo było skad jesteś – być może ktoś z okolicy będzie w stanie pomóc. A czy masz pewność że to przez włącznik świateł? Być może ktoś specjalnie podłaczył sobie radio w ten sposób (zmienił fabryczne podłaczenie) aby móc korzystać z radia bez kluczyka w stacyjce?
Obrazek
Forumowicz

Od: 30 sty 2005, 12:07
Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)

Postprzez qwadrat » 30 paź 2008, 23:09

No właśnie tego NIE WIEM i dlatego w nieudolny sposób próbuję od miesiąca znaleźć rozwiązanie. Największą pomoc jak do tej pory uzyskałem od airbob-a. Jedyne konkrety. Jest też taki fakt, że gdy przełączę światła z OFF (na OFF i tak świecą) na POZYCYJNE to zasilanie ACC zanika – stąd nieśmiało wnioskuję, że zasilanie radia ma związek z tym automatem od świateł
Początkujący

Postprzez PIOTREK_BO » 24 lis 2008, 23:37

Ja szukam opisu skrzynki bezpieczników a konkretniej informacji, który przekaźnik odpowiada za tzw. światła skandynawskie, bo mam ten sam problem, liczę , że po prostu można go wyjąć i sprawa załatwiona, ale nie wiem gdzie on jest.
Piotr
Początkujący

Od: 4 paź 2008, 10:11
Auto: MAZDA 2,0 I MZR-CD TOP