Witam
Kostka immobilisera do gniazda – kontrolka gaśnie – ok. Kluczyk do stacyjki, w poz. grzania świec ok, grzanie-kontrolka świec gaśnie, przekręcenie kluczyka w poz. start silnika i ... nic, słychać tylko przy kolejnych próbach przekręcania kluczykiem w stacyjce cyk, cyk – gdzieś z komory silnika (okolice rozrusznika?). I tak kilka do kilkunastu razy, i w końcu zapala i wszystko chodzi ok. Było tak rok temu przez kilka dni, zapalał po którejś próbie – potem problem znikł. No i w ostanim czasie wrócił chyba na stałe.
Czy to:
– immobiliser – stary – odłączyć go?
– stacyjka – coś nie styka?
– rozrusznik?
– czy coś innego?
Z góry dziekuję i pozdrawiam
problem z uruchomieniem MPV 2.5TD '96 270tkm
Strona 1 z 1
ok, dzięki
mogę odłączyć go sam (jeśli tak to jak?), czy umawiać się do elektryka?
(aha, dziś spadł deszcz, i odpalił od razu – rok temu też zauważyłem, że problem był gdy było bardzo sucho – czy wilgotność w powietrzu może mieć taki wpływ, czy już fantazjuje
, oczywiście rok temu w różnych okresach latem było sucho – a problem był raz)
mogę odłączyć go sam (jeśli tak to jak?), czy umawiać się do elektryka?
(aha, dziś spadł deszcz, i odpalił od razu – rok temu też zauważyłem, że problem był gdy było bardzo sucho – czy wilgotność w powietrzu może mieć taki wpływ, czy już fantazjuje
- Od: 1 wrz 2008, 11:37
- Auto: MPV '96 – 2,5 TD
zgadza się, to może być rozrusznik – elektrowłącznik
-
www.czelej.net
- Od: 4 lut 2008, 02:41
- Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW
No w zasadzie jedziesz do sklepu mówisz to i to, a najlepiej numer oryginału i wymieniasz. No chyba że nie masz warunków i jakiejś tam podstawowej wiedzy to lepiej powierzyć to elektrykowi/mechanikowi.
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Piotr MPV napisał(a):czy mogę go kupić jako typowy/zamiennik i sam wymienić?
czy jednak wizytę u elektryka polecacie?
Jeśli nigdy nie rozmontowywałeś rozrusznika radzę samemu nie wymieniać i oddać sprawę w ręce zakładu/fachowca zajmującego się naprawą i regeneracją rozruszników. W grę przecież nie wchodzi jedynie element elektryczny, ale też mechanizm samego rozrusznika.
- Od: 30 sty 2005, 12:07
- Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)
Strona 1 z 1