Witajcie,
słuchamy odgłosów, odczuwamy drgania, mój znajomy mechanik wziął kiedyś wyciek na smak (powiedział "nie szczypie – znaczy nie jest źle" ;@) ) ... a ja dziś o zapachu!
Otóż jestem pewien, że spaliny z rury w mojej MPV pachną inaczej niż w dieslach, które np jeżdżą u mnie w pracy ...
Niestety, zapach ten przypomina mi woń, która się wydobywała z mojej poprzedniej Madzi, jak jej zniknął cały płyn z chłodnicy, a dodam, że wycieku nie było. Było to na trasie, przy ostrej jeździe – później wszystko się unormowało, ale zapach jakby został ...
Spaliny pachną tak jakoś "ostro", "żelaziście", "chemicznie" – znacie taki stan, objaw?
Dodam, że w czasie wielkich mrozów uciekał mi znów płyn z chłodnicy (dolałem łącznie ok 1,5 – 2 litry) – po tygodniu się unormowało i teraz nie ubywa. Spalanie jest w normie, olej i filtry wymienione, smok wyczyszczony, podkładki wymienione.
To jak? Psychiatrq, czy mechanik? ;@)
Pozdrawiam, Krystof
zapach dieslowych spalin – przewrażliwienie, czy symptom?
Strona 1 z 1
Krystof sprawdź szczelnośc rurek doprowadzających płyn chłodniczy do nagrzewnicy. Konkretnie lewe tylne nadkole – niedawno w jakimś poscie pisałeś, że ubywa Ci płynu chłodniczego... .
MAZDA MPV OK
- Od: 21 lip 2008, 15:26
- Auto: MPV 2002 2.0Diesel 136KM
MPV 2002 2.0 Benz LPG
hmmmm, a czytałeś to powyżej Twojego posta? ;@))))
wyciek był – przewody są zespolone pod autem gumowym węzem – rozwiązanie, jak u Ciebie, tyle, że pewnie łatwiej, bo pod autem centralnie – łatwo siętam dostać, bez rozbierania czegokolwiek – 5 minut to trwało z dolaniem płynu ...
ale zagadką pozostanie, dlaczego wyciekający płyn był zielony oczojebliwy, a do chłodnicy lałem różowy ... ;@)
wyciek był – przewody są zespolone pod autem gumowym węzem – rozwiązanie, jak u Ciebie, tyle, że pewnie łatwiej, bo pod autem centralnie – łatwo siętam dostać, bez rozbierania czegokolwiek – 5 minut to trwało z dolaniem płynu ...
ale zagadką pozostanie, dlaczego wyciekający płyn był zielony oczojebliwy, a do chłodnicy lałem różowy ... ;@)
- Od: 21 lis 2007, 15:41
- Auto: mpv mr 2002 diesel
Ok, ok, ok chciałem sobie trochę pomądrkowac. Co do koloru u mnie przy wycieku było tak, że w instalacji chłodniczej (wcześniej) był użytkowany płyn koloru zielonego, ja też dolewałem różowego – z zdążyłem dolac w "okresie wyciekania" ok 3l różu. Przy wycieku z tyłu był tylko kolor zielony.
U siebie nie stwierdziłem dziwnego zapachu – wystarczy mi wąchanie śmierdzącego webasto od czasu do czasu.
U siebie nie stwierdziłem dziwnego zapachu – wystarczy mi wąchanie śmierdzącego webasto od czasu do czasu.
MAZDA MPV OK
- Od: 21 lip 2008, 15:26
- Auto: MPV 2002 2.0Diesel 136KM
MPV 2002 2.0 Benz LPG
Strona 1 z 1